Nyheter

Saudiarabien bygger distributionscentral för ris i Dubai

Publicerat

den

Saudiarabien och Indien kommer gemensamt att bygga en distributionscentral för ris i Dubai, i ett joint venture som skapats i syfte att länka samman de indiska risproducenterna med Mellanösterns konsumenter.

Prins Mishaal bin Abdullah bin Turki och investeraren V Raman Kumar har bildat Innovo Special Foods JLT, ett joint venture tillsammans med Indiens största risproducent, LEAF Indien (Lakshmi Energy och Foods Ltd), för att skapa Mellanösterns och Nordafrikas största nav för lagring och distribution av ris. De totala investeringarna i distributionscentralen uppgår till 27 MUSD och kommer att omfatta en anläggning för lagring, bearbetning, polering och förpackning av ris. Den årliga kapaciteten kommer att överstiga 100 000 ton ris.

Bakgrunden till initiativet är matsäkerhet, så kallad food security, något som har kommit att bli en allt viktigare fråga både i Förenade Arabemiraten och övriga Mellanöstern eftersom regionen går in i en ny period av ekonomisk tillväxt med en växande befolkning med ett stort beroende av importerad mat.

För närvarande är 20 procent av all import till Förenade Arabemiraten livsmedel och inte mindre än 90 procent av maten som konsumeras i regionen importeras, men det finns bara tre månaders lager av baslivsmedel. Den ökande efterfrågan på basmatiris har främst drivits på av konsumtion från Saudiarabien, Jemen, Iran, Irak, Bahrain, Oman, Förenade Arabemiraten och Kuwait, som står för en konsumtion på över 4 miljoner ton basmatiris varje år.

Fyra jordbruksprodukter som stiger under 2014

Även om marknaden har varit ganska skakig på senare tid har vi sett styrka i ett segment, råvaror. Flera råvaror har stigit den senaste tiden, framförallt drivet av jordbruksråvaror.

Faktum är att PowerShares DB Agricultural Fund (NYSEARCA: DBA) har stigit med mer än 13 procent under den senaste månaden då försörjningsfrågor har kommit att driva priserna på flera jordbruksråvaror. Oron för försörjningsproblemen är särskilt tydlig är det gäller jordbruksprodukter där inte mindre fyra råvaror har stigit med mer än 10 procent under den senaste månaden. Uppgången illustreras i tabellen nedan med utvecklingen för ett antal börshandlade produkter (ETFer och certifkat).

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Vad ligger bakom denna uppgång?

För mer information om vad som driver dessa fyra jordbruksråvaror högre se nedanstående video.

Populära

Exit mobile version