Connect with us

Nyheter

Exxon ger upp skiffergas i Polen

Published

on

Ingen skiffergas i Polen för Exxon MobilDen polska tidningen Gazeta Wyborcza skriver idag att Exxon Mobils talesperson Adam Kopysc idag har meddelat att företaget lägger ner prospekteringen av skiffergas (shale gas) i Polen.

Exxon hittade inga kommersiella mängder skiffergas vid sina två källor i Krasnystaw och Siennica. Företagets talesperson säger att avslutande av prospekteringen vid dessa källor även innebär att företaget avslutar sina planer för övriga Polen. Företaget innehar förutom dessa två licenser fyra ytterligare licenser.

Totalt har Polen ställt ut 109 licenser till olika företag.

Förutsättningarna för att hitta och kanske framför allt att få upp skiffergas till kommersiella kostnadsnivåer skiljer sig väldigt mycket åt i världen. USA upplever som bekant en skiffergas-boom, vilket beror på två saker, dels att landet under lång tid har satsat på teknologisk utveckling och att leta skiffergas, men också på att förutsättningarna i marken är fördelaktiga.

Att det ännu inte produceras vidare mycket skiffergas i resten av världen beror främst på att det är först nu som det har börjat prospekteras. Bristen på erfarenhet och teknologi är också orsaken till att supermakter som Kina och Ryssland ber USA om hjälp, trots att just energi är en av de tyngsta spelpjäserna i den globala maktkampen.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *