Nyheter

Ny spelare tar marknadsandelar på maltkornsmarknaden

Publicerat

den

Två av världens största producenter och exportörer av maltkorn, Australien och Kanada, har båda anklagat varandra för de fallande priserna på maltkorn. Våra studier av marknaden visar emellertid att båda länderna är oskyldiga och att det istället är en tredje producent och exportör som bidragit till prisfallet.

Enligt den australiensiska spannmålshandlaren AWB har en god tillgång på kanadensiskt maltkorn tvingat bolaget att sänka priserna, och anklagar samtidigt kanadensarna för att sälja sin skörd till de viktiga marknaderna i Australien som av hävd varit viktiga för de australiensiska jordbrukarna.

Kanadensiska ”Canadian Wheat Bord” å sin sida hävdar att det är de australiensiska bönderna som ligger bakom det stora prisfallet efter som dessa i väntan på en stor maltkornsskörd av god kvalitet har agerat aggressivt på säljsidan på råvarumarknaden. Båda anklagar varandra för att försöka prisa in sig på den viktiga kinesiska marknaden med hjälp av låga priser.

Ingen av dessa länder spås emellertid komma att öka sin export under 2011/2012 även om kvalitén spås öka kraftigt. Den australiensiska exporten av maltkorn spås ligga stadigt på 4 miljoner ton samtidigt som landets skörd spås minska med marginella 1,9 procent till 8,47 miljoner ton som emellertid spås hålla mycket god kvalité.

De kanadensiska skördarna spås minska med 1,8 procent till 2,43 miljoner ton i år, men exporten väntas samtidigt minska med 10,6 procent till 1,8 miljoner ton.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Den latinamerikanska kornboden

Våra studier visar emellertid att det kommer stora flöden maltkorn från Sydamerika där bönderna i Argentina, den latinamerikanska kornboden, ser fram en rekordskörd på 3,3 miljoner ton. Argentina har, trots det stora geografiska avståndet, offererat – och sålt – maltkorn till länderna i Nordafrika, som logiskt sett borde kunna erhålla lägre priser från Östeuropa.

Populära

Exit mobile version