Connect with us

Nyheter

Frost försämrar utsikterna för amerikanska grödor

Published

on

Frost påverkar amerikansk majsDen amerikanska frostknäppen under vecka 37 förefaller ha gjort större skada på grödorna i vissa regioner än vad som tidigare anteciperats, och det är främst majs- och sojabönsodlingarna i Minnesota som har drabbats av nedgraderingar.

Klassificeringen på grödorna i North Dakota föll till 60 procent, i termer av andelen klassade som ”bra” eller ”utmärkt”, medan det i Wisconsin föll med fyra procentenheter till 75 procent. Den hårda frosten har därmed satt ett tidigt stopp för skördarna i norra Wisconsin säger USA:s Department of Agriculture efter att ha noterat så låga temperaturer som minus 7 grader Celsius i regionen, ett rekord på flera orter vilket avslutade vegetationsperioden i delar av staten.

Medan bönderna i de norra delarna av Wisconsin kämpar mot kylan, kämpar jordbrukarna i södra Wisconsin fortfarande med fukt.

Rekordlåga nivåer

Minnesota är en av de fyra amerikanska stater som producerar mer än en miljard bushels majs varje år, och är samtidigt den tredje största producenten av sojabönor.

Medan Minnesota Corn Growers Association uppskattar att frosten hade liten inverkan på skörden, minskade andelen majs som enligt Department of Agriculture klassificeringssystem var bra eller utmärkt med sju punkter till 56 %, med siffran för sojabönor sänktes med 10 punkter till 51%.

Betyget för Minnesotas sojabönsskörd har nu fallit under nivåerna för 2007, då delstatens sojabönsproduktion föll med mer än 20% på årsbasis. Skörden beräknas dessutom bli sämre än prognosticerat även på nationell nivå. Den nationella skörden rankas nu längre än den för 2007, då de amerikanska skördarna föll med 16 procent med året innan och gav en total avkastning om 41,7 hektoliter per tunnland.

USDA beräknar att den aktuella skörden, som till stor del såtts med mer avancerat utsäde än tidigare, kommer att avkasta 41,8 hektoliter per hektar. Den amerikanska majsen, som nedgraderats med två punkter till 51%, är i betydligt sämre skick än skådats under de tidigare fem åren.

Kanadensisk påverkan

Det är emellertid inte bara USA som drabbats negativt av frosten, samma påverkan går att se hos de kanadensiska jordbrukarna som också drabbats av det kalla vädret. I Saskatchewan föll temperaturen så pass lågt som till minus åtta grader Celsius.

Den utbredda frosten i Kanadas prärieregioner har lett till ett slut för så gott som hela den kanadensiska jordbrukssektorn med undantag för västra Alberta.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *