Följ oss

Nyheter

Kinas efterfrågan på råvaror

Publicerat

den

Alla vet vi att Kina är ett land som har en enorm efterfrågan på råvaror, men det är få som egentligen vet hur stor landets efterfrågan av den globala råvarumarknaden egentligen uppgår till. De senaste årens extrema satsningar på utbyggnaden av Kinas infrastruktur har lett till att kineserna i dag svarar för närmare hälften av efterfrågan av vissa råvaror.

Kinas efterfrågan på råvaror i procent av det globala utbudet

En betydande orsak till att Kina har efterfrågat så pass mycket råvaror har varit utbyggnaden av bostäder. På sina håll i landet finns det hela städer där alla hus står tomma och bara väntar på att invånarna skall flytta in. Detta gör att vi knappast kommer att få se en lika kraftig fortsatt tillväxt. Kinas premiärminister sade emellertid i början av mars att landet siktar på en tillväxt på 7,5 procent för 2012, vilket innebär en mindre sänkning från de 8 procent som förutspåddes i slutet av förra året. Inflationen förväntas landa på runt 4 procent. Det finns således skäl att anta att fastighetssektorn inte längre kommer att kunna bidra med samma efterfrågan på råvaror i framtiden.

Det som motsäger detta är att de kinesiska myndigheterna har fattat beslut om att satsa betydande summor på bostäder för låginkomsttagare under kommande år. Vi vet också att det kinesiska järnvägsnätet fortfarande är outvecklat, och att antalet bilar per 1.000 medborgare inte ens når upp till den nivån som finns i Moldavien, Europas fattigaste land, detta trots att fler och fler hushåll i medelklassen nu har två fordon.

Vi ser emellertid ändå att den kinesiska fastighetssektorn kan komma att utgöra ett framtida hot mot landets tillväxt och BNP-utveckling, då den finns en risk att Kina kommer att redovisa samma problem som västvärlden haft med sina banker, förorsakade av utlåning till bostäder, affärscentra och industrikomplex som saknar hyresgäster.

Givetvis måste vi förr eller senare hamna i en situation där tillväxten dämpas lite, men vi får inte glömma bort att vi har ett antal andra länder i Asien som växer kraftigt i kölvattnet av Kina. Den stora frågan är då om dessa länder kan kompensera den minskade tillväxt som Kina i framtiden kommer att redovisa?

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Nyheter

Europas största tillverkare av elbilsbatterier överväger att ställa om till batterier för villor

Publicerat

den

LG Energy Solutions fabrik i Wroclaw i Polen

Koreanska LG Energy Solution är den största tillverkaren av elbilsbatterier i Europa. Nu överväger företaget att ställa om produktionen vid sin fabrik i Polen till att i stället producera batterier för stationär lagring av elektricitet, exempelvis för hushåll.

Fabriken i Polen med 6 600 anställda har en kapacitet på 100 000 elbilsbatterier per år, men efterfrågan på marknaden är svag. Samtidigt har Polens snabba utbyggnad av solenergi gjort att landets elnät har blivit obalanserat och ett behov av batterier har uppstått.

Polen presenterade förra veckan ett bidrag för privatpersoner att installera batterier. Budgeten för bidraget är 400 miljoner zloty, motsvarande en dryg miljard kronor. Man tillade dock att det bara är ett liten försmak av landets ambitioner.

Bloomberg skriver att grannlandet Tyskland har 500 000 installationer av batterier för stationär lagring i villor.

Fortsätt läsa

Nyheter

Priset på litium fortsätter att falla, överutbud i flera år framåt

Publicerat

den

Litium i vatten

Priset på batterimetallen litium rusade i höjden för ett par år sedan och världen var bekymrad över hur vi skulle kunna få fram tillräckligt av metallen. Nu när vi tittar i backspegeln så kan vi se att produktionen konstant har ökat samtidigt som elbilsmarknaden inte har växt lika snabbt som tidigare förväntat, även om den växer i högt tempo.

Det spås inte heller bli någon brist på litium under kommande år, det öppnas löpande nya gruvor och överutbudet spås öka, inte minska, de kommande åren.

Nedan är en graf över priset på litiumkarbonat i valutan yuan.

Priset på batterimetallen litium i CNY.
Priset på litium i CNY.
Fortsätt läsa

Nyheter

Koppar från kinesiska lager flödar ut på marknaden

Publicerat

den

Spekulationerna var många varför Kina köpte så mycket koppar i början av året trots att landets ekonomi går på halvfart. En stor spekulation var att landet skulle devalvera sin valuta och då var det bättre för aktörer att ha koppar än pengar på bankkontot.

Någon större devalvering kom aldrig. Nu flödar i stället all denna koppar ut på marknaden igen. Nedan är en graf över Kinas export av koppar.

Graf över Kinas export av koppar
Export av raffinerad koppar från Kina. Källa, kinesiska tullverket och Bloomberg.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära