Flip-Flop-Trump gynnar guld

Kvartalsrapport för råvaror från HandelsbankenFörra veckan steg guld 2,5 procent samtidigt som industrimetaller föll i pris. Vad som håller på att hända är att mönstret efter amerikanska valet reverserar. Då gynnades industriråvaror på Trump:s utspel om ökade stimulanser och reformer som gynnar byggnation.

På kort tid har dock Trump nu bytt fot i en rad högprofilerade frågor; mindre konfrontatoriskt mot Kina, medger att Nordkorea är svårare än han tidigare trott, smickrande omdömen om Putin är nu glömda, Nato var tidigare ”föråldrat” men har nu fått komma in i värmen igen, USA skulle lämna Mellanöstern åt sitt öde men har nu bombat både i Syrien och i Afghanistan samtidigt som militära närvaron i Jemen har trappats upp och tonlägen mot Iran har skärpts.

Amerikanerna kallar Trumps växelvisa politik för ”flip-flops”. Osäkerheten kring var USA står i viktiga frågor får investerare att söka sig mot en säker hamn som guld och samtidigt ter sig den expansiva amerikanska miljö som utlovades efter valet som allt mer avlägsen vilket i sin tur pressar industrimetallerna. Järnmalm har nu fallit nästan 30 procent sedan toppen för en månad sedan.

Brentoljan handlades i stort sett oförändrad över förra veckan men med stora rörelser vissa dagar. USA:s oljeproduktion kom in på en ny toppnotering under onsdagens veckovisa data, 9,235 miljoner fat per dag, högsta på 14 månader. Prisnedgången bromsades dock av lägre lagernivåer. Råoljelagren föll med 2,17 miljoner fat mot väntat 1,5 miljoner fat, den största lagernedgången det här året. Även lager av oljeprodukter föll för åttonde veckan i rad vilket tyder på stark efterfrågan med över en månad kvar till ”driving season” som officiellt börjar sista måndagen i maj. Data från OPEC visade att gruppen följer sitt avtal om att minska produktionen perfekt och produktionssänkningen var under mars månad 104 procent av den avtalade.

Guld blir säker hamn

ANALYS
MARTIN JANSSON
RÅVARUSTRATEG, HANDELSBANKEN

Handelsbankens råvarukommentar är producerad av Handelsbanken och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se

Ansvarsbegränsning

Handelsbanken Capital Markets, som är en division inom Svenska Handelsbanken AB (publ) (i fortsättningen kallad ”SHB”), är ansvarig för sammanställningen av analysrapporter. I Sverige står SHB under tillsyn av Finansinspektionen, i Norge av norska Finansinspektionen, i Finland av finska Finansinspektionen och i Danmark av danska Finansinspektionen. Alla analysrapporter bygger på information från handels- och statistiktjänster och annan information som SHB bedömt vara tillförlitlig. SHB har emellertid inte själv verifierat informationen och kan inte garantera att informationen är sann, korrekt eller fullständig. I den mån lagen tillåter tar varken SHB, styrelseledamöter, tjänstemän eller medarbetare, eller någon annan person, ansvar för någon som helst förlust, oavsett om den uppstår till följd av användning av en analysrapport eller dess innehåll eller på annat sätt uppstår i anslutning till något i denna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

scroll to top