Connect with us

Nyheter

Majs, minikontrakten prissätts med ett premium i Chicago

Published

on

Majs - Minikontrakten prissätts med premium

Majs - Minikontrakten prissätts med premiumHar någon lagt märke till att minikontrakten i majs (YC), som handlas på Chicago Board of Trade, prissätts med premium jämfört med det ordinarie kontraktet (ZC)? Ett minikontrakt på majs avser 1.000 bushels, till skillnad från det stora kontraktet som avser 5.000 bushels, varför en viss premium är berättigad på grund av dess lägre inträdeskrav, men frågan är om inte prisskillnaden nu håller på att bli för stor eftersom huvudkontraktet är det som är det mest likvida?

I dagsläget handlas minikontrakten mellan sju och åtta cent högre per bushel än vad huvudkontraktet gör, vilket syns på nedanstående bild.

Terminspris på majs, YC och ZC, minikontrakt

För en mindre aktör är det viktigt att ta med i beaktande att detta premium teoretiskt kan försvinna, vilket kan komma att leda till ett prisfall och att priserna på de två delmarknaderna närmar sig varandra. Huvudkontraktet (ZC) kan rent teoretiskt stiga med 5 cent per bushel, utan att priset på minikontraktet rör sig alls.

En vaken hedger har därmed en god möjlighet att erhålla ett bättre pris på den majsskörd denne skall sälja genom att sälja den på delmarknaden för minikontrakt. Kostnaden för detta kommer att bli högre i och med att denne då behöver sälja fem gånger så många kontrakt, men det förefaller betala sig just nu.

Not

YC är den elektroniska symbolen för det minikontrakt i majs som handlas på Chicago Board of Trade i USA. Kontraktet avser 1.000 bushels.

ZC är den elektroniska symbolen för huvudkontraktet i majs som handlas på Chicago Board of Trade i USA. Kontraktet avser 5.000 bushels.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *