Följ oss

Nyheter

Ett år av kontinuerligt stigande vaniljpris

Publicerat

den

Vanilj odlad i IndonesienPriset på vanilj odlad i Madagaskar har under 2012 kontinuerligt gått upp, vecka för vecka. Priset över året ser ut att ha varit drygt 50 % högre än året innan. Men det ska tilläggas att priserna ligger kvar på historiskt låga nivåer.

Skörderapporten för 2012 förväntas komma inom kort, men initiala prognoser pekar på att det producerats 1500-1800 ton under året i Madagaskar.

Den underliggande faktorn till det stigande priset är med största sannolikhet en ökad efterfrågan, där exportörerna har pressat på för att fullgöra sina åtaganden.

Indonesien har konsekvent producerat omkring 100 ton under de senaste fem åren, främst från öarna vid Norra Sulawesi och Flores. Kvaliteten på bönorna har en bra spridning, där 50 % av skörden har ett vaniljinnehåll på ca 1,5 %. För resten av skörden är det fortfarande för tidigt att avgöra.

Även om priserna i Madagaskar fortsätter att stiga kommer bönderna i Indonesien sannolikt inte att öka produktionen i någon större omfattning, då de under de senaste åren gått över till alternativa grödor, så som kakao, ingefära och chili. Indonesiens mindre skördar i kombination med ökad efterfrågan innebär att indonesisk vanilj kommer att fortsätta handlas med ett visst premium jämfört med sina afrikanska motsvarigheter.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Papua Nya Guineas produktion av vanilj fortsätter att vara nästan noll, där produktionen har varit minimal under mer än fyra år. Vaniljväxterna är dock fortfarande välmående, vilket gör att en snabb återkomst av produktionen kan ske om priset stiger tillräckligt mycket för att motivera bönderna att återuppta produktionen.

Handlare som hoppas på kraftigt stigande priser har tillsammans omkring 100 ton av vanilj i lager. Vanilj är dock inte en råvara som mår bra av att lagras allt för länge, varför dessa lagervolymer förmodas ha väldigt låg kvalitet.[hr]

Ett stort tack till Francois Bernard på Tripper som ännu en gång har hjälpt oss med siffror och kunskap om kryddmarknaden.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa
Annons Centaur
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Priset på vete når sin högsta nivå på nio månader

Publicerat

den

Ett fält med vete

Vetepriset har nått sin högsta nivå på 9-10 månader. Det är flera faktorer som sammanfaller, men i grunden är det vädret som inte är vidare bra hos flera av de stora producenterna i världen. Prognoserna för Rysslands produktion från vinterodlingen har skrivits ner på grund av frost i maj. I Ukraina har det torra vädret minskat skördeutsikterna och enligt Bloomberg så har Australien historiskt låg nederbörd vilket skapar stress.

Det framförs även att priserna till viss del även stiger då bönder lagerhåller sina skördar för att se var turbulensen tar vägen innan de säljer.

Att priset går upp är visserligen dåligt på kort sikt för konsumenter, men som Torbjörn Iwarson var inne på för en vecka sedan så måste priset upp för att motivera bönder att odla mer, för vi kan inte leva utan vete.

Fortsätt läsa

Nyheter

Aluminiumproducenten Novelis börsnoteras på NYSE

Publicerat

den

Aluminium på rulle

Aluminiumproducenten Novelis vill ta in närmare en miljard USD inför sin notering på NYSE-börsen i USA idag. Företaget kontrolleras av Kumar Mangalam Birla och hans företag Hindalco Industries. Novelis har under många arbetat med att expandera sin produktion och är världens största återvinnare av aluminium med 14 återvinningsanläggningar runt om i världen.

Aktierna erbjuds inom spannet 18-21 USD och ett pris på 21 USD innebär ett totalt börsvärde på 12,6 miljarder USD.

Fortsätt läsa

Nyheter

Africa Oil kan se fram mot bra kassaflöde – köp aktien säger Affärsvärlden

Publicerat

den

Africa Oil-anställda

Africa Oil-aktien går nästan att räkna hem enbart på de producerande tillgångarna och kassan skriver Affärsvärlden i en analys som mynnar ut i en köprekommendation för investerare som accepterar en extra hög risk. bolaget kan se fram mot ett bra kassaflöde från oljeproduktionen i Nigeria samtidigt som det finns en stor uppsida i jätteprojektet utanför Namibias kust.

”Ett oljebolag med sina tillgångar Afrika och en stor del av substansen i ett outvecklat projekt är såklart inte en investering som passar alla. Den som kan leva med de extra riskerna kan dock överväga aktien som del i sin portfölj”

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära