Nyheter
Ny spelare tar marknadsandelar på maltkornsmarknaden
Två av världens största producenter och exportörer av maltkorn, Australien och Kanada, har båda anklagat varandra för de fallande priserna på maltkorn. Våra studier av marknaden visar emellertid att båda länderna är oskyldiga och att det istället är en tredje producent och exportör som bidragit till prisfallet.
Enligt den australiensiska spannmålshandlaren AWB har en god tillgång på kanadensiskt maltkorn tvingat bolaget att sänka priserna, och anklagar samtidigt kanadensarna för att sälja sin skörd till de viktiga marknaderna i Australien som av hävd varit viktiga för de australiensiska jordbrukarna.
Kanadensiska ”Canadian Wheat Bord” å sin sida hävdar att det är de australiensiska bönderna som ligger bakom det stora prisfallet efter som dessa i väntan på en stor maltkornsskörd av god kvalitet har agerat aggressivt på säljsidan på råvarumarknaden. Båda anklagar varandra för att försöka prisa in sig på den viktiga kinesiska marknaden med hjälp av låga priser.
Ingen av dessa länder spås emellertid komma att öka sin export under 2011/2012 även om kvalitén spås öka kraftigt. Den australiensiska exporten av maltkorn spås ligga stadigt på 4 miljoner ton samtidigt som landets skörd spås minska med marginella 1,9 procent till 8,47 miljoner ton som emellertid spås hålla mycket god kvalité.
De kanadensiska skördarna spås minska med 1,8 procent till 2,43 miljoner ton i år, men exporten väntas samtidigt minska med 10,6 procent till 1,8 miljoner ton.
Den latinamerikanska kornboden
Våra studier visar emellertid att det kommer stora flöden maltkorn från Sydamerika där bönderna i Argentina, den latinamerikanska kornboden, ser fram en rekordskörd på 3,3 miljoner ton. Argentina har, trots det stora geografiska avståndet, offererat – och sålt – maltkorn till länderna i Nordafrika, som logiskt sett borde kunna erhålla lägre priser från Östeuropa.
Nyheter
Italien satsar på ny kärnkraft
Italien tog 1987 i en folkomröstning beslut om att lägga ner kärnkraften och landets sista två reaktorer stängdes ner år 1990. År 2011 hölls en ny folkomröstning då man bekräftade ett nej till kärnkraft.
Precis som i många länder som inte bygger kärnkraft så har Italien gjort sig beroende av naturgas. Koldioxidutsläppen har tidigare inte uppfattats som något problem och är fortfarande inte något huvudnummer. Men kombinationen av att vara beroende av storskalig energiimport i en geopolitiskt orolig värld och ett något större fokus på att koldioxidutsläpp har fått Italien att försöka tänka om.
Italien satsar nu åter på kärnkraft och ska skapa ett nytt företag i partnerskap med en utländsk investerare. Landets industriminister säger att landet ska sätta upp ett nytt företag med en utländsk teknikpartner för att bygga avancerad, tredje generationens kärnkraftverk. Regeringen ska se över lagstiftningen för att möjliggöra satsningen.
Nyheter
Christian Kopfer kommenterar vad som händer med oljepriset
Oljepriset har är på sin lägsta nivå för hela året då flera faktorer sammanfaller som tynger priset på råvaran. Christian Kopfer kommenterar vad som händer.
Nyheter
Oljepriset är det samma som för 20 år sedan
Det vanligaste när man tittar på prisutvecklingen på råvaror är att man tittar på det absoluta priset. Det är dock i ärlighetens namn något missvisande när man tittar på längre tidsperioder eftersom vi har inflation i samhället.
Javier Blas bjuder idag på en graf som visar priset på brent-olja i USD där priset har inflationsjusterats. Vad som då kommer fram är att oljepriset idag är det samma som för 20 år sedan.
Sedan ska det tilläggas, det priset är i USD, och få valutor har utvecklats lika starkt som den amerikanska dollarn. I svenska kronor har oljepriset snarare gått upp runt 40 procent.
-
Nyheter3 veckor sedan
Lucara Diamond har hittat en diamant på 2492 karat
-
Analys3 veckor sedan
OPEC poised to scrap Q4 production hike
-
Nyheter2 veckor sedan
Torbjörn Iwarson kommenterar vad som händer på råvarumarknaden
-
Analys2 veckor sedan
Fear of coming weakness trumps current tightness
-
Nyheter2 veckor sedan
Tata Steel vill bygga 200 kärnkraftsreaktorer på 220 MW vardera för att producera grönt stål
-
Nyheter2 veckor sedan
Bixias höstprognos: Fortsatt låga elpriser
-
Nyheter4 veckor sedan
Priset på järnmalm under 100 USD på svag efterfrågan i Kina
-
Nyheter3 veckor sedan
Guld håller sig över rekordpriset 2500 USD