Följ oss

Nyheter

Oljeföretag investerar 100 miljarder USD i Irak

Publicerat

den

Råolja

Wall Street Journal rapporterar att Iraks premiärminister idag meddelade att oljeföretagen Exxon Mobil, BP och Eni ska spendera 100 miljarder dollar för att uppgradera tre oljefält i södra Irak.

50 miljarder dollar ska satsas på att uppgradera det enorma oljefältet West Qurna Phase 1 som drivs av Exxon Mobil. Ytterligare 50 miljarder dollar ska satsas av BP och italienska Eni för att uppgradera oljefälten Rumaila och Zubair.

“Vi har 100 miljarder dollar för dessa tre oljefält” berättade premiärministern Thamer Ghadhban för journalister på en irakisk energikonferens organiserad av London-baserade CWC Group i Istanbul. Han sa vidare att “Majoriteten (av finansieringen) är för West Qurna 1 eftersom Rumaila- och Zubair-fälten redan har kommit mycket längre i termer av utveckling, så som antal källor, oljefältsutrustning och annan infrastruktur, medans West Qurna phase 1 behöver mer”.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Karta över olja i IrakDe tre oljefälten pumpar idag upp omkring 2 miljoner fat per dag, vilket är merparten av Iraks totala oljeproduktion på 2,9 miljoner fat per dag.

Enligt den överenskommelse som undertecknades med företagen för två år sedan ska de tre oljefälten nå en produktion på minst 6,8 miljoner fat per dag år 2017.

Kontrakten gäller under 20 år och oljeföretagen börjar få ersättning för den extra olja som pumpas upp när produktionen (baseline) har stigit med 10 %.

När man tänker på att olja idag handlas till omkring 100 USD per fat (Irak har ett brett spektrum av kvalitet på olja) inser man snabbt vilka enorma tillgångar landet har.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa
Annons Centaur
1 kommentar

1 kommentar

  1. Magnus

    13 november, 2011 vid 18:58

    Makalöst vilka summor det handlar om. Jag hoppas att landet fortsätter att vara hyfsat stabilt så att alla oljepengar kommer till nytta och inte bara pulveriseras.

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Vetepriset kommer att gå upp – hur man än vrider och vänder på det

Publicerat

den

Vete i närbild

Priset på vete har halverats på två, samtidigt sjunker vetelagren. Torbjörn Iwarson på Centaur Commodity Fund säger i DiTV att priset måste upp för att motivera bönder att odla mer. Han konstaterar att hur man än vrider och vänder på det så måste priset gå upp för världen kan inte vara utan vete.

Torbjörn Iwarson kommenterar vete och apelsinjuice.
Fortsätt läsa

Nyheter

Bra start för Centaur Commodity Fund

Publicerat

den

Tre olika råvaror

Centaur Commodity Fund är den nya råvarufonden i Sverige som förvaltas av den erfarna råvaruprofilen Torbjörn Iwarson. Fonden har en bred exponering mot råvarumarknaden och mäter sig mot det etablerade indexet Bloomberg Commodity Ex Energy Total Return Index.

Fonden har fått en bra start och presterade bäst jämfört med sina närmaste konkurrenter. Förvaltaren skriver på LinkedIn med glimten i ögat ”Nybörjartur med råvarufonden.” En fond ska självklart utvärderas över längre tid, inte en enskild månad, men det måste ändå vara trevligt att börja med att vara bäst.

Fortsätt läsa

Nyheter

Vinregionen Champagne drabbad av hagelstorm

Publicerat

den

Hagelskadad vinodling i Champagne

Den 12 maj bröt våldsamma hagelstormar ut i vid Champagnes vingårdar i Frankrike. Särskilt drabbat är området Vitry-le François där odlare har fått mellan 50-100 procent av sina odlingar förstörda.

Vingårdarna i södra Aisne hade 70-100 mm regn och stora översvämningar.  Svåra hagelskador drabbade regionerna Courcelles, Barzy-sur-Marne, Passy-sur-Marne och Trélou-sur-Marne som hade hagelstormar som varade i hela 45 minuter.

– Det är väldigt ovanligt att en enda storm drabbar ett sådant stort område. Detta är givetvis en stor katastrof för odlarnas ekonomi, deras familjer och anställda.  För odlare som säljer sin skörd är detta ofta den enda inkomstkällan. Medan odlare och producenter som skapar sin egen champagne oftast kan fylla ut med reserv-vin som man sparar tillbaka från bättre skördeår, säger Fredrik Schelin, vinexpert i Sverige.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

– Vi har inget hagel just nu men vi har det besvärligt med vädret just nu. Massor av regn, och möglet har redan satt sina spår. Det är svårt för oss att arbeta med jorden, men förhoppningsvis blir det bättre till sommaren, säger Jean-Paul Hébrart, Champagne Marc Hébrart – Mareuil sur AŸ.

Det är svårt att bedöma de övergripande skadorna av stormen. Mellan 450-500 hektar vinstockar, det vill säga ca 1,4 procent av hela Champagnes vinodlingar har drabbats i varierande grad, från 50 till 100%. Fram till skörden är Champagne-regionen fortsatt utsatt för risk för hagel och storm.

Isabelle Diebolt från Champagne Diebolt-Vallois – Cramant rapporterar:
– Vi har inget hagel, men oändligt mycket regn, så det är svårt att odla och jobba med vin just nu.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära