Nyheter
Ett år av kontinuerligt stigande vaniljpris
Priset på vanilj odlad i Madagaskar har under 2012 kontinuerligt gått upp, vecka för vecka. Priset över året ser ut att ha varit drygt 50 % högre än året innan. Men det ska tilläggas att priserna ligger kvar på historiskt låga nivåer.
Skörderapporten för 2012 förväntas komma inom kort, men initiala prognoser pekar på att det producerats 1500-1800 ton under året i Madagaskar.
Den underliggande faktorn till det stigande priset är med största sannolikhet en ökad efterfrågan, där exportörerna har pressat på för att fullgöra sina åtaganden.
Indonesien har konsekvent producerat omkring 100 ton under de senaste fem åren, främst från öarna vid Norra Sulawesi och Flores. Kvaliteten på bönorna har en bra spridning, där 50 % av skörden har ett vaniljinnehåll på ca 1,5 %. För resten av skörden är det fortfarande för tidigt att avgöra.
Även om priserna i Madagaskar fortsätter att stiga kommer bönderna i Indonesien sannolikt inte att öka produktionen i någon större omfattning, då de under de senaste åren gått över till alternativa grödor, så som kakao, ingefära och chili. Indonesiens mindre skördar i kombination med ökad efterfrågan innebär att indonesisk vanilj kommer att fortsätta handlas med ett visst premium jämfört med sina afrikanska motsvarigheter.
Papua Nya Guineas produktion av vanilj fortsätter att vara nästan noll, där produktionen har varit minimal under mer än fyra år. Vaniljväxterna är dock fortfarande välmående, vilket gör att en snabb återkomst av produktionen kan ske om priset stiger tillräckligt mycket för att motivera bönderna att återuppta produktionen.
Handlare som hoppas på kraftigt stigande priser har tillsammans omkring 100 ton av vanilj i lager. Vanilj är dock inte en råvara som mår bra av att lagras allt för länge, varför dessa lagervolymer förmodas ha väldigt låg kvalitet.[hr]
Ett stort tack till Francois Bernard på Tripper som ännu en gång har hjälpt oss med siffror och kunskap om kryddmarknaden.
Nyheter
Tyska staten inleder mångmiljardsatsning på att säkra landets tillgång på olika råvaror
Nu är det klart, tyska staten inleder en satsning på att säkra landets tillgång på råvaror, där man vill säkra både delar och hela förädlingskedjan. Det fanns en diskussion i vilken form den nya fonden skulle få investera, men nu är man överens om att det både kan ske via lån och ägarkapital. Den nya fonden startas med 1 miljard euro och 30 ansökningar finns redan inlämnade. Investeringarna kan göras både i Tyskland och utomlands.
Målet är att minska beroendet av andra länder, liksom att stärka leveranskedjor och den tyska ekonomin. Frågan har inte minst kommit högt upp på agendan efter att de geopolitiska spänningarna blivit större. Tyskland får en väldigt stor andel av sina kritiska råvaror från Kina och man såg vilket maktmedel naturgas blev för Ryssland när de invaderade Ukraina.
Nyheter
Oljepriset reagerar inte längre vidare mycket av oroligheter i Mellanöstern
Vi har under en längre tid sett krig och oroligheter i Mellanöstern. Men till skillnad mot tidigare så reagerar inte längre oljepriset vidare mycket på händelserna. Går vi tillbaka längre i tiden så kunde ett enda pistolskott få oljepriset att reagera märkbart.
Den senaste händelsen är Israels attack på Hizbollah och med utgångspunkt i den händelsen så kommenterar Christian Kopfer oljemarknaden.
Nyheter
Ett samtal om hur man förverkligar sina investeringsidéer inom råvaror
Ara Mustafa, Nordnets investeringscoach och tidigare programledare för EFN Råvaror, för ett samtal med Gabriel Mellqvist om hur man går till väga för att förverkliga sina investeringsidéer när det kommer till råvaror.
-
Nyheter1 vecka sedan
En 25 år lång megatrend för järnmalm är över – konsekvenserna kommer bli många och kraftiga
-
Nyheter4 veckor sedan
Lucara Diamond har hittat en diamant på 2492 karat
-
Nyheter3 veckor sedan
Torbjörn Iwarson kommenterar vad som händer på råvarumarknaden
-
Analys4 veckor sedan
Fear of coming weakness trumps current tightness
-
Nyheter3 veckor sedan
Bixias höstprognos: Fortsatt låga elpriser
-
Nyheter2 veckor sedan
Christian Kopfer kommenterar vad som händer med oljepriset
-
Nyheter4 veckor sedan
Tata Steel vill bygga 200 kärnkraftsreaktorer på 220 MW vardera för att producera grönt stål
-
Nyheter2 veckor sedan
Italien satsar på ny kärnkraft