Connect with us

Nyheter

Nigeria planerar att dubbla produktionen av olja

Published

on

Nigeria planerar att öka produktionen av olja och naturgas (LNG)

Nigeria planerar för en kraftigt ökad produktion av råolja, från dagens uppskattade 2,1 miljoner fat per dag till 4 miljoner år 2020. Detta sa landets petroleumminister Diezani Alison-Madueke vid ett tal igår på Howard University i Washington. Hon berättade vidare att landet planerar att utöka sina reserver till 40 miljarder fat. Nigeria, Afrikas största oljeproducent, har också som mål att “inom de kommande åren” öka produktionen av flytande naturgas (LNG) med ytterligare 20 miljoner ton per år, från dagens nivå på 26 miljoner ton.

Nigeria planerar att öka produktionen av olja och naturgas (LNG)Enligt de uppgifter som Bloomberg har sammanställt så har Nigeria idag oljereserver på 37 miljarder fat och landets naturgasreserver uppskattas till 187 biljoner kubikfot enligt ett email från Levi Ajuonuma, talesperson för petroleumministern.

“Med en expansion av kapaciteten på nästan 1 miljon fat per dag under de kommande åren kan Nigeria märkbart bidra till den globala tillgångsökningen och diversifieringen, och där igenom lindra utmaningen med tillgångskoncentrationen i Mellanöstern” sade Diezani Alison-Madueke.

Landets produktion av råolja minskade med 28 procent mellan 2006 och 2009 pga militanta grupper i Nigerdeltat. Men störningarna minskade när tusentals stridande lade ner sina vapen och accepterade en amnesti. Oroligheter kan dock blossa upp igen, MEND (Movement for the Emancipation of the Niger Delta) hotade den 14 april att attackera alla pipelines och energianläggningar. Boko Haram har även utfört en serie av attacker sedan 2009 mot regeringsbyggnader och ordningsmakten.

Continue Reading
1 Comment

1 Comment

  1. Ragnar

    29 april, 2012 at 17:51

    Intressant, det bör kunna komma betyda att priset på olja faller eller i alla fall håller sig på en stabil nivå vilket kan komma att bli en räddning för många av de europeiska länder som är beroende av oljeimport.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Sockerpriset når sin högsta nivå på 11 år

Published

on

Sockerrör

Sockerpriset har nått sin högsta nivå på 11 år. Det globala utbudet är mycket begränsat, till stor del beroende på att den stora exportören Indien har minskat sin export. Exporten förväntas halveras till 6 miljoner ton under året som slutar i september och den kan sjunka så lågt som till 4 miljoner ton under nästa säsong.

Graf över sockerpriset
Terminspriset på socker i London i USD.

Det är två faktorer som minskar exporten från Indien. Den första är väderrelaterad, kraftiga regn har skadat odlingarna. Den andra faktorn är att den indiska staten mycket kraftfullt har satsat på biobränsle som etanol, vilket gör att sockerrörsskördarna går till att producera etanol i stället för att exporteras som socker.

Continue Reading

Nyheter

Goldman Sachs tror på högre oljepriser i juni

Published

on

Olja pumpas upp

Goldman Sachs förväntar sig högre oljepriser under de kommande tolv månaderna, sade analytiker från investmentbanken i en analysuppdatering. Goldman Sachs skriver att banken tror på en prognostiserad efterfrågeökning i Kina till mer än 16 miljoner fat per dag under perioden.

Banken är positivt inställd till alla råvaror. Förra veckan sa dess råvaruchef, Jeffrey Currie, att utflödet av kapital från energiindustrin kommer att resultera i brister som kommer att visa sig senare i år.

”Historiskt sett, när du har den här typen av kapitalutflöden, tar det månader att få tillbaka kapitalet. Vi kommer fortfarande att få ett underskott av olja i juni och det kommer att driva upp oljepriserna”, sa Currie vid Financial Times Commodities Global Summit.

Currie är inte den enda branschobservatören som förutspår ett högre oljepris. Även denna vecka sa hedgefondförvaltaren Pierre Andurand att oljan kommer att återhämta sig och stiga till 140 dollar per fat i slutet av året. Han anser att den nuvarande nedgången varit spekulativ och beror från banksektorn.

Mycket av haussen kring oljepriserna har att göra med Kina. Den kinesiska energiimporten var väldigt låg under de första två månaderna av 2023. Den kinesiska oljeimporten förväntas ta fart senare i år med potentiellt rekordhöga råoljeinköp, även om Peking har satt sitt lägsta årliga ekonomiska tillväxtmål på decennier.

Den genomsnittliga oljeimporten under de två första månader 2023 var lägre än för samma period förra året. Skillnaden var emellertid endast marginell, 1,3 procent. Oljeimporten under januari och februari 2023 tenderar att vara svagare i Kina på grund av nyårshelgerna.
Ändå förväntar sig i stort sett alla analytiker att den kinesiska efterfrågan på olja kommer att växa under de kommande månaderna med sikte på den tillväxttakt på 5 procent som fastställts av regeringen. Dessutom kommer en del ny raffineringskapacitet att startas i år, vilket borde garantera en starkare efterfrågan och stödja priserna.

Continue Reading

Nyheter

Kakaopriserna stiger på minskade leveranser från Elfenbenskusten

Published

on

Kakaofrukt

En svagare dollar i torsdags ledde till att flera spekulanter som tagit position för fallande pris valde att täcka sina korta positioner i kakaoterminer. Efter att regeringsdata visade att utbudet av kakao från Elfenbenskusten ser ut att minska så har kakaopriset stärks. Kursuppgången begränsades emellertid av att de europeiska kakaolagren stigit till 139 060 MT, den högsta siffran på sex månader.

Måndagens regeringsdata visade att Elfenbenskustens bönder skickade 1,73 MMT kakao till landets hamnar för regleringsåret 2022/2023 från 1 oktober till 12 mars. Siffran är en minskning med 3,4 procent på årsbasis. Elfenbenskusten är den största kakaoproducenten i världen. 

Nigeria ser en nedgång i sin kakaoexport

En nedgång i kakaoexporten från Nigeria är gynnsam för priserna. Cocoa Association of Nigeria rapporterade i måndags att landets kakaoexport för januari 2023 sjönk med 5,9 procent på årsbasis till 43 405 MT. Nigeria är världens femte största producent av kakaobönor.

Oron för utbudet på vissa västafrikanska kakaogrödor har begränsat eventuella nedgångar i kakaopriserna. Kakaobönder fortsätter att kämpa med bristen på gödningsmedel och bekämpningsmedel eftersom Rysslands krig i Ukraina har begränsat den ryska exporten av kaliumklorid och andra gödningsmedel över hela världen.

Tidigare den här månaden steg kakao i New York till en högsta nivå på två år, och kakao i London nådde en högsta nivå på 13 veckor, efter att International Cocoa Organization (ICCO) förutspådde att de globala kakaolagren 2022/2023 skulle falla 3,5 % år/år till 1,653 MMT. 

Continue Reading

Populära