Följ oss

Nyheter

Gör ädelmetallpriserna dig förvirrad?

Publicerat

den

Fiat-pengar och ädelmetaller

Fysiskt guld och papperspengar som går att tryckaFör dig som köpt guld eller silver i pappersform eller fysisk form under de senaste månaderna har de senaste två veckornas prisutveckling troligen gjort att du ifrågasätter dina beslut.

Guld har falltid med drygt 15 procent och silverpriset har krossats och backat med cirka 40 procent jämfört med toppnoteringarna innan sommaren, vilket kan göra att det känns som om du har förlorat allt. Även om ett prisfall på 15 % jämfört med många andra tillgångar inte är enormt.

Om du har köpt dessa metaller för att spekulera i att priset skulle bli högre inom kort så satsade du fel.

Om du köpte ädelmetallerna som en försäkring mot en global finansiell katastrof, beklagar. Din försäkring gick till försäljning.

Den som är gammal nog att betala sina egna räkningar har nog på något sätt räknat ut att fler och fler regeringar och banker har allt svårare att göra just det. Tror du att de sista månaderna av volatilitet har gjort deras arbete lättare?

Alla som är i ädelmetallsektorn på grund av dess unika förmåga att agera som värdeförsäkring kommer också, förr eller senare, att förstå att denna speciella form av finansiell försäkring innebär ett tydligt och närvarande hot mot dagens system med papperspengar och digitala pengar, men också mot de människor som kontrollerar detta.

Du har antagligen också märkt att dessa människor inte alltid har Ditt, Din familjs, Ditt samhälles eller Ditt lands bästa för ögonen.

De som vill hålla den papperbaserade och digitala ekonomin ”business as usual” och hindra dem från att rasa ihop totalt, till exempel centralbanker, IMF, Världsbanken etcetera får det allt svårare att klara av denna uppgift. Men det betyder inte att de inte kommer att fortsätta att försöka …

Det kan vara intressant att notera att marginalkrav på de flesta ädelmetallmarknaderna har höjts under de senaste veckorna och lustigt nog har det varje gång medfört att priset på dessa metaller skickats nedåt drastiskt. Dessa plötsliga rörelser triggar oundvikligen ytterligare försäljningar, kanske rent av Din. Om antalet köpordrar upphör samtidigt som utbudet ökar så ger det oundvikligen ett lägre pris. Detta kommer att fortgå fram till dess att samma människor som fick Dig, eller i alla fall påverkade Dig att sälja, att stänga sina korta positioner och köpa upp alla de ädelmetaller som säljs till fyndpriser. Sedan lutar de sig lugnt tillbaka och ser på medan priset åter börjar klättra som en följd av de köpordrar som kommer in från de som skrämdes till att sälja ut eller tvingades göra detta. Vad händer om detta är verkligheten i vårt finansiella system?

Under de senaste 5.000 åren har ett högre guldpris signalerat ett minskat förtroende för det nuvarande finansiella systemet. Ser du något som tyder på att det denna gång är annorlunda?

När du har möjlighet att låna och trycka obegränsade mängder pappersvaluta blir det nästan för lätt att hitta en plats och tid där du kan utnyttja dessa resurser för att tjäna enorma mängder pengar medan det ställer till maximal skada för de av oss som bara försöker överleva i den nuvarande turbulensen på marknaden. Att deras metoder och verktyg är omoraliska och bör anses som olagliga, till exempel när det är frågan om nakna blankningar, hindrar inte dessa aktörer från att agera på detta sätt, i alla fall inte ännu.

Så ja, från tid till annan så kommer priset på guld, och definitivt silverpriset, skoningslöst att hamras ned. Förvänta Dig detta. Men Du är samtidigt välkommen att förundras över ädelmetallernas motståndskraft och förmåga att börja klättra igen när den slutliga skadan är skedd.

Under tiden kan Du, som fortfarande tror på att försäkra din ekonomiska överlevnad under de kommande svåra tiderna, glädjas åt det faktum att Din valda livbåt bara gick på ett oväntat grund och att Du kommer att vara en fortsatt vinnare.

Skribent: Kurt Larsson

[box size=”medium”]Kurt Larsson, som är född i USA, kommer att fortsätta skriva ned sina tankar och publicera dem på Råvarumarknaden.se med viss regelbundenhet. Kurt har en lång erfarenhet av både finansmarknaderna, främst från bankdatabranschen och från ädelmetallbranschen, och har senast arbetat som marknads- och försäljningschef för Tavex AB, ett av Skandinaviens största guldhandelsföretag.[/box]

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

USAs oljeproduktion tangerar all time high

Publicerat

den

US Energy Information Administration släppte igår den senaste statistiken för oljebranschen i USA, den för juli månad. Den visar att produktionen har fortsatt att stiga och var uppe i 12,991 miljoner fat per dag, vilket bara är ett avrundningsfel lägre än den högsta produktionen någonsin på 13 miljoner fat per dag som skedde i november 2019. Produktionen föll kraftigt i början av covid-19-pandemin men har sedan åter stigit. För att sätta 13 miljoner fat per dag i ett sammanhang så kan tilläggas att i slutet av 2016 så var produktionen omkring 8,5 miljoner fat per dag.

Bloomerg skriver att den största produktionsökningen kom från Texas där den nya högstanoteringen på 5,63 miljoner fat per dag gjordes. Produktionsökningen i USA kom trots att antalet riggar har minskat med 20 procent sedan slutet av november 2022. Man bör inte förvänta sig att produktionen ska fortsätta stiga i någon märkbar omfattning från dessa rekordnivåer då oljeproducenterna i USA numera fokuserar på att göra så stora vinster som möjligt, inte på att producera så mycket olja som möjligt.

Det kan tilläggas att som Råvarumarknaden.se rapporterade tidigare i månaden så har USAs produktion av flytande bränslen passerat tidigare rekord med bred marginal. Då räknas även flytande produkter från naturgas och biobränslen in.

Fortsätt läsa

Nyheter

Vete, ett problem för många länder

Publicerat

den

Vete

Malaysia rustar för ytterligare prisökningar och brist på vetemjöl när exportörernas konflikter och inhemska problem förlängs medan extremväder hotar. Ministeriet för inrikeshandel och levnadskostnader försäkrar att den nuvarande tillgången på vetemjöl inom landet förblir ”hanterad och stabil”.

Rysslands krig i Ukraina skadar en global ekonomi som redan drabbats av covid-19-pandemin.

Eftersom båda länderna är bland världens viktiga spannmålsproducenter och exportörer, kämpar importörer efter alternativa källor till vete, eftersom mjöl är en basingrediens i baslivsmedelsprodukter i många länder.

I juli 2022, fem månader efter att kriget bröt ut, förhandlades spannmålsavtalet fram för att tillåta Ukraina att fortsätta exportera spannmål. Ryssland avslutade denna möjlighet i juli i år. Och så finns det de ogynnsamma väderförhållandena orsakade av fenomenet El Niño som också påverkar världens produktion av vete, vilket har fått Indien att förbjuda export av vete sedan förra året. Rädsla för torka och varmt väder i Argentina och Australien ytterligare komma att minska världens vetetillförsel senare under säsongen.

Malaysia finns bland de länder som drabbats av händelseförloppet, med företag som känner sig nödställda på grund av brist på vetetillförsel sedan förra året, vilket också resulterade i stigande priser på vetemjöl, särskilt för kommersiellt bruk.

Malaysia importerar både vete och mjöl. Baserat på uppgifter från ministeriet för inrikeshandel och levnadskostnader importerades 19 438 000 kg vetemjöl från Indien mellan 2021 och 2023, medan 80 procent av importen av vete kommer från Australien.

Flera åtgärder har vidtagits för att bevara tillgången och inköpspriset för vetemjöl, där ministeriet säger att det senare har förblivit relativt stabilt. Ministeriet har rekommenderat lokala mjölnare att förbereda sig för eventuell framtida importbrist genom att hålla vetelagren på högre nivåer, i upp till sex månader, för att säkerställa en tillräcklig tillgång.

Fortsätt läsa

Nyheter

Guldpriset faller nästan 4 procent i Shanghai

Publicerat

den

Tre mindre guldtackor

Priset på guld i Kina föll nästan 4 procent idag där prisfallet tilltog mot slutet av handelsdagen rapporterar Bloomberg. Detta kommer efter ett månader långt prisrally. Orsaken till de udda prisrörelserna är att Kommunistpartiet först kraftigt begränsade den privata marknadens möjligheter att importera guld, vilket gjorde att guldpriset i Kina blev högre än på den internationella marknaden, för att nu dela ut nya importkvoter vilket fick priset att falla.

Den kinesiska centralbanken begränsade möjligheten att importera guld då man försöker vända sin valutas försvagning mot den amerikanska dollarn.

Fortsätt läsa

Populära