Nyheter
Centralbankerna fortsatte sina kraftfulla köp av guld under november
Vi har tidigare rapporterat om att Sydkorea, som inte köpt guld på 13 år, gjorde en helomvändning och började köpa massiva mängder guld, 25 ton guld under året. Nu fortsätter detta asiatiska land att diversifiera sina utlandsreserver.
Under november 2011 köpte landet för närmare en miljard USD, en ökning av det sydkoreanska guldinnehavet med 39 procent, vilket kan vara en av anledningarna till att guldpriset har utvecklat sig så pass väl under november 2011. Den sydkoreanska centralbanken har meddelat att de köpt 15 ton guld på den öppna marknaden vilket gör att landets totala guldreserver uppgår till 54,4 ton guld. Genom dessa köp blir Asiens fjärde största ekonomi den 43:e största innehavaren av guld i världen. Vidare har Sydkorea världens åttonde största valutareserv. Större är endast Kina, Japan, Ryssland, Taiwan, Brasilien, Schweiz och Indien. Sydkoreas totala guldinnehav uppgår emellertid endast till en procent av valutareserverna.
Övriga centralbanker som köpt ädelmetaller under 2011 är Mexiko (98 ton), Ryssland (63 ton) och Thailand (53 ton). Totalt sett beräknas centralbankerna ha köpt 350 ton guld under de första elva månaderna 2011. Den genomsnittliga centralbanken äger guld motsvarande 11 procent av valutareserven, USA är emellertid undantaget som bekräftar regeln då landets officiella siffror visar på ett innehav om guld motsvarande 74 procent av valutareserverna.
Trots att centralbankerna fortsätter att köpa guld är denna ädelmetall fortfarande okänd för den stora allmänheten varför endast en mindre omallokering till guld kan komma att leda till betydande prisförändringar på denna råvara.
Nyheter
Christian Kopfer kommenterar vad som händer med oljepriset
Oljepriset har är på sin lägsta nivå för hela året då flera faktorer sammanfaller som tynger priset på råvaran. Christian Kopfer kommenterar vad som händer.
Nyheter
Oljepriset är det samma som för 20 år sedan
Det vanligaste när man tittar på prisutvecklingen på råvaror är att man tittar på det absoluta priset. Det är dock i ärlighetens namn något missvisande när man tittar på längre tidsperioder eftersom vi har inflation i samhället.
Javier Blas bjuder idag på en graf som visar priset på brent-olja i USD där priset har inflationsjusterats. Vad som då kommer fram är att oljepriset idag är det samma som för 20 år sedan.
Sedan ska det tilläggas, det priset är i USD, och få valutor har utvecklats lika starkt som den amerikanska dollarn. I svenska kronor har oljepriset snarare gått upp runt 40 procent.
Nyheter
Den svenska spannmålsskörden ser ut att bli något mindre än förväntat
Den svenska spannmålsskörden förväntades i år landa på en normalnivå på 5,4 miljoner ton men Lantmännen indikerar nu att den kan bli något lägre. Priserna är samtidigt nedpressade. En sämre skörd i Europa påverkar mindre än att stora delar av världen har haft stora skördar. Lantmännens spannmålschef Mikael Jeppsson säger att Jordbruksverkets prognos i november kommer att bringa mer klarhet kring den svenska skörden.
-
Nyheter3 veckor sedan
Lucara Diamond har hittat en diamant på 2492 karat
-
Analys3 veckor sedan
OPEC poised to scrap Q4 production hike
-
Nyheter2 veckor sedan
Torbjörn Iwarson kommenterar vad som händer på råvarumarknaden
-
Analys2 veckor sedan
Fear of coming weakness trumps current tightness
-
Nyheter2 veckor sedan
Tata Steel vill bygga 200 kärnkraftsreaktorer på 220 MW vardera för att producera grönt stål
-
Nyheter2 veckor sedan
Bixias höstprognos: Fortsatt låga elpriser
-
Nyheter4 veckor sedan
Priset på järnmalm under 100 USD på svag efterfrågan i Kina
-
Nyheter3 veckor sedan
Guld håller sig över rekordpriset 2500 USD