Följ oss

Nyheter

Råvarupriserna kommer nu utvecklas på egna meriter

Publicerat

den

Produktion av olja - Mikael Tigerström

Produktion av olja - Mikael TigerströmHandelsbanken har skrivit rapporten “A commodity bust in slow motion”. En genomgång av vad de senaste 10 årens råvaruboom har gjort med produktionssidan av råvarumarknaden. Banken har analyserat 1500 gruvprojekt och borrat sig ner i USA:s snabbt ökande olje- och gasproduktion för att dra upp riktlinjerna för hur råvarumarknaden kommer utvecklas fram till 2018. Rapporten finns att ladda hem här (pdf), dock enbart på engelska. En sammanfattning finns dock på svenska nedan.

Råvarupriserna kommer nu utvecklas på egna meriter

  • Den snabba uppgången i råvarukonsumtion i Kina håller på att svalna av. Under mer än tio år har konsumtionen av råvaror växt fortare än BNP men sedan 2011, avtar intensiteten och nu växer råvarukonsumtionen långsammare än BNP som i sin tur också trendar nedåt.
  • Produktionssidan har inte några andra barriärer än tid och investeringar för att växa. Det gör att det enbart är en fråga om tid före utbudet växer i fatt en efterfrågechock, som den Kinesiska är. Av vårt arbete att döma har aluminium, zink och nickel redan växt i fatt medan olja, koppar och järnmalm står på tur med fallande priser som konsekvens.
  • Produktionen av zink and nickel expanderade snabbt och tidigt i cykel, redan före finanskrisen. Mestadels var detta gruvnära expansioner som går mycket snabbare än nyetableringar som är mer krävande i form av infrastruktur och miljötillstånd mm. Dessa metaller har därför varit väl balanserade mellan utbud och efterfrågan med priser nära produktionskostnaden i flera år som resultat. Därför är också dessa metaller de första att stiga igen, efter en period då incitamentspriset för att expandera produktionen varit för lågt. Årets nickelrally om 50 % är ett första bevis på detta. Zink kommer följa i samma fotspår men det dröjer till 2016 före zinkbrist uppstår enligt vår analys.
  • Koppar och järnmalm har krävt stora nyetablerade gruvor i mer svårtillgängliga områden. Dessa har tagit tid och varit kostsamma. Därför handlas båda dessa råvaror till priser långt över produktionskostnaden. Den nuvarande projektpipelinen sväller och när majoriteten av projekten färdigställs under 2014-2016 kommer marknaden nås av en våg av ny produktion som strukturellt pressar priserna. Att skapa ny kopparproduktion är fortfarande mycket dyrt och vi förväntar oss därför att koppar ska återvända till dagens nivåer omkring 2017 när ny brist uppstår. Järnmalm tror vi däremot kommer stanna kvar på klart lägre nivåer då det är lågkostnadsproducenter som expanderar kapaciteten.
  • Råvaran till aluminium är bauxit som inte bryts från hårdberg, såsom övriga basmetaller eller järnmalm. Det gör att tillgången är jämn och god varpå aluminium blir en metall som ständigt handlas nära produktionskostnaden. I april 2014 drog några av de större tillverkarna tillbaka viss produktion för att stabilisera priset som hade fallit för lågt. Det gör att marknaden kan hamna i ett litet underskott detta år och priserna har stigit som följd. Alla längre perioder av högre priser kommer dock leda till att avställd produktion tas i drift och åter pressar marknaden. Vi tror därför att aluminium kommer stanna i ett smalt interval mellan 1800-2000 USD/ton de kommande åren.
  • Med fallande priser på järnmalm kan vi inte se annat scenario än att stålpriserna kommer komma ner med omkring 10 %. Stålproducenterna kommer dock äntligen få visst utrymme att höja sina marginaler när stålkonsumenter har prisat in inflation på färdiga stålprodukter.
  • Boomen i olje- och gasindustrin i Nordamerika ritar om den globala energikartan. Boomen kommer fortsätta sätta press på globala energipriser. Gas substituerar kol i USA som exporteras till Europa och sätter press på kol och elpriser på hela kontinenten. Oljeproduktionen kommer fortsätta att öka i USA i samma takt under 2014 och 2015 varpå OPEC kommer under allt större press. Priskartellen har kunnat åtnjuta högt pris på olja trots USA:s stigande produktion eftersom utbudsstörningar i Libyen, Irak och Iran har balanserat marknaden. När dessa störningar lättar måste OPEC aktivt agera för att balansera marknaden och stabilisera priset. Vi tror det kommer bli svårt för kartellen som brottas med interna stridigheter.
  • Av gruvmetallerna är platina och palladium i en klass för dig. Efterfrågan är sencyklisk och har ännu inte toppat i Kina. Efterfrågan växer dessutom fortfarande i väst efter att allt hårdare utsläppskrav på fordonsflottan implementeras. Dessa krav kommer sannolikt så småningom även till Asien. På utbudssidan förutspår vi ingen tillväxt då produktionen är koncentrerad till Sydafrika och Ryssland som båda brottas med interna problem som hindrar gruvbolag från investeringar i ny kapacitet.

