Connect with us

Nyheter

Venezuela vill betala covid-vaccin med olja

Published

on

Venezuelas flagga

Venezuela kan betala med olja för covid-19-vacciner, sa Nicolas Maduro, presidenten för den kämpande sydamerikanska nationen som är hem för världens största oljereserver, på söndagen.

Venezuelas flagga
Foto: Alejandro Alarcon

Venezuela kämpade med kollapsen av sin ekonomi och oljeproduktion redan före pandemin. Covid-19 förvärrade emellertid krisen när oljepriserna sjönk 2020 medan Venezuela fortsatte att kämpa för att vända nedgången i oljeproduktionen. Exporten av råolja har också minskat avsevärt sedan USA införde sanktioner mot Venezuelas oljeexport i början av 2019, vilket i huvudsak förbjöd amerikanska raffinaderier att importera olja från Venezuela.

”Venezuela har oljefartygen och har kunderna som ska köpa vår olja”, citerade Reuters Maduro under en tv-intervju på söndag. ”Vi är redo och beredda för olja för vacciner, men vi ber inte någon favör”, tillade Maduro.

Enligt Maduro har Venezuela två alternativ att skaffa vacciner under världshälsoorganisationens (COVAX) mekanism för att få vaccin till fattigare länder. Ett av dessa alternativ skulle vara att upphäva frysningen av Venezuelas pengar och konton, och ett andra är planen med olja för vacciner, sade Maduro.

Venezuela startade förra månaden sitt vaccinationsprogram med det ryska vaccinet Sputnik V som det hade gått med på att köpa från allierade Ryssland i december förra året. Tidigare denna månad godkände det latinamerikanska landet också covid-vaccinet mot Sinopharm, ett företag från Kina, en annan stor allierad till Maduro de senaste åren.

Samtidigt sjönk exporten av råolja och raffinerad produkt i Venezuela 2020 till sin lägsta nivå på 77 år. Nyligen började Maduro antyda att de i år kan öppna sin oljeindustri för utländska investerare och sa tidigare denna månad att den venezuelanska nationalförsamlingen skulle överväga reformer av landets oljelag som skulle öppna dörren till ”nya affärsmodeller”.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *