Nyheter

Sydkoreansk helomvändning – köper guld

Publicerat

den

För första gången på 13 år har den sydkoreanska centralbanken köpt guld på den öppna marknaden. De 25 ton guld som den sydkoreanska centralbanken köpt betraktas som ett skyddsnät och har till syfte att stärka omvärldens förtroende för Sydkorea i kommande kristider. Huruvida den sydkoreanska centralbanken har för avsikt att fortsätta köpa guld eller inte är ännu inte klart, men vid månadsskiftet juli/augusti hade landet 39,4 ton guld i sina valv. De nyligen rapporterade guldköpen motsvarar ett värde om 1,24 miljarder USD och är det första guldet som Sydkorea köpt sedan den så kallade Asienkrisen 1997-1998, när koreanska medborgare donerade smycken till landets centralbank för att Sydkorea skulle kunna rida ur stormen.

För mindre än två år sedan då Bank of Korea valde att diversifiera sina utländska valutareserver och sålde betydande mängder av den amerikanska dollarn spekulerades det i att landet skulle komma att köpa guld. I samband med dessa spekulationer valde den koreanska centralbanken att gå ut och dementera att sådana planer existerade, och sade att ytterligare innehav av guld inte fanns på bankens agenda eftersom det var få andra centralbanker som då köpte guld och att denna metall inte gav någon direktavkastning. Lee Eung Baek, en av bankens chefer, sade vid detta tillfälle att guld är en illusion, och att Sydkorea följde den stora trenden. För två år sedan var det få centralbanker som köpte guld, men en av dem var Indien som bland annat var köpare av det guld som IMF sålde ut. Indien valde att köpa guld i syfte att försvara sin valuta mot en svagare dollar och möjliga inflationsökningar.

2009 hade Sydkorea, som hade världens sjätte största valutareserv, ett totalt innehav om 14,4 ton guld, motsvarade 0,03 procent av de totala reserverna, vilket skall jämföras med det genomsnittliga innehavet om 10,2 procent globalt sett. Det finns således utrymme för Sydkorea att köpa betydande mängder guld om landet anser att trenden nu har vänt. Många centralbanker lever emellertid kvar i det förflutna och minns den dåliga prisutvecklingen för guld under 1990-talet då metallen föll till som lägst 251,95 USD per troy ounce i augusti 1999.

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populära

Exit mobile version