Connect with us

Analys

Guldet steg som väntat, men vad händer nu?

Published

on

Teknisk analys på guld från Axier EquitiesDet var den 15 maj som vi analyserade Guld senast. Vi hade då ett pris på 1 556 USD/oz och kunde se att det översålda läget inom kort skulle innebära en uppgång. Dessutom närmare sig guldet sitt mycket viktiga stöd vid 1523-1535 USD/oz, vilket gjorde att vi kunde få ett intressant köpläge vid den nivån.

På längre sikt var dock orosmolnen flera. Framför allt för att guldet brutit den stigande trendlinje som varit ett viktigt stöd under 4 år på resan norrut. Detta genombrott var ett svaghetstecken som vi inte kunde blunda för. Vi har också fått allt lägre toppar (ofta i samband med månadsskiften) och de glidande medeltalen har vänt nedåt. Allt detta är ytterligare tecken på att trenden är fallande på lång sikt.

Vad har då hänt de senaste tre veckorna? Jo, redan dagen efter vår analys, den 16 maj, fick vi en botten på 1 526,70 USD/oz. Stödområdet 1523-1535 USD/oz var därmed testat och det var dags för en rekyl uppåt. Denna blev dock till en början väldigt trevande, där det behövdes ytterligare två test av stödområdet, innan marknaden var övertygad om att det skulle hålla och uppgången påbörjades. Och det gjorde den med besked under förra veckan!

Vi fick en snabb uppgång till 1 632 USD/oz som högst i fredags, vilket innebär att det första målet i rekylen upp är infriat efter en uppgång med närmare 7 procent. Kraften i denna uppgång innebar dessutom att den fallande trendlinje som varit gällande sedan skottdagen i år har passerats, och vägen därmed öppnats för nästa uppgångsmål. Detta återfinns vid 1680-1710 USD/oz (se diagrammet).

Teknisk analys på guldpriset den 5 juni 2012

Dock ger oss datumanalysen en viss bitter smak. Vi vet ju att guldet har en rytm där vi fått se viktiga toppnoteringar i samband med månadsskiftena. Den senaste toppen kom in, just det, den 1 juni. Detta är förstås en varning till oss om att rekylen uppåt redan kan vara avklarad och att det i så fall är nedgångar som står på agendan igen.

Kortsiktigt gäller alltså att om 1 632 USD/oz skulle passeras, siktar vi på fortsatt uppgång till nästa mål vid 1680-1710 USD/oz. Högre upp än så räknar vi inte med att guldet kan nå den närmaste tiden. Men fortsättningen uppåt måste komma denna vecka, annars ökar markant risken för ett nytt besök vid det viktiga stödet 1523-1535 USD/oz. Och det är tveksamt om det orkar hålla emot ytterligare en gång. Så för dem som önskar fortsatta uppgångar under sommaren, är det dags för guldet att visa på styrka. Nu!

På veckobasis kvarstår fortfarande den tidigare prognosen; Guldet konsoliderar i området 1 523 USD/oz och 1 804 USD/oz. Det är först när någon av dessa nivåer bryts, som vi får signaler om den riktigt långsiktiga utvecklingen.

Du kan handla GULD med följande minifutures:
Uppgång MINILONG GULD L med en hävstång kring 4,84
Nedgång: MINISHRT GULD R med en hävstång kring 4,12

Läs mer om minifutures på RBS hemsida

[box]Denna analys publiceras på Råvarumarknaden.se med tillstånd och i samarbete med Axier Equities.[/box]

Ansvarsfriskrivning

Den tekniska analysen har producerats av Axier Equities. Informationen är rapporterad i god tro och speglar de aktuella åsikterna hos medarbetarna, dessa kan ändras utan varsel. Axier Equities tar inget ansvar för handlingar baserade på informationen.

Om Axier Equities

Axier Equities erbjuder såväl institutionella placerare som privatpersoner den erfarenhet, kompetens och analysredskap som krävs för en trygg och effektiv handel på de finansiella marknaderna. Axier Equities erbjuder ingen handel, vare sig för egen räkning eller för kunder utan arbetar endast med finansiell marknadsföring och informationshantering. Företagets kunder får dessutom ta del av deras analysprodukter som till exempel det fullständiga morgonbrevet med ytterligare kommentarer och prognoser. Varje vecka tillkommer minst 30 analyser i Axier Equities analysarkiv. För ytterligare information se Axier Equities hemsida.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *