Kyla får priset på naturgas att stiga

Naturgas i kallt väderEn för årstiden sen kyla biter sig fast över nästan hela USA. Det har fått priset på naturgas i USA att stiga och närma sig 4 USD per btu. Vilket är en enorm skillnad jämfört med något år sedan då priset var nere under 2 USD, vilket skapade stora problem för USAs naturgasproducenter.

Det stigande priset på naturgas är välkommet för USAs kolproducenter, då varje prisökning i naturgas gör att kol blir mer attraktivt för USAs elproducenter.

Vid nuvarande prisnivå kan kol från gruvor väster om Mississippi konkurrera med naturgas. Men det räcker inte för de hårt pressade kolgruvorna i Appalacherna.

Cloud Peak (CLD) är den enda stora amerikanska kolproducenten som enbart har verksamhet i västra delen av landet, vilket också visar sig i aktiekursen som är upp 8,7 % under det senaste året. Vilket kan jämföras med att resten av företagen som har fått se sina aktiekurser gå ner 30-50 %.

Vi skrev i augusti om att naturgas och kol för första gången någonsin var lika stora energikällor för elproduktion i USA. När naturgasen konkurrerade ut kolen i USA, så gick den i stället på export till kontinenten i Europa, vilket i sin tur gav lägre elpriser i Sverige.

  1 Reply to “Kyla får priset på naturgas att stiga”

  1. Magnus skriver:

   Intressant, priset på naturgasen nådde till slut upp och stannade över 4 USD.

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras.

  scroll to top