Följ oss

Nyheter

Fantastiska tider för amerikansk skifferolja och skiffergas

Publicerat

den

Oljerigg
Oljerigg
Foto: Lindsey G

Det är fantastiska tider för amerikanska producenter av skifferolja och skiffergas. Efterfrågan är nästan obegränsad, priserna höga och framför allt så är företagen effektiva och i topptrim. Förra gången produktionen slog rekord så var det ”drill baby drill” som gällde, vilket gav en hög produktion men aktieägarna såg inga pengar, i stället skenade kostnaderna och bolagen fylldes med skulder.

Det är framför allt tre områden som har stor skifferproduktion i USA och av dem så är det Permian som står för tillväxten.

Nya förutsättningar hindrar överproduktion

Men även om produktionen ökar så finns det denna gång begränsningar, vilket borde vara glada nyheter för de flesta olje- och gasproducenter.

  • Aktieägare tillåter bolagens ledningar att öka produktionen, men det får bara ske så länge inte en kostnadsinflation sker (vilket är vanligt i branschen) och det måste ske utan nya lån. Intäkter ska leda till vinster som kommer aktieägarna tillgodo.
  • Skiffergas är ofta en biprodukt vid produktion av skifferolja. Ökar produktionen av skifferolja så kan det uppstå flaskhalsar som gör att man inte kan hantera skiffergasen. Tidigare har man då bränt av gasen, det som på engelska kallas ”flaring”. Tidigare gav myndigheten alltid klartecken för flaring, men nu har den tydligt signalerat att flaring är oacceptabelt. Det innebär att på många fält kommer oljeproduktionen att begränsas av kapaciteten att hantera gas.

Nedan är ett avsnitt av J.P. Morgan-podden ”At Any Rate” kallat ”A Cry for Shale: Outlook for US oil and natural gas production”. Natasha Kaneva för ett samtal med Shikha Chaturvedi och Ted Hall.

”Natasha Kaneva is joined by Shikha Chaturvedi and Ted Hall to discuss the role of US supply in the global oil and natural gas markets. Demand in both the global oil and natural gas markets has performed exceptionally and, after more than a year of disciplined spending and restrained production growth, the US oil and gas upstream community appears to be poised for a ramp up in activity and supply. The Permian Basin plays a key role in this acceleration, but rampant growth in the region is not a foregone conclusion. The oil and natural gas supply dynamics are far more complicated in today’s world of decarbonization than they were in 2018.”

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa
Annons Centaur
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Vetepriset kommer att gå upp – hur man än vrider och vänder på det

Publicerat

den

Vete i närbild

Priset på vete har halverats på två, samtidigt sjunker vetelagren. Torbjörn Iwarson på Centaur Commodity Fund säger i DiTV att priset måste upp för att motivera bönder att odla mer. Han konstaterar att hur man än vrider och vänder på det så måste priset gå upp för världen kan inte vara utan vete.

Torbjörn Iwarson kommenterar vete och apelsinjuice.
Fortsätt läsa

Nyheter

Bra start för Centaur Commodity Fund

Publicerat

den

Tre olika råvaror

Centaur Commodity Fund är den nya råvarufonden i Sverige som förvaltas av den erfarna råvaruprofilen Torbjörn Iwarson. Fonden har en bred exponering mot råvarumarknaden och mäter sig mot det etablerade indexet Bloomberg Commodity Ex Energy Total Return Index.

Fonden har fått en bra start och presterade bäst jämfört med sina närmaste konkurrenter. Förvaltaren skriver på LinkedIn med glimten i ögat ”Nybörjartur med råvarufonden.” En fond ska självklart utvärderas över längre tid, inte en enskild månad, men det måste ändå vara trevligt att börja med att vara bäst.

Fortsätt läsa

Nyheter

Vinregionen Champagne drabbad av hagelstorm

Publicerat

den

Hagelskadad vinodling i Champagne

Den 12 maj bröt våldsamma hagelstormar ut i vid Champagnes vingårdar i Frankrike. Särskilt drabbat är området Vitry-le François där odlare har fått mellan 50-100 procent av sina odlingar förstörda.

Vingårdarna i södra Aisne hade 70-100 mm regn och stora översvämningar.  Svåra hagelskador drabbade regionerna Courcelles, Barzy-sur-Marne, Passy-sur-Marne och Trélou-sur-Marne som hade hagelstormar som varade i hela 45 minuter.

– Det är väldigt ovanligt att en enda storm drabbar ett sådant stort område. Detta är givetvis en stor katastrof för odlarnas ekonomi, deras familjer och anställda.  För odlare som säljer sin skörd är detta ofta den enda inkomstkällan. Medan odlare och producenter som skapar sin egen champagne oftast kan fylla ut med reserv-vin som man sparar tillbaka från bättre skördeår, säger Fredrik Schelin, vinexpert i Sverige.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

– Vi har inget hagel just nu men vi har det besvärligt med vädret just nu. Massor av regn, och möglet har redan satt sina spår. Det är svårt för oss att arbeta med jorden, men förhoppningsvis blir det bättre till sommaren, säger Jean-Paul Hébrart, Champagne Marc Hébrart – Mareuil sur AŸ.

Det är svårt att bedöma de övergripande skadorna av stormen. Mellan 450-500 hektar vinstockar, det vill säga ca 1,4 procent av hela Champagnes vinodlingar har drabbats i varierande grad, från 50 till 100%. Fram till skörden är Champagne-regionen fortsatt utsatt för risk för hagel och storm.

Isabelle Diebolt från Champagne Diebolt-Vallois – Cramant rapporterar:
– Vi har inget hagel, men oändligt mycket regn, så det är svårt att odla och jobba med vin just nu.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära