Nyheter
Månadsspara i fysiskt guld
Under hösten har Guldcentralen lanserat en helt ny produkt, månadssparande i fysiskt guld. Det är Guldcentralen som erbjuder företag och allmänhet en prenumerationstjänst för att förenkla för den som önskar placera en del av sitt kapital i guld.
Vi har ställt några frågor till Michel Rufli, försäljningschef på Guldcentralen, om hur en prenumeration på guld fungerar.
Vad händer om priset på världsmarknaden går upp eller ned?
Vår månadsprenumeration är uppbyggd på så sätt att kunden får en orderbekräftelse utställd den andra måndagen i månaden, den ska vara inbetald senast den 28:e samma månad. På det här viset kan kunderna enkelt ackumulera fysiskt guld över tiden.
Vad förbinder jag mig för om jag väljer detta sätt att köpa guld på? Kan jag sluta när jag vill?
Kunden kan när som helst avsluta sin månadsprenumeration, det går utmärkt att sluta precis när som helst.
Vad händer med guldet som jag köper?
Vi skickar guldet fysiskt till kunden efter erhållen betalning, vi vill att kunderna själva ska ha kontroll över sitt guld.
Hur mycket, eller lite, kan jag köpa för varje månad?
Minsta enheten är 2 gram, därutöver är det kundens plånbok som styr.
Guld har varit ett gångbart betalningsmedel i över 5 000 år och kommer så att förbli. Därför är guld ett bra verktyg för att sprida sina risker med tanke på hur omvärlden ser ut. En bra tumregel är att ha tio procent av sina investeringar i fysiskt guld, menar Guldcentralen.
Nyheter
Italien satsar på ny kärnkraft
Italien tog 1987 i en folkomröstning beslut om att lägga ner kärnkraften och landets sista två reaktorer stängdes ner år 1990. År 2011 hölls en ny folkomröstning då man bekräftade ett nej till kärnkraft.
Precis som i många länder som inte bygger kärnkraft så har Italien gjort sig beroende av naturgas. Koldioxidutsläppen har tidigare inte uppfattats som något problem och är fortfarande inte något huvudnummer. Men kombinationen av att vara beroende av storskalig energiimport i en geopolitiskt orolig värld och ett något större fokus på att koldioxidutsläpp har fått Italien att försöka tänka om.
Italien satsar nu åter på kärnkraft och ska skapa ett nytt företag i partnerskap med en utländsk investerare. Landets industriminister säger att landet ska sätta upp ett nytt företag med en utländsk teknikpartner för att bygga avancerad, tredje generationens kärnkraftverk. Regeringen ska se över lagstiftningen för att möjliggöra satsningen.
Nyheter
Christian Kopfer kommenterar vad som händer med oljepriset
Oljepriset har är på sin lägsta nivå för hela året då flera faktorer sammanfaller som tynger priset på råvaran. Christian Kopfer kommenterar vad som händer.
Nyheter
Oljepriset är det samma som för 20 år sedan
Det vanligaste när man tittar på prisutvecklingen på råvaror är att man tittar på det absoluta priset. Det är dock i ärlighetens namn något missvisande när man tittar på längre tidsperioder eftersom vi har inflation i samhället.
Javier Blas bjuder idag på en graf som visar priset på brent-olja i USD där priset har inflationsjusterats. Vad som då kommer fram är att oljepriset idag är det samma som för 20 år sedan.
Sedan ska det tilläggas, det priset är i USD, och få valutor har utvecklats lika starkt som den amerikanska dollarn. I svenska kronor har oljepriset snarare gått upp runt 40 procent.
-
Nyheter3 veckor sedan
Lucara Diamond har hittat en diamant på 2492 karat
-
Analys3 veckor sedan
OPEC poised to scrap Q4 production hike
-
Nyheter2 veckor sedan
Torbjörn Iwarson kommenterar vad som händer på råvarumarknaden
-
Analys2 veckor sedan
Fear of coming weakness trumps current tightness
-
Nyheter2 veckor sedan
Tata Steel vill bygga 200 kärnkraftsreaktorer på 220 MW vardera för att producera grönt stål
-
Nyheter2 veckor sedan
Bixias höstprognos: Fortsatt låga elpriser
-
Nyheter4 veckor sedan
Priset på järnmalm under 100 USD på svag efterfrågan i Kina
-
Nyheter3 veckor sedan
Guld håller sig över rekordpriset 2500 USD