Connect with us

Nyheter

Råvarubörs i Indien kraschar, riskerar att skapa dominoeffekt

Published

on

Dominoeffekt på marknaden

National Spot Exchange Limited, råvarubörs i IndienDen indiska råvarubörsen National Spot Exchange Limited (NSEL) har skapat en stor skandal och riskerar att krascha och skapa en dominoeffekt av problem.

Handeln på råvarubörsen stoppades tidigare denna månad efter att myndigheterna inlett en undersökning om brott mot handelsreglerna. En undersökning inleddes efter uppgifter om att börsmedlemmarnas kunder hade tillåtits att ingå mer långsiktiga icke standardiserade terminskontrakt, till skillnad från de spot-kontrakt som börsen är till för. Vilket skapat frågor om huruvida kontrakten på börsen faktiskt går till fysisk leverans. Vilket ledde till panik då frågan uppstod om de råvaror som utgjorde säkerheterna i huvudtaget existerade.

Dominoeffekt av förluster

Om detta leder till att råvarubörsen kraschar, då är det sannolikt att det inte finns säkerheter för att börsen ska kunna göra rätt för sig, vilket då leder till att börsens medlemmar (mäklarfirmorna) och deras kunder förlorar pengar. Vilket då även kan leda till att de inte kan göra rätt för sig för sin handel på andra börser. Det riskerar helt enkelt att skapa en väldigt jobbig dominoeffekt. Och även om NSEL till slut kan göra rätt för sig, så kan den stoppade handeln och tidsfördröjning att betala ut pengar ställa till med väldigt jobbiga förluster och problem.

Dominoeffekt av börstillstånd

Finansföretaget Financial TechnologiesDen största ägaren i NSEL är Financial Technologies-gruppen (FT), vilken även äger andelar i andra börser. I samband med denna skandal så ifrågasättts nu om FT är “fit and proper” att vara involverad i någon form av börsverksamhet. Det ligger knappast i myndigheternas intresse att dra in tillstånden för andra börser och skapa ännu mer kaos, men möjligheten kan inte helt uteslutas.

Det här med dominoeffekter, säkerheter som saknas och institutioners oförmåga att leva upp till ingångna finansiella avtal har vi sett en del av sedan finanskrisen tog sin början för några år sedan. Men att en börs kraschar och inte kan göra rätt för sig kan vi på rak arm inte minnas något exempel på.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *