Följ oss

Nyheter

Kyla får priset på naturgas att stiga

Publicerat

den

Naturgas i kallt väder

Naturgas i kallt väderEn för årstiden sen kyla biter sig fast över nästan hela USA. Det har fått priset på naturgas i USA att stiga och närma sig 4 USD per btu. Vilket är en enorm skillnad jämfört med något år sedan då priset var nere under 2 USD, vilket skapade stora problem för USAs naturgasproducenter.

Det stigande priset på naturgas är välkommet för USAs kolproducenter, då varje prisökning i naturgas gör att kol blir mer attraktivt för USAs elproducenter.

Vid nuvarande prisnivå kan kol från gruvor väster om Mississippi konkurrera med naturgas. Men det räcker inte för de hårt pressade kolgruvorna i Appalacherna.

Cloud Peak (CLD) är den enda stora amerikanska kolproducenten som enbart har verksamhet i västra delen av landet, vilket också visar sig i aktiekursen som är upp 8,7 % under det senaste året. Vilket kan jämföras med att resten av företagen som har fått se sina aktiekurser gå ner 30-50 %.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Vi skrev i augusti om att naturgas och kol för första gången någonsin var lika stora energikällor för elproduktion i USA. När naturgasen konkurrerade ut kolen i USA, så gick den i stället på export till kontinenten i Europa, vilket i sin tur gav lägre elpriser i Sverige.

Fortsätt läsa
Annons Centaur
1 kommentar

1 kommentar

  1. Magnus

    30 mars, 2013 vid 20:33

    Intressant, priset på naturgasen nådde till slut upp och stannade över 4 USD.

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Montage Gold, det nya guldbolaget i Lundin-sfären

Publicerat

den

Montage Gold arbetar i Elfenbenskusten

Montage Gold är ett gruvbolag som ska börja etablera en guldgruva i Elfenskusten under 2025. I mars tidigare i år gjorde det TSX Venture-noterade bolaget en kapitalanskaffning på 35,2 miljoner CAD till 0,70 CAD per aktie, en kapitalanskaffning som utökades från 20 miljoner CAD. Lundin-sfären investerade hälften av kapitalet.

”Vi är mycket nöjda med den starka efterfrågan från investerare som vi fick för vår utökade icke-mäklade private placement, ledd av en betydande investering från Lundin-familjen tillsammans med betydande investeringar från styrelseledamöter och tjänstemän i Montage. Vi ser fram emot att gå vidare med vår strategi att bygga en ledande afrikansk guldproducent med flera tillgångar, med vårt Koné-projekt i spetsen.” sade Martino De Ciccio, VD för Montage Gold, i samband med kapitalanskaffningen.

Intervju med Martino De Ciccio som är ny VD för Montage Gold. Han klev ombord i samband med Lundin-sfärens investering, då även Lundin-sfärens Ron Hochstein valdes in i styrelsen.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Intervju med Montage Golds VD Martino De Ciccio
Fortsätt läsa

Nyheter

Faraday Copper, ett av de nya bolagen i Lundin-sfären

Publicerat

den

Faraday Copper

Lundin-sfären har redan en stor exponering mot koppar via flera av sina bolag, bland annat Lundin Mining och Filo. Ett nytt tillskott till sfären är det relativt lilla bolaget Faraday Copper som i veckan gjorde en kapitalanskaffning på 20 MCAD till 0,80 CAD per aktie och är noterat på TSX i Kanada. Aktien stängde på 0,82 CAD i fredags.

Graf över Faraday Coppers aktiekurs

Nedan ger VD för Faraday Copper en kort presentation av verksamheten.

Faraday Coppers VD Paul Harbidge presenterar verksamheten.
Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa

Nyheter

Vetepriset kommer att gå upp – hur man än vrider och vänder på det

Publicerat

den

Vete i närbild

Priset på vete har halverats på två, samtidigt sjunker vetelagren. Torbjörn Iwarson på Centaur Commodity Fund säger i DiTV att priset måste upp för att motivera bönder att odla mer. Han konstaterar att hur man än vrider och vänder på det så måste priset gå upp för världen kan inte vara utan vete.

Torbjörn Iwarson kommenterar vete och apelsinjuice.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära