Nyheter

Nigeria planerar att dubbla produktionen av olja

Publicerat

den

Nigeria planerar för en kraftigt ökad produktion av råolja, från dagens uppskattade 2,1 miljoner fat per dag till 4 miljoner år 2020. Detta sa landets petroleumminister Diezani Alison-Madueke vid ett tal igår på Howard University i Washington. Hon berättade vidare att landet planerar att utöka sina reserver till 40 miljarder fat. Nigeria, Afrikas största oljeproducent, har också som mål att “inom de kommande åren” öka produktionen av flytande naturgas (LNG) med ytterligare 20 miljoner ton per år, från dagens nivå på 26 miljoner ton.

Enligt de uppgifter som Bloomberg har sammanställt så har Nigeria idag oljereserver på 37 miljarder fat och landets naturgasreserver uppskattas till 187 biljoner kubikfot enligt ett email från Levi Ajuonuma, talesperson för petroleumministern.

“Med en expansion av kapaciteten på nästan 1 miljon fat per dag under de kommande åren kan Nigeria märkbart bidra till den globala tillgångsökningen och diversifieringen, och där igenom lindra utmaningen med tillgångskoncentrationen i Mellanöstern” sade Diezani Alison-Madueke.

Landets produktion av råolja minskade med 28 procent mellan 2006 och 2009 pga militanta grupper i Nigerdeltat. Men störningarna minskade när tusentals stridande lade ner sina vapen och accepterade en amnesti. Oroligheter kan dock blossa upp igen, MEND (Movement for the Emancipation of the Niger Delta) hotade den 14 april att attackera alla pipelines och energianläggningar. Boko Haram har även utfört en serie av attacker sedan 2009 mot regeringsbyggnader och ordningsmakten.

1 kommentar

  1. Ragnar

    29 april, 2012 vid 17:51

    Intressant, det bör kunna komma betyda att priset på olja faller eller i alla fall håller sig på en stabil nivå vilket kan komma att bli en räddning för många av de europeiska länder som är beroende av oljeimport.

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populära

Exit mobile version