Connect with us

Nyheter

Polen söker skiffergas-revolution

Published

on

Skiffergas-prospektering i Polen - Naturgas

Prospektering efter skiffergas i PolenGeologiska undersökningar visar att Polen kan ha enorma reserver av skiffergas i marken och landet arbetar aktivt med att få en egen skiffergas-revolution till stånd, likt den USA har fått.

Runt om i Europa är befolkningen mestadels negativ till skiffergasutvinning och i flera länder har myndigheter och regeringar satt stopp för prospektering, ibland tillfälligt och ibland på obestämd framtid. Men i Polen finns ett stort folkligt stöd för skiffergas-utvinning, där nästan 75 % av befolkningen är positiv.

Polens positiva inställning är enkel att förklara. Förutom att det kan ge landet enorma intäkter så skulle en skiffergas-revolution frigöra landet från dess energiberoende av Ryssland.

År 2022 ska Polen omförhandla sitt naturgas-avtal med ryska Gazprom. Om Polen har fått igång en egen produktion av naturgas tills dess skulle landets förhandlingsläge vara ett helt annat.

De senaste åren har många utländska företag sökt och fått licenser för skiffergas-prospektering i Polen. Men intresset har avtagit något under det senaste året. Exxon lyckades inte hitta några kommersiella mängder skiffergas och drog sig därför tillbaka under förra året. Brittiska Cuadrilla Resources har dock inte blivit avskräckt och fick en licens i november. Helt klart är att de geologiska förutsättningarna inte är lika gynnsamma som i USA, men precis som på många andra ställen i världen är förhoppningarna att det ändå ska finnas stora kommersiellt gångbara reserver.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *