Följ oss

Nyheter

Priset på etanolkrediter steg 2000 %

Publicerat

den

Produktion av etanol för energi

Produktion av etanol för energiUSA införde år 2005 ett system med etanolkrediter, liknande det system som Europa har för utsläppsrätter på koldioxid. Producenter av bensin måste använda en viss mängd etanol och de som producerar etanol får etanolkrediter. Om producenter av bensin inte blandar i tillräckligt med etanol, eller ingen etanol alls, måste de köpa etanolkrediter.

Etanolkrediterna kostade 7 cent per enhet i januari, för att sedan stiga till som högst 1,43 dollar i juli, dvs en uppgång på omkring 2000 %. De handlas just nu kring 60 cent.

Nu har anklagelserna börjat hagla. Bankerna anklagas för att ha köpt upp mängder av etanolkrediter, för att driva upp priset och sedan sälja till höga priser. Hittills har dock alla banker förnekat att de gjort något sådant och säger att de i huvudtaget inte har lager av etanolkrediter, bortsett från marginella volymer som lagen kräver.

Det kan mycket väl stämma att bankerna inte har gjort något sådant. Vilket för övrigt inte hade varit olagligt. Handeln är nämligen öppen för vem som helst och det finns indikationer på att spekulanter har handlat i stor omfattning.

En oreglerad marknad

Det är inte helt enkelt att få klarhet i vad som har hänt. Den av staten skapade marknaden är i stort sett helt oreglerad, till skillnad från de flesta andra aktie- och råvarumarknaderna. Handeln är dessutom telefonbaserad. Vilket tillsammans gör att transparensen är mycket låg.

Banker och mäklarfirmor tjänar dock sannolikt bra med pengar på handeln. Den telefonbaserade handeln gör att spreadarna kan vara upp till 4 %, något det var länge sedan vi såg på de stora aktie- och råvarumarknaderna.

Marknaden för etanolkrediter skapades inte med tanke på spekulanter, men den amerikanska staten ville ha en fri marknad där vem som helst skulle kunna handla. Så egentligen fungerar väl marknaden som den strukturerades.

Nyheter

Förtroendet är inte på topp för Boliden, men EFN ser ett köpläge

Publicerat

den

Boliden har radat upp motgångar och marknaden har tappat mycket av sitt förtroende för bolaget. Den pressade värderingen och utsikterna för konjunkturen gör dock att EFN:s analytiker Ellinor Beckett ger en köprekommendation till aktien på 12 månaders sikt.

”Inom Boliden finns hela värdekedjan, från att hitta metallerna i jorden till att återvinna dem. Däremellan bryts de och produceras. Mest koppar, guld och zink, men även silver, nickel och bly. Ungefär tre fjärdedelar av vinsten kommer från smältverken, resten från gruvorna. Rönnskärsverken utanför Skellefteå är Sveriges enda smältverk för utvinning av basmetaller och är världsledande på återvinning av elektronik.”

Vill man ha exponering mot koppar så finns det andra aktier som ger en renare exponering. Men Boliden har sina gruvor i Norden och Irland vilket minskar den politiska risken.

Boliden-aktien stängde på 344,50 kronor igår.

Fortsätt läsa

Nyheter

Stora rörelser på råvarumarknaden när Kina stimulerar ekonomin

Publicerat

den

SSE Consume Commodity Index

Det har hänt mycket på råvarumarknaden den senaste veckan efter att Kina kraftigt ökat stimulanserna för att sätta fart på ekonomin. Det har fått effekt på både aktier och råvarupriser. Det kan även göra guld intressant på sikt då Kina nu väljer att öka mängden pengar. Eric Strand säger att nu har Kina valt väg, man stimulerar ekonomin, nu kan man inte gå tillbaka och sanera.

Samtidigt gör stimulanser med mer grön omställning och elektrifiering även metaller som silver och koppar intressanta.

Fortsätt läsa

Nyheter

Viscaria som ska öppna koppargruvan får köprekommendation av Aktiespararna

Publicerat

den

Kopparmineralisering

Aktiespararna har gjort en analys av Viscaria som mynnar ut i en köprekommendation för aktien med en riktkurs på 26 kronor.

Analytikern skriver att gruvbolaget nu är redo att sätta spaden i jorden för återöppna koppargruvan i Kiruna. och att risken i projektet har fallit rejält samt att frågan nu är hur lönsamt det kan bli.

”För den som har tålamod ser aktien riktigt attraktiv ut och ger en bättre hävstång mot kopparpriset än Lundin och Boliden. På kortare sikt, upp till ett år, finns möjliga trigger i en lönsamhetsstudie som ska släppas innan året är slut. Säkerställd finansiering under 2025 minskar sedan risken ytterligare i projektet. Vi sätter en riktkurs på 26 kronor på ett års sikt.”

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära