Följ oss

Nyheter

Negativt elpris i Danmark

Publicerat

den

Elledningar

Elledning som levererar energi gratisElpriserna har varit låga under 2012 i Sverige, men inte lika låga som under juldagen i Danmark. Den 25 december var nämligen medelspotpriset på el i Danmark minus 33,1 öre per kWh. Det vill säga, de aktörer som köpte el på Nordpool och tog emot den fick betalt.

Orsaken var en kombination av låg förbrukning och hög vindkraftproduktion, samtidigt som överföringskapaciteten via ledningar till andra länder är begränsad.

Faktum är att negativa elpriser är något som förekommer då och då i Danmark. Det är svårt att reglera vindkraften, så om det blåser mycket samtidigt som efterfrågan är låg så produceras det ändå el, vilken måste förbrukas mer eller mindre i realtid.

Minus 33,1 öre per kWh är dock inte något rekord. Den 27 december 2009 var priset som lägst nere i minus 1 kr per kWh i Danmark. Tyskland har haft ännu extremare rekord, priset på elbörsen i Tyskland var under natten den 4 oktober 2010 nere i minus 5 kr per kWh.

Timpriser på el i Sverige

Flera svenska elbolag erbjuder numera timpriser på el till privatkunder, något som dock ännu inte har blivit vidare populärt. Sverige har å andra sidan inte heller haft negativa priser så vitt vi har kunnat se. Men om man som privatperson har ett elavtal med timpris och negativa priser uppstår, då kan man alltså tjäna extra pengar genom att sätta på torkskåp, elelement, ugn och alla andra energikrävande apparater.

Förstsätt läsa
8 Kommentarer

8 Comments

 1. Bonden

  28 december, 2012 vid 15:44

  Borde inte priset bli noll? Varför faller det ned under nollstrecket?

  • Redaktionen

   28 december, 2012 vid 16:04

   Bra fråga, och vi vågar inte garantera att svaret stämmer till hundra procent, men som vi har förstått det så måste el som produceras också konsumeras, annars havererar elnätet. Dvs elen kan inte bara släppas ut i luften för 0 kr, utan det blir ett pressat läge där kraftbolag måste hitta någon som kan ta emot elen, och är då villiga att betala.

   • grodan

    29 december, 2012 vid 13:29

    Njee, det är ju bara att skruva ner effekten på verken så är problemet löst, även vinkraftverk kan snurra utan att producera el….

    • Redaktionen

     29 december, 2012 vid 18:20

     Vi har inte koll på hur lätt eller svårt det är att stänga av eller dra ner på produktionen med kort varsel. Men eftersom företagen då och då väljer att betala för att bli av med överskottsel i stället för att dra ner på produktionen så verkar det inte vara helt lätt.

     Det vore intressant att lära sig mer. Om du, eller någon annan för den delen, har någon länk där man kan läsa in sig i ämnet så posta gärna en kommentar.

    • Kalle

     22 juni, 2015 vid 13:50

     Nej, det fungerar inte så. Varför tar du inte och läser på innan du ifrågasätter?

 2. Electra

  30 december, 2012 vid 14:13

  Att se el som en råvara är nytt för mig, men det finns ju ett direkt intresse för el hos de flesta av oss eftersom det är en stor del av kostnaden för boendet. Kommer ni skriva mer om el även från privatekonomiskt perspektiv?

  • Redaktionen

   30 december, 2012 vid 15:49

   Vi kommer nog inte att skriva vidare mycket om el ur ett privatekonomiskt perspektiv, men däremot så är prognoserna på elpriset som vi publicerar från Modity, Handelsbanken och SEB användbara ur ett privatekonomiskt perspektiv. Dvs de är bra underlag för att avgöra om man ska välja fast eller rörligt elpris.

 3. Hochman

  17 juni, 2018 vid 17:37

  Med tiden kommer negativa elpriser att minska, det kommer tillkomma allt mer lagring, även om det kommer att ta tid att få upp lösningar som är prismässigt intressanta för större volymer.

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Thailand spås få den lägsta sockerrörsskörden på 14 år

Publicerat

den

Sockerrör

Trots rekordhöga sockerrörspriser för thailändska bönder under säsongen 2022/2023 och högre priser för 2023/2024, spås utbudet av sockerrör för nästa säsong att sjunka till 74 miljoner ton.

Minskningen av sockerrörsvolymer beror både på en minskning av planterad yta, på grund av att konkurrerande grödor betalar bönderna mer, och även på en hög risk kring en lägre jordbruksavkastning på grund av det prognostiserade torra vädret till följd av El Niños vädermönster.

I år har priserna på kassavarot i Thailand stigit med nio procent, vilket har drivits av en starkare efterfrågan och starkare priser på kassavachips och stärkelse. Efterfrågan kommer främst från Kina, där kassavarot används till etanol och djurfoder.

Det förväntas att kassavapriserna kommer att förbli starka under hela 2023, så med ett nuvarande rotpris på 3 360 THB/kubikmeter ger kassava en bättre avkastning än sockerrör. Detta leder till att mindre sockerrör planterades under det fjärde kvartalet 2022 för skörd under säsongen 2023/2024.

Den potentiella övergången till kassavaodling kommer att resultera i minst fem procent minskning av området för sockerrörsskörd. Den andra nyckelfrågan som den kommande krossningen står inför är jordbruksavkastningen.

Lägre nederbörd än normalt att förvänta

I år är ett El Niño-år, vilket för Thailand historiskt sett kommer att innebära en lägre nederbörd än normalt. Mindre än 20 procent av Thailands sockerrörsareal har tillgång till ordentlig bevattning, detta betyder att under år då det är lägre nederbörd har sockerrörsskördarna lidit hårt.

När det gäller sockerexport, baserat på en skörd på 74 miljoner ton, förväntas Thailand att exportera åtta miljoner ton socker. Med premien för vitsocker på nuvarande nivåer finns det ett bra incitament för bruken att producera vitt socker, till förmån för råvaror, men tillgången på vatten kan vara en begränsande faktor.

Förstsätt läsa

Nyheter

Europas solkraftproduktion får svenska elpriser att falla

Publicerat

den

Solceller på tak

Solkraftsproduktionen på kontinenten har fått elpriserna i Tyskland och Danmark att falla dramatiskt den senaste veckan, vilket har spillt över på de svenska elpriserna. Systempriset på den nordiska elbörsen Nord Pool låg förra veckan på den lägsta noteringen sedan november 2020, 15 öre per KWh. Fortsatt låga elpriser väntas innevarande vecka.   

Den kraftigt ökande solkraften i Europa avspeglas tydligt i elpriserna i Europa nu när förbrukningen är låg. I söndags fick den starka solproduktionen elpriset i Nederländerna att falla till minus 400 Euro per MWh vid timme 15 i söndags, vilket spillde över till Tyskland och Danmark och vidare till Sverige. Elpriset var -10 euro per MWh i hela Sverige under fyra timmar på söndagseftermiddagen.

Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia
Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia

– När det är låga priser på kontinenten importerar vi i Norden deras billigare kraft. Låga och till och med negativa elpriser kommer att bli allt vanligare framöver, den här tiden på året när förbrukningen är låg och solproduktionen är stark, säger Johan Sigvardsson, elprisanalytiker Bixia.

Bottennoteringarna avlöste varandra förra veckan och elpriserna på Nord Pool låg på veckobasis på de lägsta nivåerna sedan november 2020. Den kraftiga solproduktionen på kontinenten bidrog tillsammans med låg förbrukning, god tillrinning och mycket vind till de pressade priserna. 

Priserna under innevarande vecka väntas vara fortsatt låga.

– Vårfloden har toppat, men tillrinningen är fortsatt stark och i kombination med ett par dagar med riklig vind i Norden och stark fortsatt solkraftproduktion på eftermiddagarna blir resultatet låga priser. Vi får lite mindre vind framåt helgen och veckosnittet kommer att ligga på runt 15 öre per KWh i system denna vecka, och runt det dubbla, cirka 30 öre, nästa vecka, säger Johan Sigvardsson.

Förstsätt läsa

Nyheter

Botnia Exploration håller fast vid att de ska öppna sin guldgruva under 2023

Publicerat

den

Fäbodtjärn, Botnia Explorations gruva

Vi skrev i november förra året att Botnia Exploration planerar att öppna sin guldgruva under 2023. Nu har vi kommit till slutet av maj 2023 och bolaget håller fortfarande fast vid samma tidsplan. Man håller även fast vid att man inte kommer att behöva göra någon ytterligare emission utan att man kommer att få tillräckligt med kassaflöde från gruvan man ska öppna i år. VD Thomas Söderqvist presenterar verksamheten.

Förstsätt läsa

Populära