Följ oss

Nyheter

Mjölkpriset följer oljepriset

Publicerat

den

Torbjörn Iwarson på SEB om att handla ädelmetaller

Torbjörn Iwarsson

Förändringar i avräkningspriset kan förutses genom att följa konjunkturens och oljeprisernas utveckling. 2019 ser stabilt ut med höga avräkningspriser. Men det är viktigt att ha beredskap inför den lågkonjunktur som snart kommer, menar Torbjörn Iwarsson, som berättar mer om detta på Växadagarna Mjölk och Kött.

Att avräkningspriset för mjölk rör sig snabbare upp och ner efter mjölkkvoternas avskaffande känner många lantbrukare av. Pristrenden har sedan avregleringen av mjölkkvoter varit svagt positiv, även om fluktuationerna kan vara besvärande för många producenter. Mjölkpriset är just nu förhållandevis högt och det finns chans att det ökar något ytterligare under 2019, menar Torbjörn. Han gör sin bedömning baserat på trendanalyser av global prisutveckling på smör och skummjölkspulver, samt av tillgången på dessa varor i t ex EUs lager.

-Priserna på världsmarknaden är förhållandevis höga, men mejeriernas avräkningspriser släpar något. Min bedömning är att priserna kommer att vara fortsatt höga under 2019. Men det finns en del osäkra faktorer som är svåra att bedöma exakt när de får effekt. Brexit är en. Utvecklingen av konjunkturen är en annan. Många bedömare menar att högkonjunkturen kulminerar snart och det kommer att påverka även mjölkpriset negativt, menar Torbjörn.

Jobba med kostnadssidan och bevaka den globala marknadsutvecklingen

På en gemensam marknad har liknande varor i stort sett samma, menar Torbjörn, och mjölk är en sådan produkt. Mjölken har samma pris på en öppen, gemensam marknad så länge inte varorna har unika mervärden som unik förädling och/eller säljs under specifika, välkända varumärken.

-Vi ser att på den gemensamma marknaden påverkas mjölkproduktion med höga kostnader negativt, medan länder med lågkostnadsproduktion ökar sina volymer. Att arbeta med kostnadssidan i sitt egna företag är därför viktigt för alla mjölkföretagare. Det är också viktigt att bevaka marknadsutvecklingen globalt, så att man är förberedd och kan göra åtgärder både inför uppgångar och nedgångar, säger Torbjörn.

Hur uppnås en ökad mjölkproduktion i Sverige

I det längre perspektivet behöver kostnaderna generellt sänkas för lantbruksproduktionen i Sverige, både vad gäller skatter och regleringar, menar Torbjörn.

-Vi har i Sverige höga kostnader för t ex diesel och en sänkt skatt skulle sannolikt delvis skydda oss från en ökande import, säger Torbjörn. Sverige borde egentligen vara en stor mjölkproducent, vi har många innovationer, vi har en historia i att producera mjölk och geografiskt har vi bra förutsättningar. Men kostnadsläget missgynnar svensk produktion.

På Växadagarna presenterar Torbjörn Iwarsson hur pristrender på insatsprodukter och råvaror kan och bör bevakas och ger tips om hur man kan göra detta på egen hand. Växadagarna äger rum på Umeå Folkets Hus den 29 och 30 januari respektive den 5 och 6 februari på Elmia i Jönköping. Växadagarna arrangeras av Växa Sverige tillsammans med HKScan, Lantmännen, LRF och LRF Konsult.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Oljan letar efter en högre botten

Publicerat

den

Teknisk analys på brent blend-olja av Ingemar Carlsson

Ingemar Carlsson har gjort en teknisk analys på oljepriset, närmare bestämt på brentolja. Just nu letar oljan fortfarande efter en ny lågpunkt, som dock ligger högre än den tidigare. Lågpunkten bör hittas innan kristi himmelsfärdshelgen i början av maj och till dess är det avvakta som gäller.

Fortsätt läsa

Nyheter

Börsveckan ger en köprekommendation till aktien i oljeservicebolaget Beerenberg

Publicerat

den

Börsveckan ger en köprekommendation till Beerenberg-aktien som noterades på Euronext Growth Oslo i slutet av förra året. Beerenberg är ett norskt servicebolag inom olje- och gassektorn med låg värdering och hög utdelning. Bolaget erbjuder olika tjänster för olje- och gasfält samt andra tekniska produkter och service för krävande miljöer.

Historiken är inte den bästa, där fjolårets omsättning på 2 343 miljoner NOK faktiskt är snäppet lägre än 2015. Sedan 2019, när en stor återhämtning skedde, har tillväxten inte varit högre än en dryg procentenhet årligen. Bolaget fokuserar på service och har stabila kundrelationer, vilket bidrar till en stadig kassaflödesgenerering.

Trots en nedgång i orderingången förväntas Beerenberg ha hygglig tillväxt de kommande åren med förbättringar i lönsamheten. Även om marknaden är osäker på lång sikt, kan bolaget använda sina kassaflöden för att diversifiera sig mot andra hållbara sektorer.

Beerenberg får anses vara ett stabilt bolag med goda framtidsutsikter, trots att det inte förväntas ha höga multiplar. Deras strategi att använda stabila kassaflöden för att diversifiera sig mot hållbara sektorer kan vara långsiktigt lovande. I bokslutsrapporten för 2023 ökade omsättningen med 5 procent till 2 343 miljoner NOK, och rörelsemarginalen förbättrades till 5,6 procent.

Fortsätt läsa

Nyheter

AI ökar det totala elbehovet i USA med 100 % kommande 15 år

Publicerat

den

Stad med elektricitet

De stora tech-företagen i USA har varit drivande i att utveckla marknaden för fossilfri energi. De vill ha fossilfri energi och har inte bara pratat utan skrivit många storskaliga avtal och lagt pengar på att det byggts mer produktion. Men nu står tech-bolagen och elproducenterna inför enorma utmaningar, för AI kräver stora mängder elektricitet.

Om vi går tillbaka till 2021 så var elbolagens prognoser att efterfrågan på elektricitet i USA under kommande 15 år skulle öka med några få procent. Inte per år, utan några få procent över hela perioden på 15 år.

Stora elbolag har planeringscykler på 10 år, de har ingen vana av att plötsligt i högt tempo dubblera produktionen.

Men vid 2023 förändrades prognosen helt och hållet, då blev prognosen att efterfrågan på elektricitet skulle öka med 100 procent på 15 år.

Bloomberg-podden Odd Lots har bjudit in Brian Janous för ett samtal om situationen. Han är medgrundare och chefsstrateg på Cloverleaf Infrastructure och var tidigare 12 år på Microsoft som företagets första anställd med fokus på energi och har därför på nära håll sett utvecklingen inom datacenter och deras elbehov.

Fortsätt läsa

Populära