Följ oss

Nyheter

Råvarubörs i Indien kraschar, riskerar att skapa dominoeffekt

Publicerat

den

Dominoeffekt på marknaden

National Spot Exchange Limited, råvarubörs i IndienDen indiska råvarubörsen National Spot Exchange Limited (NSEL) har skapat en stor skandal och riskerar att krascha och skapa en dominoeffekt av problem.

Handeln på råvarubörsen stoppades tidigare denna månad efter att myndigheterna inlett en undersökning om brott mot handelsreglerna. En undersökning inleddes efter uppgifter om att börsmedlemmarnas kunder hade tillåtits att ingå mer långsiktiga icke standardiserade terminskontrakt, till skillnad från de spot-kontrakt som börsen är till för. Vilket skapat frågor om huruvida kontrakten på börsen faktiskt går till fysisk leverans. Vilket ledde till panik då frågan uppstod om de råvaror som utgjorde säkerheterna i huvudtaget existerade.

Dominoeffekt av förluster

Om detta leder till att råvarubörsen kraschar, då är det sannolikt att det inte finns säkerheter för att börsen ska kunna göra rätt för sig, vilket då leder till att börsens medlemmar (mäklarfirmorna) och deras kunder förlorar pengar. Vilket då även kan leda till att de inte kan göra rätt för sig för sin handel på andra börser. Det riskerar helt enkelt att skapa en väldigt jobbig dominoeffekt. Och även om NSEL till slut kan göra rätt för sig, så kan den stoppade handeln och tidsfördröjning att betala ut pengar ställa till med väldigt jobbiga förluster och problem.

Dominoeffekt av börstillstånd

Finansföretaget Financial TechnologiesDen största ägaren i NSEL är Financial Technologies-gruppen (FT), vilken även äger andelar i andra börser. I samband med denna skandal så ifrågasättts nu om FT är “fit and proper” att vara involverad i någon form av börsverksamhet. Det ligger knappast i myndigheternas intresse att dra in tillstånden för andra börser och skapa ännu mer kaos, men möjligheten kan inte helt uteslutas.

Det här med dominoeffekter, säkerheter som saknas och institutioners oförmåga att leva upp till ingångna finansiella avtal har vi sett en del av sedan finanskrisen tog sin början för några år sedan. Men att en börs kraschar och inte kan göra rätt för sig kan vi på rak arm inte minnas något exempel på.

Nyheter

Europas största tillverkare av elbilsbatterier överväger att ställa om till batterier för villor

Publicerat

den

LG Energy Solutions fabrik i Wroclaw i Polen

Koreanska LG Energy Solution är den största tillverkaren av elbilsbatterier i Europa. Nu överväger företaget att ställa om produktionen vid sin fabrik i Polen till att i stället producera batterier för stationär lagring av elektricitet, exempelvis för hushåll.

Fabriken i Polen med 6 600 anställda har en kapacitet på 100 000 elbilsbatterier per år, men efterfrågan på marknaden är svag. Samtidigt har Polens snabba utbyggnad av solenergi gjort att landets elnät har blivit obalanserat och ett behov av batterier har uppstått.

Polen presenterade förra veckan ett bidrag för privatpersoner att installera batterier. Budgeten för bidraget är 400 miljoner zloty, motsvarande en dryg miljard kronor. Man tillade dock att det bara är ett liten försmak av landets ambitioner.

Bloomberg skriver att grannlandet Tyskland har 500 000 installationer av batterier för stationär lagring i villor.

Fortsätt läsa

Nyheter

Priset på litium fortsätter att falla, överutbud i flera år framåt

Publicerat

den

Litium i vatten

Priset på batterimetallen litium rusade i höjden för ett par år sedan och världen var bekymrad över hur vi skulle kunna få fram tillräckligt av metallen. Nu när vi tittar i backspegeln så kan vi se att produktionen konstant har ökat samtidigt som elbilsmarknaden inte har växt lika snabbt som tidigare förväntat, även om den växer i högt tempo.

Det spås inte heller bli någon brist på litium under kommande år, det öppnas löpande nya gruvor och överutbudet spås öka, inte minska, de kommande åren.

Nedan är en graf över priset på litiumkarbonat i valutan yuan.

Priset på batterimetallen litium i CNY.
Priset på litium i CNY.
Fortsätt läsa

Nyheter

Koppar från kinesiska lager flödar ut på marknaden

Publicerat

den

Spekulationerna var många varför Kina köpte så mycket koppar i början av året trots att landets ekonomi går på halvfart. En stor spekulation var att landet skulle devalvera sin valuta och då var det bättre för aktörer att ha koppar än pengar på bankkontot.

Någon större devalvering kom aldrig. Nu flödar i stället all denna koppar ut på marknaden igen. Nedan är en graf över Kinas export av koppar.

Graf över Kinas export av koppar
Export av raffinerad koppar från Kina. Källa, kinesiska tullverket och Bloomberg.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära