Följ oss

Nyheter

Kaffe – råvarumarknadens priser jämfört med detaljhandelspriset

Publicerat

den

En kopp kaffe och kaffebönor

Kaffe, eller rättare sagt kaffebönor, handlas via standardiserade terminskontrakt på världens olika råvarubörser.

För den svenska marknaden är det kaffebörsen i New York som är vägledande och de priser som avtalas med exportörer uttrycks oftast som New York-noteringen plus/minus en premie på x cents per pound. Premien kan vara negativ, vilket den oftast varit med några cent för Brasilianskt kaffe, eller positiv, vilket den i regel är för kaffe från Colombia, Centralamerika och i synnerhet Kenya.

Eftersom den svenska importen till hälften kommer från Brasilien, och de positiva premierna är högre än de negativa, kan det antas att det genomsnittliga priset på kaffe som importeras till Sverige ligger något högre än aktuell notering på kaffebörserna.

Zoega - Kaffe reda att köpasTill exportpriset skall adderas hemtagningskostnader som frakt, försäkring och lagring, vilket ger detsamma som det reella importpriset för kafferosterierna. För att få fram den slutliga råvarukostnaden så måste emellertid detta pris multipliceras med en faktor om 1,177 eftersom så mycket som 15 procent försvinner under rostningsprocessen. Det är bland annat en minskad vattenhalt och allmänt svinn i produktionsprocessen som gör detta.

Bland de övriga kostnaderna för det kaffet som köps i butik skall adderas rosteriets kostnader för personal, maskiner och kapital samt emballage och annat material. Priset till detaljhandeln ska sedan bidra till kostnader för försäljning, reklam, administration och vinst. Vilket pris som ICA, Hemköp eller COOP betalar för Gevalia, Zoegas, Löfbergs lila, Classic kaffe och Signum, vet vi inte, men kaffe tenderar ofta att vara en lockvara med låga marginaler för livsmedelsbutikerna. Av den anledningen är det ganska sannolikt att anta att detaljhandelns inköpspris inte skiljer sig särskilt mycket från det pris som de erbjuder det till konsumenterna.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa
Annons Centaur
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Eric Strand kommenterar ädelmetallen silver som går starkt

Publicerat

den

Eric Strand kommenterar ädelmetallen silver som har en stark utveckling. När det gäller aktier inom silver så säger han att värderingarna inte har följt med upp silverpriset. Tråkigt för aktieinvesterare, men samtidigt en möjlighet att komma in till fördelaktiga värderingar.

Eric Strand kommenterar ädelmetallen silver.
Fortsätt läsa

Nyheter

2000 ton koppar som Kina köpt av Ryssland har försvunnit

Publicerat

den

Det statliga kinesiska företaget Wuchan Zhongda Group köpte i slutet av förra året 2000 ton raffinerad koppar av det ryska företaget Regional Metallurgical, till ett värde av 110 miljoner yuan (motsvarande 159 miljoner kronor).

Kopparleveransen skulle ha varit framme i Kina förra månaden men så har inte skett och ingen tycks veta var allt tagit vägen. Bloomberg rapporterar att leveransen har angetts vara granit, en mycket billigare tillgång, och den har hamnat i Turkiet.

Det får ändå anses vara något spektakulärt, 2000 ton metall är trots allt ingenting man råkar tappa eller ställa i ett hörn av en lokal.

Fortsätt läsa

Nyheter

Montage Gold ser stor uppsida i sin värdering

Publicerat

den

Koné-projektet i Elfenbenskusten

Montage Gold är det nya guldbolaget där Lundin-familjen nyligen investerat. Företaget ska bli ett företag med flera tillgångar med fokus på Afrika. Bolagets stora projekt idag är Koné-projektet i Elfenbenskusten. VD Martino de Ciccio tar upp att han ser en spännande framtid för bolagets aktie. Bolaget har idag ett börsvärde på drygt 330 miljoner CAD och när Koné-gruvan kommer i produktion så förväntar sig bolaget att den kommer att skapa lika mycket i kassaflöde per år. Planen är att gruvan ska vara färdigbyggd under första halvåret 2027.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära