Nyheter

Centralbankerna fortsatte sina kraftfulla köp av guld under november

Publicerat

den

Vi har tidigare rapporterat om att Sydkorea, som inte köpt guld på 13 år, gjorde en helomvändning och började köpa massiva mängder guld, 25 ton guld under året. Nu fortsätter detta asiatiska land att diversifiera sina utlandsreserver.

Under november 2011 köpte landet för närmare en miljard USD, en ökning av det sydkoreanska guldinnehavet med 39 procent, vilket kan vara en av anledningarna till att guldpriset har utvecklat sig så pass väl under november 2011. Den sydkoreanska centralbanken har meddelat att de köpt 15 ton guld på den öppna marknaden vilket gör att landets totala guldreserver uppgår till 54,4 ton guld. Genom dessa köp blir Asiens fjärde största ekonomi den 43:e största innehavaren av guld i världen. Vidare har Sydkorea världens åttonde största valutareserv. Större är endast Kina, Japan, Ryssland, Taiwan, Brasilien, Schweiz och Indien. Sydkoreas totala guldinnehav uppgår emellertid endast till en procent av valutareserverna.

Övriga centralbanker som köpt ädelmetaller under 2011 är Mexiko (98 ton), Ryssland (63 ton) och Thailand (53 ton). Totalt sett beräknas centralbankerna ha köpt 350 ton guld under de första elva månaderna 2011. Den genomsnittliga centralbanken äger guld motsvarande 11 procent av valutareserven, USA är emellertid undantaget som bekräftar regeln då landets officiella siffror visar på ett innehav om guld motsvarande 74 procent av valutareserverna.

Trots att centralbankerna fortsätter att köpa guld är denna ädelmetall fortfarande okänd för den stora allmänheten varför endast en mindre omallokering till guld kan komma att leda till betydande prisförändringar på denna råvara.

1 kommentar

  1. Martin

    17 december, 2021 vid 22:39

    Historier har en förmåga att upprepa sig själva. Denna artikel skrevs för 10 år sedan, och nu är den högaktuell, tom ännu relevantare :)

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populära

Exit mobile version