Följ oss

Nyheter

Frankrikes gyllene äventyr

Publicerat

den

Guldtackor

Giscard - Franska obligationer uppbackade av guld1973 – den franska staten gav ut en obligation på 6,5 miljarder franc som betalade sju procents ränta. Denna obligation beskrivs av Tom Wolfe i boken Fåfängans fyrverkeri (Bonfire of Vanity) och både obligationen och räntan var indexerade mot priset på guld, vilket betyder att den som ägde detta papper hade en enorm möjlighet att dra fördel av guldprisets uppgång samtidigt som dessa kunde se sina pengar skyddade av den franska staten, det var i alla fall så som dessa marknadsfördes.

1977 – Den franska staten lät den franska valutan flyta vilket gjorde att det konstgjorda värdet som denna valuta hade rasade kraftigt vilket fick värdet på guldet att stiga kraftigt i Frankrike.

1978 – Internationella valutafonden släppte kopplingen mellan guld och den valutakorg som fanns.

1980 – Den franska staten betalade 393 franc per 1.000 francs obligationer i ränta, alltså 39 procent i stället för de 7 procent som det ursprungligen var tänkt. Orsaken är så klart att såväl dollarn som guldet stigit i förhållande till den franska valutan.

1988 – I januari detta år förföll de franska obligationerna, de så kallade Giscardlånet äntligen, vilket kostade den franska staten dyra pengar. Varje lånade 1.000 franc betalades tillbaka med ett belopp om 8.910 franc.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa
Annons Centaur
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Priset på vete når sin högsta nivå på nio månader

Publicerat

den

Ett fält med vete

Vetepriset har nått sin högsta nivå på 9-10 månader. Det är flera faktorer som sammanfaller, men i grunden är det vädret som inte är vidare bra hos flera av de stora producenterna i världen. Prognoserna för Rysslands produktion från vinterodlingen har skrivits ner på grund av frost i maj. I Ukraina har det torra vädret minskat skördeutsikterna och enligt Bloomberg så har Australien historiskt låg nederbörd vilket skapar stress.

Det framförs även att priserna till viss del även stiger då bönder lagerhåller sina skördar för att se var turbulensen tar vägen innan de säljer.

Att priset går upp är visserligen dåligt på kort sikt för konsumenter, men som Torbjörn Iwarson var inne på för en vecka sedan så måste priset upp för att motivera bönder att odla mer, för vi kan inte leva utan vete.

Fortsätt läsa

Nyheter

Aluminiumproducenten Novelis börsnoteras på NYSE

Publicerat

den

Aluminium på rulle

Aluminiumproducenten Novelis vill ta in närmare en miljard USD inför sin notering på NYSE-börsen i USA idag. Företaget kontrolleras av Kumar Mangalam Birla och hans företag Hindalco Industries. Novelis har under många arbetat med att expandera sin produktion och är världens största återvinnare av aluminium med 14 återvinningsanläggningar runt om i världen.

Aktierna erbjuds inom spannet 18-21 USD och ett pris på 21 USD innebär ett totalt börsvärde på 12,6 miljarder USD.

Fortsätt läsa

Nyheter

Africa Oil kan se fram mot bra kassaflöde – köp aktien säger Affärsvärlden

Publicerat

den

Africa Oil-anställda

Africa Oil-aktien går nästan att räkna hem enbart på de producerande tillgångarna och kassan skriver Affärsvärlden i en analys som mynnar ut i en köprekommendation för investerare som accepterar en extra hög risk. bolaget kan se fram mot ett bra kassaflöde från oljeproduktionen i Nigeria samtidigt som det finns en stor uppsida i jätteprojektet utanför Namibias kust.

”Ett oljebolag med sina tillgångar Afrika och en stor del av substansen i ett outvecklat projekt är såklart inte en investering som passar alla. Den som kan leva med de extra riskerna kan dock överväga aktien som del i sin portfölj”

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära