Connect with us

Analys

Modity om energimarknaden vecka 12 2012

Published

on

Modity - Analys av energi- och el-marknadenSpotpriset är fortsatt lågt, endast Finland drar upp systemområdet på grund av dålig överföringsförbindelse. Vårfloden ökar risken för prisskillnader och det är en situation vi inte har erfarenhet av. Prispressen i de norra områdena kan bli hög samtidigt som elområde 4 blir känsligt för överföringsstörningar. Mest snö i områden med stora magasin (enligt Shepherd), framförallt i kombination med tidig (och mer långdragen) snösmältning minskar dock risk för riktigt stor prispress. Snömängden är relativt normal och vid normala temperaturer tror vi att vattenproduktionen kan kontrolleras relativt väl och därmed även prisskillnaderna, men vi kan säkert se vissa dagar med mycket låga systempriser och högre prisskillnader. Även de korta terminskontrakten har fallit med höga temperaturer och stark vind, närmaste kvartalet ligger något under det genomsnittliga spotpriset. Det börjar bli mer intressant att följa kvartal 3 där vädret blir allt viktigare och en torr vår kan få upp priset. Vid normala temperaturerna bör dock vattenkraftsproducenterna kunna kontrollera produktionen relativt väl vilket skulle leda till en god hydrobalans inför hösten. Här är dock kärnkraftsrevisioner en riskfaktor. Årskontrakten ligger stabilt då Tysklands- och bränslepriser är starka.

Elpris spot och termin - Prognos den 19 mars 2012

[box]Denna energimarknadskommentar publiceras på Råvarumarknaden.se med tillstånd och i samarbete med Modity Energy Trading.[/box]

Ansvarsfriskrivning

Energimarknadskommentaren har producerats av Modity Energy Trading. Informationen är rapporterad i god tro och speglar de aktuella åsikterna hos medarbetarna, dessa kan ändras utan varsel. Modity Energy Trading tar inget ansvar för handlingar baserade på informationen.

Om Modity Energy Trading

Modity Energy Trading erbjuder energibolag och större företag den erfarenhet, kompetens och analysredskap som krävs för en trygg och effektiv förvaltning av energiportföljen. Modity bedriver handel med allt från el, gas och biobränslen till elcertifikat, valutor och utsläppsrätter. Företagets kunder får dessutom ta del av deras analysprodukter som t.ex det fullständiga marknadsbrevet med ytterligare kommentarer och prognoser. För ytterligare information se hemsidan.

Continue Reading
1 Comment

1 Comment

  1. Tore

    21 mars, 2012 at 02:54

    Klart intressant att följa priserna och prognoserna på elpriserna. Inte för att jag handlar på börsen, men det ger en bra förklaring av utvecklingen, som inte är lika begriplig när man läser något om elpriserna i vanliga media.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *