Connect with us

Nyheter

Oljeföretag investerar 100 miljarder USD i Irak

Published

on

Produktion av olja i södra Irak

Olja i Irak pumpas uppWall Street Journal rapporterar att Iraks premiärminister idag meddelade att oljeföretagen Exxon Mobil, BP och Eni ska spendera 100 miljarder dollar för att uppgradera tre oljefält i södra Irak.

50 miljarder dollar ska satsas på att uppgradera det enorma oljefältet West Qurna Phase 1 som drivs av Exxon Mobil. Ytterligare 50 miljarder dollar ska satsas av BP och italienska Eni för att uppgradera oljefälten Rumaila och Zubair.

“Vi har 100 miljarder dollar för dessa tre oljefält” berättade premiärministern Thamer Ghadhban för journalister på en irakisk energikonferens organiserad av London-baserade CWC Group i Istanbul. Han sa vidare att “Majoriteten (av finansieringen) är för West Qurna 1 eftersom Rumaila- och Zubair-fälten redan har kommit mycket längre i termer av utveckling, så som antal källor, oljefältsutrustning och annan infrastruktur, medans West Qurna phase 1 behöver mer”.

Karta över olja i IrakDe tre oljefälten pumpar idag upp omkring 2 miljoner fat per dag, vilket är merparten av Iraks totala oljeproduktion på 2,9 miljoner fat per dag.

Enligt den överenskommelse som undertecknades med företagen för två år sedan ska de tre oljefälten nå en produktion på minst 6,8 miljoner fat per dag år 2017.

Kontrakten gäller under 20 år och oljeföretagen börjar få ersättning för den extra olja som pumpas upp när produktionen (baseline) har stigit med 10 %.

När man tänker på att olja idag handlas till omkring 100 USD per fat (Irak har ett brett spektrum av kvalitet på olja) inser man snabbt vilka enorma tillgångar landet har.

Continue Reading
1 Comment

1 Comment

  1. Magnus

    13 november, 2011 at 18:58

    Makalöst vilka summor det handlar om. Jag hoppas att landet fortsätter att vara hyfsat stabilt så att alla oljepengar kommer till nytta och inte bara pulveriseras.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Kakaopriserna stiger på minskade leveranser från Elfenbenskusten

Published

on

Kakaofrukt

En svagare dollar i torsdags ledde till att flera spekulanter som tagit position för fallande pris valde att täcka sina korta positioner i kakaoterminer. Efter att regeringsdata visade att utbudet av kakao från Elfenbenskusten ser ut att minska så har kakaopriset stärks. Kursuppgången begränsades emellertid av att de europeiska kakaolagren stigit till 139 060 MT, den högsta siffran på sex månader.

Måndagens regeringsdata visade att Elfenbenskustens bönder skickade 1,73 MMT kakao till landets hamnar för regleringsåret 2022/2023 från 1 oktober till 12 mars. Siffran är en minskning med 3,4 procent på årsbasis. Elfenbenskusten är den största kakaoproducenten i världen. 

Nigeria ser en nedgång i sin kakaoexport

En nedgång i kakaoexporten från Nigeria är gynnsam för priserna. Cocoa Association of Nigeria rapporterade i måndags att landets kakaoexport för januari 2023 sjönk med 5,9 procent på årsbasis till 43 405 MT. Nigeria är världens femte största producent av kakaobönor.

Oron för utbudet på vissa västafrikanska kakaogrödor har begränsat eventuella nedgångar i kakaopriserna. Kakaobönder fortsätter att kämpa med bristen på gödningsmedel och bekämpningsmedel eftersom Rysslands krig i Ukraina har begränsat den ryska exporten av kaliumklorid och andra gödningsmedel över hela världen.

Tidigare den här månaden steg kakao i New York till en högsta nivå på två år, och kakao i London nådde en högsta nivå på 13 veckor, efter att International Cocoa Organization (ICCO) förutspådde att de globala kakaolagren 2022/2023 skulle falla 3,5 % år/år till 1,653 MMT. 

Continue Reading

Nyheter

Lundin Mining gör stort förvärv – 75 procent av bolagets intäkter kommer nu från koppar

Published

on

Koppar-gruvan Caserones

Lundin Mining meddelade tidigare idag att de förvärvar 51 procent av SCM Minera Lumina Copper av JX Nippon Mining & Metals Corporation. Lundin Mining har rätt att förvärva ytterligare 19 procent under en femårsperiod. Det förvärvade bolaget driver koppar-molybden-gruvan Caserones i Chile.

Lundin Mining betalar 800 miljoner USD vid tillträde och sedan 150 miljoner USD under en period på sex år. De ytterligare 19 procenten kan förvärvas för 350 miljoner USD.

Förvärvet är i linje med Lundin Minings strategiska mål och ger företaget en storskalig kopparproduktion med lång livstid med ett bra kassaflöde, som kompletterar Lundin Minings befintliga verksamheter och högkvalitativa tillgångar inom basmetaller med stort fokus på koppar. Förvärvet gör att 75 procent av Lundin Minings intäkter kommer att komma från koppar.

Dagens industri frågar vd Peter Rockandel om det är rimligt att köpa Caserones med tanke på investeringsbehovet för Josemaria. Han svarar ”Att få köpa en världsklasstillgång som dessutom är strategiskt helt rätt för den existerande portföljen är otroligt ovanligt så det är inget man kan tacka nej till. Dessutom gör vi det här köpet utan skuld och gruvan kommer direkt att generera fritt kassaflöde”.

Continue Reading

Nyheter

Robusta-bönan är rebellen på kaffemarknaden

Published

on

Rostade kaffebönor

Kaffe, drycken som så många av oss i världen älskar att konsumera, görs på rostade och malda kaffebönor. Det finns två huvudsakliga bönor i världen, Arabica och Robusta. Arabica är bönan som används i bra kaffe, medan Robusta används i billigare kaffe och snabbkaffe.

Men måste verkligen Robusta vara sämre? Det finns en rörelse som drivs av två faktorer som talar för en uppvärdering av Robusta-bönan.

Den ena faktorn är marknadsföring, Arabica har marknadsförts som kvalitét och Robusta som dålig. Det har gjort att Robusta prissätts lägre än Arabica och säljs som ett bulkkaffe. Kaffeodlare har inte kunnat investera i att utveckla Robusta-bönan eftersom ingen har velat betala extra för något som uppfattas som dåligt. Men det finns ett nytt intresse för Robusta-bönan bland kaffe-konnässörer. Och när det finns ett intresse, så finns det en vilja att betala och då blir det möjligt för odlare att investera i utveckling av bönan.

Den andra faktorn är klimatet. Arabica är en känslig växt som kräver ett mycket speciellt klimat. Det är svårt att expandera produktionen i takt med att fler vill dricka kaffe. Tvärt om har klimatförändringar gjort att områden där Arabica trivs har minskat. Robusta däremot är mycket tåligare.

Continue Reading

Populära