Connect with us

Nyheter

Fantastiska tider för amerikansk skifferolja och skiffergas

Published

on

Oljerigg
Oljerigg
Foto: Lindsey G

Det är fantastiska tider för amerikanska producenter av skifferolja och skiffergas. Efterfrågan är nästan obegränsad, priserna höga och framför allt så är företagen effektiva och i topptrim. Förra gången produktionen slog rekord så var det ”drill baby drill” som gällde, vilket gav en hög produktion men aktieägarna såg inga pengar, i stället skenade kostnaderna och bolagen fylldes med skulder.

Det är framför allt tre områden som har stor skifferproduktion i USA och av dem så är det Permian som står för tillväxten.

Nya förutsättningar hindrar överproduktion

Men även om produktionen ökar så finns det denna gång begränsningar, vilket borde vara glada nyheter för de flesta olje- och gasproducenter.

  • Aktieägare tillåter bolagens ledningar att öka produktionen, men det får bara ske så länge inte en kostnadsinflation sker (vilket är vanligt i branschen) och det måste ske utan nya lån. Intäkter ska leda till vinster som kommer aktieägarna tillgodo.
  • Skiffergas är ofta en biprodukt vid produktion av skifferolja. Ökar produktionen av skifferolja så kan det uppstå flaskhalsar som gör att man inte kan hantera skiffergasen. Tidigare har man då bränt av gasen, det som på engelska kallas ”flaring”. Tidigare gav myndigheten alltid klartecken för flaring, men nu har den tydligt signalerat att flaring är oacceptabelt. Det innebär att på många fält kommer oljeproduktionen att begränsas av kapaciteten att hantera gas.

Nedan är ett avsnitt av J.P. Morgan-podden ”At Any Rate” kallat ”A Cry for Shale: Outlook for US oil and natural gas production”. Natasha Kaneva för ett samtal med Shikha Chaturvedi och Ted Hall.

”Natasha Kaneva is joined by Shikha Chaturvedi and Ted Hall to discuss the role of US supply in the global oil and natural gas markets. Demand in both the global oil and natural gas markets has performed exceptionally and, after more than a year of disciplined spending and restrained production growth, the US oil and gas upstream community appears to be poised for a ramp up in activity and supply. The Permian Basin plays a key role in this acceleration, but rampant growth in the region is not a foregone conclusion. The oil and natural gas supply dynamics are far more complicated in today’s world of decarbonization than they were in 2018.”

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Lundin Mining, Filo Mining och NGEx Minerals på 9 minuter

Published

on

Ngex Minerals prospekteringsområde

Pareto Securities analytiker Niclas Wahlström går på nio minuter igenom tre börsnoterade företag i Lundin-sfären, närmare bestämt Lundin Mining, Filo Mining och NGEx Minerals. I onsdags sänkte firman riktkursen för Lundin Mining, men upprepade sin köprekommendation.

Continue Reading

Nyheter

Positiva utsikter för Lundin Mining men risk för dämpat 2023

Published

on

Pareto Securities släppte idag en analysuppdatering på gruvbolaget Lundin Mining. Man sänker riktkursen till 80 kronor från tidigare 100 kronor. Orsaken är att man har uppdaterat sin syn på metallmarknaden där man ser en ökad risk för cyklisk press under 2023, men med en uppsida efter det. Speciellt positiva är man till koppar på medellång sikt.

Pareto Securities upprepar dock sin köprekommendation för aktien. Riktkursen på 80 kronor kan jämföras med att aktien idag steg 2,2 procent och stängde på 63,58 kronor.

Continue Reading

Nyheter

Räkna med att basmetallerna stiger när dollarn försvagas

Published

on

Det är ingen hemlighet att det finns ett allmänt etablerat omvänt förhållande mellan råvaror och den amerikanska dollarn. Dessa korrelationer har blivit mer komplexa sedan pandemins början, men den allmänna regeln om sjunkande US-dollarvärde är lika med stigande råvarupriser kan innebära att basmetallerna är redo för varaktiga prishöjningar framöver.

”Omfattningen av denna [omvända] korrelation varierar dramatiskt, vilket betyder att styrkan i förhållandet mellan råvaror och den amerikanska dollarn skiljer sig åt beroende på individuell råvara”, skrev Greg Liebl, CA, chef för investeringsstrategi på Parametric, före pandemi. 

”Energi och basmetaller, som används globalt och vars priser vanligtvis är noterade i amerikanska dollar, visar det mest slående förhållandet.”

Några av dessa samband har brutits ner något under pandemin, eftersom begränsningar i leveranskedjan och geopolitiska effekter spelade allt större roller på råvarupriserna, särskilt i år. Sammantaget gäller råvarornas omvända natur i förhållande till den amerikanska dollarns styrka i stort sett. Eftersom Fed överväger att lätta på gaspedalen lite vid räntehöjningar, börjar den historiskt starka dollarn redan backa i värde.

Kopparpriset brukar ofta användas som mätaren av ekonomins hälsa i sin roll som en cyklisk global råvara. Koppar har sett en uppgång i november, men föll på nyheterna om Kinas ekonomiska avmattning i oktober. Kina är en storkonsument av många basmetaller. Även om konsumtionen fortfarande är begränsad till följd av en minskad ekonomisk aktivitet, så kommer priserna på dessa industrimetaller sannolikt att stiga i framtiden.

Förändringar är dock på väg för Kina med dess tillkännagivande av en 20-punktspolicy angående covid-19-regler som ger mer kontroll till lokala tjänstemän för att börja lätta på några av de strängaste karantänkraven. Det kommer att vara en långsam återställning av landets noll-covid-politik, som har påverkat dess ekonomi starkt, men de små stegen av återhämtning kan mycket väl leda till en stor studs tillbaka i efterfrågan på basmetaller.

När Kina väl når sin ekonomiska tillväxt igen, förväntar sig analytiker inte att metallpriserna kommer att sjunka, särskilt för de industriella metallerna som är centrala för att minska koldioxidutsläppen.

Continue Reading

Populära