Prisprognoser från nu till 2018

Handelsbankens långsiktiga prognoser för priser på råvaror

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Mexikos sockerproduktion den lägsta på ett decennium

Publicerat

den

Sockerbitar i närbild

Mexiko beräknas att producera 4,7 miljoner ton socker i år, den lägsta sockerproduktionen under det senaste decenniet. Sockerproduktionen fortsätter att ligga under de senaste två säsongerna på grund av minskande industriella skördar på grund av långvarig torka.

Både den veckovisa sockerproduktionen och sockerrörskrossen ligger betydligt under de senaste två säsongerna.

Vi har sett en ökning av sockerrörsarealen den här säsongen jämfört med förra året. Hittills ligger ton sockerrör per ha över de senaste två säsongerna.

Mexiko fortsätter att se låga mängder nederbörd. Eftersom Mexiko inte har ordentliga bevattningssystem, beror landets sockerrörsproduktion strikt på nederbörd. Än så länge fortsätter den ackumulerade nederbörden att ligga under de senaste två åren samtidigt som den också ligger under tioårsgenomsnittet.

Med en inhemsk produktion på 4,7 miljoner ton kommer Mexiko att behöva importera socker för att fortsätta exportera socker till USA.

Hur mycket socker kommer Mexiko att importera?

Även med lägre sockerproduktion kommer Mexiko att leta efter socker från sina grannar för att kunna uppfylla så mycket av sin amerikanska kvot som möjligt. För att möta amerikanska exportvolymer bedömer analytikerna att Mexiko kommer att importera cirka 500 000 ton. Hittills har Mexiko importerat cirka 168 000 ton vilket gör att landet över 300 000 ton kvar att importera. Importen kommer sannolikt att komma från Centralamerika och Brasilien.

Eftersom USA inte producerar tillräckligt med socker för att möta den inhemska efterfrågan måste de importera socker. Större delen av USAs importerade socker kommer från Mexiko på grund av deras nära handelsrelation och geografiska närhet.

Fortsätt läsa

Nyheter

Kaffepriserna rör på sig

Publicerat

den

En kopp kaffe

Kaffemarknaden tenderar att röra sig i takt med den brasilianska realens riktning mot den amerikanska dollarn. En starkare dollar uppmuntrar producenterna att öka exporten. Detta har hänt, och särskilt med Brasilien, som exporterat stora volymer de senaste månaderna och rekordmängder av conilon, en typ av robusta-kaffe. Istället för att sjunka från detta extra utbud har priserna på både London Robusta- och New York Arabica-kontrakten ökat i stället. 

Tre år av oregelbundet väder i Vietnam

Vietnam, världens största odlare av robusta-kaffe, står nu inför ett potentiellt tredje år av oregelbundet väder. Sydostasien har lidit av extrem hetta och samtidigt sett en nederbörd långt under normala mängder. Landets bönder har slagit larm om att detta kan innebära problem för kaffeskördarna 2024/2025. Leveranserna från Vietnam är redan sparsamma. 

Premien för vietnamesiskt kaffe har också stärkts till rekordnivåer och detta har i sin tur ökat priserna för indiskt och indonesiskt kaffe. Även om det ibland är svårt att förutsäga hur högt en marknad kan gå innan de panikliknande köpen avtar, är en ledtråd om premierna slutar klättra och istället börjar lätta. Det är förmodligen den bästa ledande indikatorn på att det finns en viss lättnad i de snäva förråden, troligen från att rosterier byter till alternativa ursprung och typer av kaffe.

Arabica-marknaden följer robusta-kontraktet av denna anledning, men också för att vädret under växtsäsongen för Brasilien inte heller har varit perfekt. Skörden ser bra ut på träden, men det finns en chans att volymerna vid bearbetning är mindre på grund av den tidigare extrema värmen och under normal nederbörd i januari och februari när bönan inuti körsbäret höll på att utvecklas. Nederbörden i mars och april 2024 har förbättrats, vilket kunde ha bidragit till att förbättra utsikterna med ett blygsamt belopp. Medan premien för det vietnamesiska kaffet har ökat, har brasilianska premier gjort det motsatta och minskat. Detta kan hjälpa till att flytta efterfrågan bort från Vietnam för att hjälpa till att jämna ut utbudsluckor.

Fortsätt läsa

Nyheter

Ett atomlager guld – forskare på Linköpings universitet skapar guldén

Publicerat

den

Lars Hultman och Shun Kashiwaya gör guldén

För första gången har forskare lyckats skapa ark av guld som endast är ett atomlager tjockt. Materialet har fått namnet guldén. Enligt forskarna från Linköpings universitet får guldet nya egenskaper som kan göra det lämpligt för bland annat koldioxidomvandling, väteproduktion och framställning av värdefulla kemikalier. Resultaten är publicerade i tidskriften Nature Synthesis.

Forskare har länge försökt göra ark av guld som är ett atomlager tjockt men misslyckats på grund av metallens vilja att klumpa ihop sig. Men nu har forskare från Linköpings universitet lyckats tack vare ett hundraårigt recept använt av japanska smeder.

– Om man gör ett material extremt tunt händer något extraordinärt – som med grafen. Samma sak händer med guld. I vanliga fall är guld som bekant en metall, men blir den ett atomlager tjock kan guldet bli en halvledare i stället, säger Shun Kashiwaya, forskare vid avdelningen för materialdesign vid Linköpings universitet.

Forskare vid Linköpings universitet har skapat guldén.
Forskare vid Linköpings universitet har skapat guldén. Fotograf: Olov Planthaber

För att skapa guldén utgick Linköpingsforskarna från ett tredimensionellt grundmaterial där guldet ligger inbäddat mellan lager av titan och kol. Men vägen till guldén har inte varit spikrak. Enlig Lars Hultman, professor i tunnfilmsfysik vid Linköpings universitet, beror en del av framsteget på ett lyckokast. 

– Vi hade skapat grundmaterialet med helt andra tillämpningar i åtanke. Vi började med elektriskt ledande keramik som kallas titankiselkarbid, där kisel ligger i tunna lager. Då var tanken att belägga keramiken med guld för att skapa en kontakt. Men när vi utsatte materialet för hög temperatur blev kisellagret ersatt av guld inuti grundmaterialet, säger Lars Hultman.

Fenomenet kallas interkalation och det forskarna då hade upptäckt var titanguldkarbid. Under flera år har forskarna haft titanguldkarbid utan att veta hur guldet ska kunna ”vaskas fram”. 

Som av en händelse hittade Lars Hultman en metod som använts inom japansk smideskonst i över hundra år. Det kallas Murakamis reagent som etsar bort kolrester och ändrar färgen på stål vid till exempel knivtillverkning. Men det gick inte att använda exakt samma recept som de smederna gjorde. Shun Kashawaya fick testa sig fram:

– Jag prövade olika koncentrationer av Murakamireagensen och olika tidsspann för etsningen. En dag, en vecka, en månad, flera månader. Det vi märkte var att ju lägre koncentrationen var och ju längre tid etsningen pågick desto bättre. Men det räckte ändå inte, säger han.

Etsningen måste också utföras i mörker då cyanid utvecklas i reaktionen när den träffas av ljus och det löser upp guldet. Sista steget var alltså att få guldarken stabila. För att de frilagda tvådimensionella arken inte ska krulla ihop sig tillsattes ett ytaktivt ämne. I detta fall en lång molekyl som separerar och stabiliserar arken, en så kallad tensid.

– Arken med guldén finns i en lösning, lite som cornflakes i mjölk. Med hjälp av en typ av ”håv” kan vi samla upp guldet och undersöka i elektronmikroskop för att bekräfta att vi lyckats. Vilket vi har, säger Shun Kashawaya.

De nya egenskaperna hos guldén beror på att guldet får två fria bindningar när det ligger i två dimensioner. Tack vare det kan framtida tillämpningar innefatta koldixidomvandling,  framställning av värdefulla kemikalier, katalys för att producera vätgas, vattenrening, kommunikation och mycket mer. Dessutom kan mängden guld som används i tillämpningar idag minskas rejält.

Nästa steg för LiU-forskarna är att undersöka om det går att göra likadant med andra ädelmetaller och identifiera fler framtida tillämpningar.

Fortsätt läsa

Populära