Följ oss

Nyheter

Gör ädelmetallpriserna dig förvirrad?

Publicerat

den

Fiat-pengar och ädelmetaller

Fysiskt guld och papperspengar som går att tryckaFör dig som köpt guld eller silver i pappersform eller fysisk form under de senaste månaderna har de senaste två veckornas prisutveckling troligen gjort att du ifrågasätter dina beslut.

Guld har falltid med drygt 15 procent och silverpriset har krossats och backat med cirka 40 procent jämfört med toppnoteringarna innan sommaren, vilket kan göra att det känns som om du har förlorat allt. Även om ett prisfall på 15 % jämfört med många andra tillgångar inte är enormt.

Om du har köpt dessa metaller för att spekulera i att priset skulle bli högre inom kort så satsade du fel.

Om du köpte ädelmetallerna som en försäkring mot en global finansiell katastrof, beklagar. Din försäkring gick till försäljning.

Den som är gammal nog att betala sina egna räkningar har nog på något sätt räknat ut att fler och fler regeringar och banker har allt svårare att göra just det. Tror du att de sista månaderna av volatilitet har gjort deras arbete lättare?

Alla som är i ädelmetallsektorn på grund av dess unika förmåga att agera som värdeförsäkring kommer också, förr eller senare, att förstå att denna speciella form av finansiell försäkring innebär ett tydligt och närvarande hot mot dagens system med papperspengar och digitala pengar, men också mot de människor som kontrollerar detta.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Du har antagligen också märkt att dessa människor inte alltid har Ditt, Din familjs, Ditt samhälles eller Ditt lands bästa för ögonen.

De som vill hålla den papperbaserade och digitala ekonomin ”business as usual” och hindra dem från att rasa ihop totalt, till exempel centralbanker, IMF, Världsbanken etcetera får det allt svårare att klara av denna uppgift. Men det betyder inte att de inte kommer att fortsätta att försöka …

Det kan vara intressant att notera att marginalkrav på de flesta ädelmetallmarknaderna har höjts under de senaste veckorna och lustigt nog har det varje gång medfört att priset på dessa metaller skickats nedåt drastiskt. Dessa plötsliga rörelser triggar oundvikligen ytterligare försäljningar, kanske rent av Din. Om antalet köpordrar upphör samtidigt som utbudet ökar så ger det oundvikligen ett lägre pris. Detta kommer att fortgå fram till dess att samma människor som fick Dig, eller i alla fall påverkade Dig att sälja, att stänga sina korta positioner och köpa upp alla de ädelmetaller som säljs till fyndpriser. Sedan lutar de sig lugnt tillbaka och ser på medan priset åter börjar klättra som en följd av de köpordrar som kommer in från de som skrämdes till att sälja ut eller tvingades göra detta. Vad händer om detta är verkligheten i vårt finansiella system?

Under de senaste 5.000 åren har ett högre guldpris signalerat ett minskat förtroende för det nuvarande finansiella systemet. Ser du något som tyder på att det denna gång är annorlunda?

När du har möjlighet att låna och trycka obegränsade mängder pappersvaluta blir det nästan för lätt att hitta en plats och tid där du kan utnyttja dessa resurser för att tjäna enorma mängder pengar medan det ställer till maximal skada för de av oss som bara försöker överleva i den nuvarande turbulensen på marknaden. Att deras metoder och verktyg är omoraliska och bör anses som olagliga, till exempel när det är frågan om nakna blankningar, hindrar inte dessa aktörer från att agera på detta sätt, i alla fall inte ännu.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Så ja, från tid till annan så kommer priset på guld, och definitivt silverpriset, skoningslöst att hamras ned. Förvänta Dig detta. Men Du är samtidigt välkommen att förundras över ädelmetallernas motståndskraft och förmåga att börja klättra igen när den slutliga skadan är skedd.

Under tiden kan Du, som fortfarande tror på att försäkra din ekonomiska överlevnad under de kommande svåra tiderna, glädjas åt det faktum att Din valda livbåt bara gick på ett oväntat grund och att Du kommer att vara en fortsatt vinnare.

Skribent: Kurt Larsson

[box size=”medium”]Kurt Larsson, som är född i USA, kommer att fortsätta skriva ned sina tankar och publicera dem på Råvarumarknaden.se med viss regelbundenhet. Kurt har en lång erfarenhet av både finansmarknaderna, främst från bankdatabranschen och från ädelmetallbranschen, och har senast arbetat som marknads- och försäljningschef för Tavex AB, ett av Skandinaviens största guldhandelsföretag.[/box]

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Nyheter

Bidragen till sol- och vindenergi skenar i höjden, Tyska staten drar i nödbromsen

Publicerat

den

Bidragspengar regnar över vindkraft och solceller

Tyska staten garanterar ett minimipris för elektricitet producerad av vind- och solkraftverk. Bidragen har skenat i höjden och förväntas i år uppgå till 20 miljarder euro, det är dubbelt så mycket som prognosen som gjordes så sent som i oktober förra året. Nu drar staten i nödbromsen.

Från och med januari kommer medelstora och stora producenter av elektricitet från förnybara källor inte längre att få bidrag när elpriset är negativt.

Det är uppenbart en väldigt nischad nödbroms som staten drar i, så bidragen kommer att fortsätta att flöda på enorma nivåer. Men en av de mest extremt destruktiva formerna av bidrag rundas nu i alla fall av.

En konsekvens av detta borde kunna vara att elproducenter blir piggare på att installera stora mängder batterier. Det är i alla fall en kalkyl som nu blir relativt sett bättre.

Fortsätt läsa

Nyheter

Vad den brasilianska realens svaghet betyder för råvarumarknaden

Publicerat

den

Brasiliens välkända stad

Den brasilianska realen (BRL) har varit en av världens sämst presterande valutor 2024. Detta följer på oro över regeringens utgiftsplaner. Den brasilianska realens svaghet kan tynga jordbruksråvaror.

Brasilien föder en allt större del av världen

Latinamerikas största ekonomi är en av världens största exportörer av socker, majs, sojabönor, apelsinjuice, nötkött och kaffe. Landet är även en stor producent av jordnötter, och har också utvecklat en stam av tropiskt vete.

Brasiliens leveranser av dessa livsmedel färdas över hela världen, med särskilt starka flöden till Östasien. Brasiliens jordbrukstransporter betyder att den brasilianska realen är en viktig faktor som har en stor påverkan på råvaruterminspriserna. Detta är särskilt fallet för socker i år, där Brasilien kommer att leverera 75 procent av världens råsocker 2024.

Realen har fallit med tolv procent

Den brasilianska realen har varit en av världens sämst presterande valutor 2024. Vid början av året var växelkursen på den amerikanska dollarn på 4,85 och den har sedan deprecierats med 12 procent för att nå 5,43 i skrivande stund.

Denna prissvaghet ser ut som en förändring i karaktär för realens beteende. Efter ett decennium av svaghet på 2010-talet, som kulminerade i en devalvering från 1,5 BRL mot USD till 6, har realen ägnat 2020-talet åt att handlas i sidled nära 5 till USD, en period av relativt lugn och stabilitet. Men detta ser ut som att förändras, och det är möjligt att BRL återvänder till 6 mot USD under de kommande månaderna.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Inom Brasilien finns det en ökande oro över regeringens avsikt att spendera tungt. Ekonomer påpekar att de statliga utgifterna ligger kvar på pandeminivåer. De senaste ändringarna av det federala skattelättnadssystemet, som drabbar jordbrukssektorn hårt, har ökat oron, liksom Roberto Campos Netos kommande avgång från centralbanken i december. Han kommer sannolikt att ersättas av någon som är mer mottaglig för regeringens skatte- och utgiftspolitik, snarare än att försöka minska skulden. Detta kan avskräcka investeringar i Brasilien.

En svagare real skulle göra brasilianska jordbruksråvaror billigare i USD när de säljs till resten av världen. Detta innebär att brasilianska producenter kan säkra sina produkter till lägre nivåer i USD; deras produktionskostnad i dollar kommer också att vara lägre. Detta har potential att tynga råvaror där Brasilien är en stor leverantör, som till exempel socker.

Fortsätt läsa

Nyheter

Guld når sin högsta prisnivå någonsin

Publicerat

den

Priset på guld nådde idag sin högsta nominella nivå någonsin i USD och passerade där med det tidigare rekordet som sattes i slutet av maj. Spotpriset på guld är nu 2468,68 USD och väljer man att titta på frontmånadsterminen så ligger priset på 2473,60 USD.

Prisuppgången kommer efter inflationen i USA saktar ner vilket leder till förväntningar om att centralbanken ska sänka räntan, vilket brukar gynna guld.

Sedan kan man även läsa in alla möjliga vinklar kring Donald Trump. Man kan tänka sig att ekonomin sätter fart vilket skulle gynna alla tillgångar. Man kan även tänka sig att han genomför vad han sagt vilket skulle öka på inflationen. Sedan finns även vinkeln att Trump vill sänka värdet på dollarn, vilket då skulle öka guldpriset i dollar, vilket dock för en svensk investerare är något av ett nollsummespel.

Något som är värt att följa upp är statistiken för hur ETF-investerare agerar. Det här året har hittills varit konstigt då ETF-investerare sålt guld samtidigt som guldpriset gått upp, något som inte brukar hända. Skulle ETF-investerarna vara tillbaka så skulle det vara en stor vändning.

Graf över guldpriset
Graf över spotpriset på guld i USD.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära