Connect with us

Nyheter

Gör ädelmetallpriserna dig förvirrad?

Published

on

Fiat-pengar och ädelmetaller

Fysiskt guld och papperspengar som går att tryckaFör dig som köpt guld eller silver i pappersform eller fysisk form under de senaste månaderna har de senaste två veckornas prisutveckling troligen gjort att du ifrågasätter dina beslut.

Guld har falltid med drygt 15 procent och silverpriset har krossats och backat med cirka 40 procent jämfört med toppnoteringarna innan sommaren, vilket kan göra att det känns som om du har förlorat allt. Även om ett prisfall på 15 % jämfört med många andra tillgångar inte är enormt.

Om du har köpt dessa metaller för att spekulera i att priset skulle bli högre inom kort så satsade du fel.

Om du köpte ädelmetallerna som en försäkring mot en global finansiell katastrof, beklagar. Din försäkring gick till försäljning.

Den som är gammal nog att betala sina egna räkningar har nog på något sätt räknat ut att fler och fler regeringar och banker har allt svårare att göra just det. Tror du att de sista månaderna av volatilitet har gjort deras arbete lättare?

Alla som är i ädelmetallsektorn på grund av dess unika förmåga att agera som värdeförsäkring kommer också, förr eller senare, att förstå att denna speciella form av finansiell försäkring innebär ett tydligt och närvarande hot mot dagens system med papperspengar och digitala pengar, men också mot de människor som kontrollerar detta.

Du har antagligen också märkt att dessa människor inte alltid har Ditt, Din familjs, Ditt samhälles eller Ditt lands bästa för ögonen.

De som vill hålla den papperbaserade och digitala ekonomin ”business as usual” och hindra dem från att rasa ihop totalt, till exempel centralbanker, IMF, Världsbanken etcetera får det allt svårare att klara av denna uppgift. Men det betyder inte att de inte kommer att fortsätta att försöka …

Det kan vara intressant att notera att marginalkrav på de flesta ädelmetallmarknaderna har höjts under de senaste veckorna och lustigt nog har det varje gång medfört att priset på dessa metaller skickats nedåt drastiskt. Dessa plötsliga rörelser triggar oundvikligen ytterligare försäljningar, kanske rent av Din. Om antalet köpordrar upphör samtidigt som utbudet ökar så ger det oundvikligen ett lägre pris. Detta kommer att fortgå fram till dess att samma människor som fick Dig, eller i alla fall påverkade Dig att sälja, att stänga sina korta positioner och köpa upp alla de ädelmetaller som säljs till fyndpriser. Sedan lutar de sig lugnt tillbaka och ser på medan priset åter börjar klättra som en följd av de köpordrar som kommer in från de som skrämdes till att sälja ut eller tvingades göra detta. Vad händer om detta är verkligheten i vårt finansiella system?

Under de senaste 5.000 åren har ett högre guldpris signalerat ett minskat förtroende för det nuvarande finansiella systemet. Ser du något som tyder på att det denna gång är annorlunda?

När du har möjlighet att låna och trycka obegränsade mängder pappersvaluta blir det nästan för lätt att hitta en plats och tid där du kan utnyttja dessa resurser för att tjäna enorma mängder pengar medan det ställer till maximal skada för de av oss som bara försöker överleva i den nuvarande turbulensen på marknaden. Att deras metoder och verktyg är omoraliska och bör anses som olagliga, till exempel när det är frågan om nakna blankningar, hindrar inte dessa aktörer från att agera på detta sätt, i alla fall inte ännu.

Så ja, från tid till annan så kommer priset på guld, och definitivt silverpriset, skoningslöst att hamras ned. Förvänta Dig detta. Men Du är samtidigt välkommen att förundras över ädelmetallernas motståndskraft och förmåga att börja klättra igen när den slutliga skadan är skedd.

Under tiden kan Du, som fortfarande tror på att försäkra din ekonomiska överlevnad under de kommande svåra tiderna, glädjas åt det faktum att Din valda livbåt bara gick på ett oväntat grund och att Du kommer att vara en fortsatt vinnare.

Skribent: Kurt Larsson

[box size=”medium”]Kurt Larsson, som är född i USA, kommer att fortsätta skriva ned sina tankar och publicera dem på Råvarumarknaden.se med viss regelbundenhet. Kurt har en lång erfarenhet av både finansmarknaderna, främst från bankdatabranschen och från ädelmetallbranschen, och har senast arbetat som marknads- och försäljningschef för Tavex AB, ett av Skandinaviens största guldhandelsföretag.[/box]

Nyheter

Brasilianska kaffeodlare håller på skörden

Published

on

Brasiliens kaffeexport minskade med 35 procent eftersom de brasilianska kaffebönderna håller på de kvarvarande lagren. Exporten av grönt kaffe från Brasilien, världens största leverantör, sjönk med 35,8 procent i februari, sade exportörsgruppen Cecafe i förra veckan, eftersom lagren i landet är låga efter två dåliga skördar. Bönderna i Brasilien är ovilliga att sälja det kaffe som finns kvar till nuvarande priser.

Cecafe sa att leveranserna förra månaden uppgick till endast 2,11 miljoner säckar, den lägsta nivån för februari sedan åtminstone 2018.

Cecafes president Marcio Ferreira sa att trots den senaste tidens återhämtning av priserna på arabica-kaffe i New York är de nuvarande internationella priserna lägre än i Brasilien, vilket leder till att kaffebönderna i landet väljer att sälja lokalt eller inte alls.

Exporten av arabica-råkaffe sjönk med 35,5 procent till 2,02 miljoner säckar från februari 2022. Exporten av robusta kaffe sjönk med 42,1 procent till 83 361 säckar, sa Cecafe.

Continue Reading

Nyheter

Guldpriset når sin högsta nivå på sex veckor efter bankrädsla

Published

on

Guldtacka

Investerare från hela världen söker sig till guldmarknaden mitt i den snabbt eskalerande rädslan för banksmitta. En stark efterfrågan på ädelmetallen gör att guldpriset nått sin högsta nivå på sex veckor och passerade t.o.m. 2 000 dollar per troy ounce. 

Bankaktier över hela världen rasade i veckan när Credit Suisse, med en omfattande verksamhet i såväl Europa, USA och övriga världen, föll innan banken togs över helt.

ANZ seniore råvarustrateg Daniel Hynes skriver i en uppdatering att den australienska banken tror att bankoron kommer att leda till en ökad efterfrågan av guld.

Samtidigt visar data från nyhetsbyrån Bloomberg att de börshandlade fonderna ser stora inflöden. Under fredagen adderade dessa ETFer mer än 300 000 troy ounce guld till sina lager efter att nya köpare strömmat in. Guld-ETFerna har inte sett så stora inflöden en enskild dag sedan i juni 2022.

Utöver oron på bankmarknaden tittar investerarna på hur den amerikanska centralbanken, FED, kommer att agera den 22 mars. Den stora frågan är om FED kommer att ta en paus i sina räntehöjningar eller inte. Normalt sett är stigande räntor något som inte uppskattas av guldhandlare eftersom guld inte ger någon direktavkastning. Med en hög inflation och oro för bankerna är det emellertid många som tror att de normala reglerna för guldprisets utveckling inte kommer att gälla.

Enligt CME FedWatch Tool är det så pass många som 58 procent av de tillfrågade analytikerna som tror att FED kommer att lämna räntorna oförändrade.

Continue Reading

Nyheter

Den stora oljeoptimisten Goldman Sachs tror inte längre på 100 USD-olja i år

Published

on

Produktion av olja i siluett

Goldman Sachs, en marknadens största optimister när det gäller oljepriset, retirerar. För två månader sedan trodde banken på 110 USD för brent-olja under tredje kvartalet i år. Först tog man ner prognosen till 100 USD och nu är prognosen för Brent-olja 94 USD på 12 månaders sikt och 97 USD under andra halvan av 2024. Oron över banksektorn och risken för recession överväger nu den ökade efterfrågan från Kina.

Goldman Sachs tror att OPEC nu först kommer att höja produktionen under tredje kvartalet 2024 mot tidigare prognos att det skulle ske under andra halvåret 2023.

Brent-oljan stängde under 73 USD i fredags.

Continue Reading

Populära