Nyheter

Oljeföretag investerar 100 miljarder USD i Irak

Publicerat

den

Wall Street Journal rapporterar att Iraks premiärminister idag meddelade att oljeföretagen Exxon Mobil, BP och Eni ska spendera 100 miljarder dollar för att uppgradera tre oljefält i södra Irak.

50 miljarder dollar ska satsas på att uppgradera det enorma oljefältet West Qurna Phase 1 som drivs av Exxon Mobil. Ytterligare 50 miljarder dollar ska satsas av BP och italienska Eni för att uppgradera oljefälten Rumaila och Zubair.

“Vi har 100 miljarder dollar för dessa tre oljefält” berättade premiärministern Thamer Ghadhban för journalister på en irakisk energikonferens organiserad av London-baserade CWC Group i Istanbul. Han sa vidare att “Majoriteten (av finansieringen) är för West Qurna 1 eftersom Rumaila- och Zubair-fälten redan har kommit mycket längre i termer av utveckling, så som antal källor, oljefältsutrustning och annan infrastruktur, medans West Qurna phase 1 behöver mer”.

De tre oljefälten pumpar idag upp omkring 2 miljoner fat per dag, vilket är merparten av Iraks totala oljeproduktion på 2,9 miljoner fat per dag.

Enligt den överenskommelse som undertecknades med företagen för två år sedan ska de tre oljefälten nå en produktion på minst 6,8 miljoner fat per dag år 2017.

Kontrakten gäller under 20 år och oljeföretagen börjar få ersättning för den extra olja som pumpas upp när produktionen (baseline) har stigit med 10 %.

När man tänker på att olja idag handlas till omkring 100 USD per fat (Irak har ett brett spektrum av kvalitet på olja) inser man snabbt vilka enorma tillgångar landet har.

1 kommentar

  1. Magnus

    13 november, 2011 vid 18:58

    Makalöst vilka summor det handlar om. Jag hoppas att landet fortsätter att vara hyfsat stabilt så att alla oljepengar kommer till nytta och inte bara pulveriseras.

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populära

Exit mobile version