Följ oss

Nyheter

Oljeföretag investerar 100 miljarder USD i Irak

Publicerat

den

Råolja

Wall Street Journal rapporterar att Iraks premiärminister idag meddelade att oljeföretagen Exxon Mobil, BP och Eni ska spendera 100 miljarder dollar för att uppgradera tre oljefält i södra Irak.

50 miljarder dollar ska satsas på att uppgradera det enorma oljefältet West Qurna Phase 1 som drivs av Exxon Mobil. Ytterligare 50 miljarder dollar ska satsas av BP och italienska Eni för att uppgradera oljefälten Rumaila och Zubair.

“Vi har 100 miljarder dollar för dessa tre oljefält” berättade premiärministern Thamer Ghadhban för journalister på en irakisk energikonferens organiserad av London-baserade CWC Group i Istanbul. Han sa vidare att “Majoriteten (av finansieringen) är för West Qurna 1 eftersom Rumaila- och Zubair-fälten redan har kommit mycket längre i termer av utveckling, så som antal källor, oljefältsutrustning och annan infrastruktur, medans West Qurna phase 1 behöver mer”.

Karta över olja i IrakDe tre oljefälten pumpar idag upp omkring 2 miljoner fat per dag, vilket är merparten av Iraks totala oljeproduktion på 2,9 miljoner fat per dag.

Enligt den överenskommelse som undertecknades med företagen för två år sedan ska de tre oljefälten nå en produktion på minst 6,8 miljoner fat per dag år 2017.

Kontrakten gäller under 20 år och oljeföretagen börjar få ersättning för den extra olja som pumpas upp när produktionen (baseline) har stigit med 10 %.

När man tänker på att olja idag handlas till omkring 100 USD per fat (Irak har ett brett spektrum av kvalitet på olja) inser man snabbt vilka enorma tillgångar landet har.

Nyheter

Ett samtal om uran med råvaruanalytikern Bob Brackett

Publicerat

den

Elektricitet i futuristisk stil

Bob Brackett är en enormt kunnig råvaruanalytiker och arbetar idag på Bernstein Research där han bland annat är ansvarig för energi och energiövergång i USA. Han sitter här ned för ett samtal i Bloomberg-podden Odd Lots för att svara på frågor om råvaran uran. Det är en väldig bra start om man vill förstå grunderna om marknaden och vad som driver efterfrågan och utbud.

Bakgrunden är självklart att kärnkraft har fått en pånyttfödelse i världen och uran är råvaran som används i den formen av energiproduktion. Uran har ganska unika egenskaper, bland annat har råvaran till skillnad från många andrar råvaror bara ett användningsområde och till skillnad från andra former av energiproduktion så utgör inte själva råvaran någon större del av kostnaden för energiproduktionen.

Samtalet om uran är på strax under 30 minuter, sedan får vi även en uppdatering om litium, guld, silver, olja och andra råvaror.

Bob Brackett om uran
Fortsätt läsa

Nyheter

Lobitokorridoren kan möjliggöra att råvaror fraktas väster ut i Afrika

Publicerat

den

Karta över Lobito-korridoren

En stor del av alla råvaror som produceras i Afrika fraktas öster ut till Kina. USA och EU ser gärna att mer fraktas väster ut. Det finns ett plan att satsa på Lobitokorridoren, en järnväg och väg genom centralafrika. USA har tagit ledningen, men med ett eventuellt maktskifte i USA så återstår det att se vad det blir av planerna.

Clara My Lernborg, expert på råvaror och gruvor, svarar på frågor om projektet.

Clara My Lernborg kommenterar Lobitokorridoren
Fortsätt läsa

Nyheter

Talga har fått miljötillstånd för en grafitgruva i Nunasvaara

Publicerat

den

Talga-flagga

Talga har fått miljötillstånd för en grafitgruva i Nunasvaara utanför Vittangi. Detta efter att Högsta domstolen avslagit begäran om överprövning. Enligt bolaget är detta det enskilt största beslutet för att förverkliga planerna. Gruvan är en del av en vertikalt integrerad produktion av anod-material.

Talga har tidigare erhållit ett bidrag från EUs innovationsfond för att utveckla grafit-anod-material-projektet Talnode-C som kommer att ha låga utsläpp.

”Vi är mycket glada över att miljötillståndsprocessen har avslutats framgångsrikt. Vittangi Anode Project är avgörande för Europas energiomställning och strategiska materialförsörjning. Vi ser fram emot att fortsätta arbeta med våra värdsamhällen och intressenter under hela genomförandefasen för att leverera hållbara, högpresterande anodmaterial till den europeiska batteriindustrin.” säger Martin Phillips, VD för Talga Group.

En viktig pusselbit som återstår är att bolaget får detaljplanen godkänd av regeringen efter att Kiruna kommun sagt nej. Talga har därför tidigare i år lämnat in en begäran till regeringen om planföreläggande.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära