Följ oss

Nyheter

Negativt elpris i Danmark

Publicerat

den

Elledningar

Elledning som levererar energi gratisElpriserna har varit låga under 2012 i Sverige, men inte lika låga som under juldagen i Danmark. Den 25 december var nämligen medelspotpriset på el i Danmark minus 33,1 öre per kWh. Det vill säga, de aktörer som köpte el på Nordpool och tog emot den fick betalt.

Orsaken var en kombination av låg förbrukning och hög vindkraftproduktion, samtidigt som överföringskapaciteten via ledningar till andra länder är begränsad.

Faktum är att negativa elpriser är något som förekommer då och då i Danmark. Det är svårt att reglera vindkraften, så om det blåser mycket samtidigt som efterfrågan är låg så produceras det ändå el, vilken måste förbrukas mer eller mindre i realtid.

Minus 33,1 öre per kWh är dock inte något rekord. Den 27 december 2009 var priset som lägst nere i minus 1 kr per kWh i Danmark. Tyskland har haft ännu extremare rekord, priset på elbörsen i Tyskland var under natten den 4 oktober 2010 nere i minus 5 kr per kWh.

Timpriser på el i Sverige

Flera svenska elbolag erbjuder numera timpriser på el till privatkunder, något som dock ännu inte har blivit vidare populärt. Sverige har å andra sidan inte heller haft negativa priser så vitt vi har kunnat se. Men om man som privatperson har ett elavtal med timpris och negativa priser uppstår, då kan man alltså tjäna extra pengar genom att sätta på torkskåp, elelement, ugn och alla andra energikrävande apparater.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa
Annons Centaur
8 Kommentarer

1 kommentar

 1. Bonden

  28 december, 2012 vid 15:44

  Borde inte priset bli noll? Varför faller det ned under nollstrecket?

  • Redaktionen

   28 december, 2012 vid 16:04

   Bra fråga, och vi vågar inte garantera att svaret stämmer till hundra procent, men som vi har förstått det så måste el som produceras också konsumeras, annars havererar elnätet. Dvs elen kan inte bara släppas ut i luften för 0 kr, utan det blir ett pressat läge där kraftbolag måste hitta någon som kan ta emot elen, och är då villiga att betala.

   • grodan

    29 december, 2012 vid 13:29

    Njee, det är ju bara att skruva ner effekten på verken så är problemet löst, även vinkraftverk kan snurra utan att producera el….

    • Redaktionen

     29 december, 2012 vid 18:20

     Vi har inte koll på hur lätt eller svårt det är att stänga av eller dra ner på produktionen med kort varsel. Men eftersom företagen då och då väljer att betala för att bli av med överskottsel i stället för att dra ner på produktionen så verkar det inte vara helt lätt.

     Det vore intressant att lära sig mer. Om du, eller någon annan för den delen, har någon länk där man kan läsa in sig i ämnet så posta gärna en kommentar.

    • Kalle

     22 juni, 2015 vid 13:50

     Nej, det fungerar inte så. Varför tar du inte och läser på innan du ifrågasätter?

 2. Electra

  30 december, 2012 vid 14:13

  Att se el som en råvara är nytt för mig, men det finns ju ett direkt intresse för el hos de flesta av oss eftersom det är en stor del av kostnaden för boendet. Kommer ni skriva mer om el även från privatekonomiskt perspektiv?

  • Redaktionen

   30 december, 2012 vid 15:49

   Vi kommer nog inte att skriva vidare mycket om el ur ett privatekonomiskt perspektiv, men däremot så är prognoserna på elpriset som vi publicerar från Modity, Handelsbanken och SEB användbara ur ett privatekonomiskt perspektiv. Dvs de är bra underlag för att avgöra om man ska välja fast eller rörligt elpris.

 3. Hochman

  17 juni, 2018 vid 17:37

  Med tiden kommer negativa elpriser att minska, det kommer tillkomma allt mer lagring, även om det kommer att ta tid att få upp lösningar som är prismässigt intressanta för större volymer.

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

The Six Billion Dollar Gold Scam, en podd-miniserie om Bre-X-historien

Publicerat

den

The six billion dollar gold scam podcast

Det på 1990-talet börsnoterade företaget Bre-X ansågs då ha gjort världens största guldfyndighet, innan allt visade sig vara en bluff. ”The Six Billion Dollar Gold Scam” är en podd-miniserie producerad av BBC och CBC. Finns där poddar finns, exempelvis på länken till Spotify nedan.

”Det var historiens största guldfynd… tills det inte var det längre. År 1995 meddelade det kanadensiska gruvbolaget Bre-X för världen att man hade hittat en betydande mängd guld djupt inne i Indonesiens djungler. Aktiekurserna sköt i höjden när investerare över hela världen kämpade för att göra anspråk på fyndigheten. Men när Bre-X:s chefsgeolog mystiskt föll från en helikopter över djungeln började historien om miljardfyndet att nystas upp. Nästan tre decennier senare har ingen någonsin ställts till svars. Nu tar programledaren Suzanne Wilton med lyssnarna från Indonesiens djungler till småstaden Alberta i Kanada för att undersöka vad som egentligen hände och ta reda på mer om mannen bakom tidernas största guldgruvebedrägeri.”

Trailer för podden The six billion dollar gold scam
Fortsätt läsa

Nyheter

Mer värde i majs än socker framgent argumenterar Centaur Commodity Funds förvaltare

Publicerat

den

Ett fält fullt av majs, från ovan

Torbjörn Iwarson på Centaur Commodity Fund skriver i fondens månadsbrev om olika råvaror på marknaden. Ett stort fokus läggs denna gång på jordbruksråvaror.

Mer värde i majs än socker framgent

Iwarson skriver att priserna på softs, som t ex kakao, kaffe och socker, under förra året gynnades av torka kring ekvatorn orsakad av El Niño. El Niño är nu bakom oss och det har fått priserna att sjunka. Vad gäller socker är det en viktig råvara för tillverkning av etanol och alternativet är ofta majs. Jämfört med för några år sedan har priset på socker gått upp och priset på majs gått ner. Allt annat lika borde det tala för att det finns mer värde i majs än i socker framgent argumenterar Iwarson.

Priser har halverats från toppen, jordbrukarnas kostnader fortsatt höga

Iwarsson anser att det finns värde i alla åkergrödor. Priserna har halverats från toppen våren år 2022 och har inte återhämtat sig. Lantbrukares kostnader är höga i förhållande till prisnivån på produkterna. De första rapporterna om konditionen för amerikansk majs är mycket goda, bästa sedan år 2021, vilket tynger marknaden just nu. En trigger för prisuppgång vore starten av ett La Niña, men något sådant finns inte inom prognosfönstret som sträcker sig sex månader framåt.

Institutioners extremt hårda positionering i nedgång kan skapa asymmetri

Institutionella investerare är just nu extremt hårt positionerade för prisnedgångar i vissa råvaror, inklusive flera softs (jordbruksråvaror). Centaur Commodity Fund lyfter fram att denna extrema positionering hos institutionella investerare kan skapa en asymmetri i avkastningen, med större uppgångar än nedgångar.

Fortsätt läsa

Nyheter

Lundin-familjen satsar ännu mer på Fireweed Metals i en kapitalanskaffning

Publicerat

den

Fireweed Metals tillgång Macpass på karta

Fireweed Metals är ett av de nyare tillskotten i Lundin-sfären. Efter en första investering så ansågs bolaget inte riktigt ingå i Lundingruppen, men Lundin-släkten har sedan ökat sitt engagemang. Nu tar Lundin-släkten ett ännu större grepp om företaget. I torsdags meddelade Fireweed Metals att de ska göra en riktad emission på 30 miljoner CAD och att Lundin-sfären ville teckna hela emissionen. Dagen efter kom nyheten att emissionen utökas till 41,7 miljoner CAD. Emissionen görs till 1,10 CAD per aktie.

Peter Hemstead, interims-VD för Fireweed Metals, säger: ”Vi är glada över att ha fortsatt stöd från våra nyckelaktieägare; deras betydande engagemang i denna finansiering understryker hur spännande Macpass-distriktet är när vi fortsätter att integreras med Lundin-koncernen. Emissionslikviden kommer främst att finansiera våra prospekteringsinitiativ för 2024, särskilt genom ett omfattande 14 000 meter långt borrnings- och regionalt prospekteringsprogram vid Macpass. Denna finansiering gör det möjligt för Fireweed att genomföra årets planerade program utan behov av ytterligare kapital.”

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära