Nyheter
Kinesisk import av sojabönor under januari och februari flyttar sig

Kinas import av sojabönor från Brasilien föll kraftigt under de första två månaderna 2021 jämfört med samma period förra året, visade tulldata på lördag, eftersom regn försenade vissa transporter från toppexportören.

Kina, världens främsta köpare av sojabönor, tog emot 1,03 miljoner ton oljeväxtfrön från Brasilien i januari-februari, en minskning med nästan 80 procent, från 5,14 miljoner ton ett år tidigare, visar uppgifter från General Administration of Custom. Regn i Brasilien har minskat skörden och därmed också exporten från det sydamerikanska landet, vilket fått några krossar i Kina att överväga att begränsa verksamheten.
Sändningarna från USA till Kina under januari-februari uppgick till 11,9 miljoner ton, nästan dubbelt så mycket som 6,1 miljoner ton föregående år. Kina förstärkte inköpen av amerikanska jordbruksprodukter, inklusive sojabönor, efter att de båda länderna undertecknade ett första handelsavtal i januari 2020.
Den totala importen minskade endast marginellt
Kinas totala import av sojabönor under de första två månaderna 2021 minskade med 0,8 procent till 13,41 miljoner ton. Kinas aptit på oljeväxten förväntades fortsätta öka tack vare goda krossningsmarginaler och god efterfrågan från en snabbt återhämtande grisbransch. Nya fall av afrikansk svinpest under de senaste månaderna har emellertid visat tvivel på landets fläskproduktion och väckt oro över efterfrågan på sojamjöl, den viktigaste proteiningrediensen i djurfoder. Kinesiska importerar sojabönor för att krossas till sojamjöl och för att tillverka matolja.
Krossar i Rizhao, Shandong, ett stort nav för bearbetning av sojabönor, kan tjäna cirka 158 yuan (24,28 USD) för varje ton oljeväxter de krossar från och med den 19 mars, långt över historiska genomsnittliga nivåer under de senaste 10 åren. Dessa krossar gör alltså en så kallad crush spread och låser in sina vinster.
Nyheter
Samtal om flera delar av råvarumarknaden

Ett samtal som sammanfattar ett relativt stabilt halvår på råvarumarknaden trots volatilitet och geopolitiska spänningar som sannolikt fortsätter in i andra halvan av året. Vi bjuds även på kommentarer från Carlos Mera, Rabobanks analyschef för jordbrukssektorn och Kari Kangas, skogsanalytiker.
Nyheter
Jonas Lindvall är tillbaka med ett nytt oljebolag, Perthro, som ska börsnoteras

Jonas Lindvall, ett välkänt namn i den svenska olje- och gasindustrin, är tillbaka med ett nytt företag – Perthro AB – som nu förbereds för notering i Stockholm. Med över 35 års erfarenhet från bolag som Lundin Oil, Shell och Talisman Energy, och som medgrundare till energibolag som Tethys Oil och Maha Energy, är Lindvall redo att än en gång bygga ett bolag från grunden.
Tillsammans med Andres Modarelli har han startat Perthro med ambitionen att bli en långsiktigt hållbar och kostnadseffektiv producent inom upstream-sektorn – alltså själva oljeutvinningen. Deras timing är strategisk. Med ett inflationsjusterat oljepris som enligt Lindvall är lägre än på 1970-talet, men med fortsatt växande efterfrågan globalt, ser de stora möjligheter att förvärva tillgångar till attraktiva priser.
Perthro har redan säkrat bevisade oljereserver i Alberta, Kanada – en region med rik oljehistoria. Bolaget tittar även på ytterligare projekt i Oman och Brasilien, där Lindvall har tidigare erfarenhet. Enligt honom är marknadsförutsättningarna idealiska: världens efterfrågan på olja ökar, medan utbudet inte hänger med. Produktionen från befintliga oljefält minskar med cirka fem procent per år, samtidigt som de största oljebolagen har svårt att ersätta de reserver som produceras.
”Det här skapar en öppning för nya aktörer som kan agera snabbare, tänka långsiktigt och agera med kapitaldisciplin”, säger Lindvall.
Perthro vill fylla det växande gapet på marknaden – med fokus på hållbar tillväxt, hög avkastning och effektiv produktion. Med Lindvalls meritlista och branschkunskap hoppas bolaget nu kunna bli nästa svenska oljebolag att sätta avtryck på världskartan – och på börsen.
Nyheter
Oljan, guldet och marknadens oroande tystnad

Oljepriset är åter i fokus på grund av kriget i Mellanöstern. Är marknadens tystnad om de stora riskerna, det som vi egentligen verkligen bör oroa oss för? Och varför funderar Tyskland på att plocka hem sin guldreserv från New York? I veckans avsnitt av Världsekonomin pratar Katrine Kielos och Henrik Mitelman om olja, tystnad och guld. Europa är ju mer beroende av oljepriset än USA, hur orolig ska man vara för att det stiger? En krönika i Financial Times lyfte nyligen “marknadens oroande tystnad”, den syftade på skillnaden mellan den dystra geopolitiska utvecklingen i världen och en marknad som samtidigt återhämtat sig 20 procent sen början av april, trots tullkriget. Vad säger marknadens tystnad egentligen? I Tyskland pågår en debatt om att plocka hem sin guldreserv från USA. Handlar det om bristande förtroende för Donald Trump – och kan det rentav ha något med “hämndskatten” att göra?
-
Nyheter3 veckor sedan
Stor uppsida i Lappland Guldprospekterings aktie enligt analys
-
Nyheter4 veckor sedan
Brookfield ska bygga ett AI-datacenter på hela 750 MW i Strängnäs
-
Nyheter4 veckor sedan
Sommaren inleds med sol och varierande elpriser
-
Nyheter4 veckor sedan
OPEC+ ökar oljeproduktionen trots fallande priser
-
Nyheter3 veckor sedan
Silverpriset släpar efter guldets utveckling, har mer uppsida
-
Analys4 veckor sedan
Brent needs to fall to USD 58/b to make cheating unprofitable for Kazakhstan
-
Nyheter4 veckor sedan
Tradingfirman XTX Markets bygger datacenter i finska Kajana för 1 miljard euro
-
Nyheter2 veckor sedan
Uppgången i oljepriset planade ut under helgen