Följ oss

Nyheter

Negativt elpris i Danmark

Publicerat

den

Elledningar

Elledning som levererar energi gratisElpriserna har varit låga under 2012 i Sverige, men inte lika låga som under juldagen i Danmark. Den 25 december var nämligen medelspotpriset på el i Danmark minus 33,1 öre per kWh. Det vill säga, de aktörer som köpte el på Nordpool och tog emot den fick betalt.

Orsaken var en kombination av låg förbrukning och hög vindkraftproduktion, samtidigt som överföringskapaciteten via ledningar till andra länder är begränsad.

Faktum är att negativa elpriser är något som förekommer då och då i Danmark. Det är svårt att reglera vindkraften, så om det blåser mycket samtidigt som efterfrågan är låg så produceras det ändå el, vilken måste förbrukas mer eller mindre i realtid.

Minus 33,1 öre per kWh är dock inte något rekord. Den 27 december 2009 var priset som lägst nere i minus 1 kr per kWh i Danmark. Tyskland har haft ännu extremare rekord, priset på elbörsen i Tyskland var under natten den 4 oktober 2010 nere i minus 5 kr per kWh.

Timpriser på el i Sverige

Flera svenska elbolag erbjuder numera timpriser på el till privatkunder, något som dock ännu inte har blivit vidare populärt. Sverige har å andra sidan inte heller haft negativa priser så vitt vi har kunnat se. Men om man som privatperson har ett elavtal med timpris och negativa priser uppstår, då kan man alltså tjäna extra pengar genom att sätta på torkskåp, elelement, ugn och alla andra energikrävande apparater.

Nyheter

Viscaria går framåt i hög takt med att återöppna koppargruvan Viscaria

Publicerat

den

Viscarias verksamhet

Viscaria går framåt i hög takt med fokus på att återöppna koppargruvan, för vilken bolaget säger att allt tyder på att det är en tier-1-tillgång. För att öppna en gruva krävs att man får tillstånd och sådana kan överklagas i flera steg. Bolaget har tagit sig igenom flera steg och räknar med att få ett slutligen lagvunnet tillstånd innan året är slut.

Viscarias ledning ger en uppdatering efter att rapporten för tredje kvartalet har publicerats.
Fortsätt läsa

Nyheter

Tredje staden i Finland som satsar på kärnenergiproducerad fjärrvärme med världens enklaste reaktor

Publicerat

den

Skiss över Steady Energys fjärrvärmelösning

Keravan Energia, ett finskt energibolag, har i mitten av oktober tecknat ett avtal med finska teknikföretaget Steady Energy om att utveckla kärnkraftsdriven fjärrvärme. Kerava blir därmed den tredje finska staden som överväger att använda kärnkraft för uppvärmningsändamål, efter tidigare initiativ i Kuopio och Helsingfors. Om projektet går vidare till investering kan byggandet av SMR-reaktorer påbörjas så tidigt som 2029, och fjärrvärmedriften förväntas starta 2032. Det första av Steady Energys projekt är sedan tidigare planerat att vara i kommersiell drift 2030.

Finland går snabbt mot att bli världens ledande SMR-nation när Steady Energy inleder ett samarbete med Keravan Energia för att utforska SMR-tekniken. Kerava är Finlands tredje stad som förbereder sig för kärnkraftsbaserad fjärrvärme. I Kuopio i östra Finland är kärnkraftsvärmen redan i förinvesteringsfasen, med planläggning och miljötillstånd som snart startar.

Keravan Energia har som mål att vara koldioxidneutralt 2030, och partnerskapet med Steady Energy understryker deras åtagande att minska utsläppen på ett kostnadseffektivt sätt och samtidigt säkerställa en tillförlitlig energiförsörjning. ”Vi har ett strategiskt mål att nå koldioxidneutralitet till 2030. För att uppnå detta måste vi minimera våra utsläpp till ett överkomligt pris och säkerställa att vår stads energiförsörjning förblir säker under alla omständigheter”, säger Jussi Lehto, VD för Keravan Energia.

Avtalet är det första steget mot att utvärdera möjligheten att använda SMR-tekniken i Kervo. Nästa fas omfattar en bedömning av platsens lämplighet, licensiering, detaljplanering samt den tekniska och ekonomiska genomförbarheten för ett kärnkraftvärmeverk som är skräddarsytt för Kervos energibehov. ”Tänk på fjärrvärme som ett stort system av varmvattenrör, där värme flödar till radiatorer från en gigantisk panna, där värmekällan nu är biomassa och torv. Grön el är en bra backup, men vi behöver mer stabila lösningar för att motverka volatiliteten i elpriserna. En dedikerad kärnenergivärmekälla, som Steady Energys reaktor, är ett mycket gångbart alternativ”, säger Jussi Lehto, VD för Keravan Energia.

”Keravan Energia har länge legat i framkant när det gäller energiomställningen. Vi är mycket glada över att kunna erbjuda Steady Energys SMR-teknik i deras växande portfölj av gröna lösningar”, säger Tommi Nyman, VD för Steady Energy.

Över hela Europa står energibolagen inför utmaningen att ersätta hundratals åldrande värmeverk som närmar sig slutet av sin livscykel. Med cirka 3 000 värmeverk som behöver förnyas är en betydande övergång till nollutsläppslösningar avgörande. ”Klimatkrisen kommer inte att avta förrän vi värmer upp våra hem på ett rent sätt. Globalt sett kommer fortfarande över 80 procent av energin från fossila källor, varav nästan hälften går till uppvärmning och kylning. Finska energibolag går i bräschen för att helt överge förbränningsbaserad energi”, säger Tommi Nyman, vd för Steady Energy.

Världens enklaste kärnkraftverk

Steady Energy har utvecklat LDR-50, en liten modulär reaktor på 50 MW som kan tas i drift inom sju år, inklusive licensiering, till en kostnad av 100 miljoner euro. LDR-50 är särskilt utformad för att producera värme upp till 150 °C och är optimerad för fjärrvärme, industriell ångproduktion och avsaltningsprojekt.

VD Tommi Nyman betonade systemets enkelhet: ”Uppvärmning av vatten till 150 grader står för 10 procent av de globala utsläppen. Vår reaktor fokuserar enbart på denna uppgift, vilket gör den till världens kanske enklaste kommersiella kärnreaktor. Denna design säkerställer att den värme som produceras med SMR är kostnadsmässigt konkurrenskraftig jämfört med andra alternativ.”

LDR-50-reaktorn är lika stor som en vanlig fraktcontainer och har konstruerats för att kunna byggas under jord. Reaktorn har en verkningsgrad på nästan 100 procent och kyls och modereras med lättvatten vid låga driftstemperaturer och tryck, vilket gör den säker och mer kostnadseffektiv än konventionell kärnkraft.

Steady Energys initiala marknadsfokus är Finland och övriga Europa, men bolaget ser också framför sig att reaktorerna kan användas för att tillgodose industriella ång- och avsaltningsbehov globalt. ”Varje reaktor kostar 100 miljoner euro och bara i Europa skulle det snabbt behövas 300 sådana här enheter. Det finns ett behov av ytterligare 300 om vi ska kunna minska koldioxidutsläppen från avsaltning och industriell värmeproduktion.”

Steady Energy kommer under nästa år att påbörja uppförandet av en pilotanläggning i Finland, där anläggningens funktionalitet och Steady Energys projektledningsförmåga kommer att testas. Pilotanläggningen, som skiljer sig från en riktig reaktor endast genom att den använder en elektrisk värmare istället för kärnbränsle, kommer att bana väg för ytterligare installationer. Tänkbara platser är Helsingfors, Kuopio, Esbo och Lahtis.

Fortsätt läsa

Nyheter

Eric Strand kommenterar läget för guld, silver och råvaruaktier

Publicerat

den

Eric Strand

Guldpriset har gått väldigt starkt i år men har de senaste dagarna gått något svagare. Eric Strand svarar på frågor om vilka händelser som påverkat. Det finns nu en volatilitet efter valet i USA. Strand tar upp när Donald Trump valdes förra gången så gick guldpriset inledningsvis ner 4 procent, för att sedan gå väldigt starkt under hans tid som president. Som vi tidigare skrivit så förväntar sig marknaden att guldpriset kommer att gå upp med Donald Trump som president då den ekonomiska politik han har sagt att han ska driva förväntas driva på inflationen.

När det gäller gruv- och prospekteringsbolagen så har deras aktier börjat vakna till liv då marginalerna blivit bättre. Det är dock de något större och producerande bolagen som främst vaknat till liv, de mindre och prospekterande bolagen ser ut att få vänta på en positiv reaktion.

Eric Strand kommenterar guld, silver och råvarubolag.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära