Nyheter
Centralbanker köper guld – Prognos på 1900 USD för 2012
Det stora fallet i pris på guld under september kan vara en signal att den långsiktiga prisstegringen åter tar fart enligt Bloomberg. Förra gången guldet hade ett större prisfall var i oktober 2008, när priset föll 18 procent då den kraftigaste globala recessionen sedan andra världskriget drev ner priserna på aktier och råvaror. Priset på guld steg sedan 23 procent under de kommande två månaderna.
Det är inte bara investerare som köper investeringsguld. Under september 2011 ökade bland andra Thailand, Bolivia, Kazakhstan och Tajikistan på sina guldreserver enligt data från Internationella Valutafonden (IMF).
“Det finns en enorm potential i guld under de kommande åren” säger Jochen Hitzfeld, analytiker på UniCredit SpA i München. Han är den analytiker som haft mest rätt i sina prognoser på guld under de senaste två åren av alla de analytiker som Bloomberg följer och utvärderar.
“Investerare köper guld. Vilket förstärks av att centralbanker köper guld. Priset gick upp lite väl snabbt, men nedgången var bara en andhämtning.”
Jochen Hitzfeld publicerade den 12 oktober en prognos som säger att guldet under fjärde kvartalet 2012 kommer att ha ett genomsnittligt pris på 1900 USD.
Nyheter
Tyska staten inleder mångmiljardsatsning på att säkra landets tillgång på olika råvaror
Nu är det klart, tyska staten inleder en satsning på att säkra landets tillgång på råvaror, där man vill säkra både delar och hela förädlingskedjan. Det fanns en diskussion i vilken form den nya fonden skulle få investera, men nu är man överens om att det både kan ske via lån och ägarkapital. Den nya fonden startas med 1 miljard euro och 30 ansökningar finns redan inlämnade. Investeringarna kan göras både i Tyskland och utomlands.
Målet är att minska beroendet av andra länder, liksom att stärka leveranskedjor och den tyska ekonomin. Frågan har inte minst kommit högt upp på agendan efter att de geopolitiska spänningarna blivit större. Tyskland får en väldigt stor andel av sina kritiska råvaror från Kina och man såg vilket maktmedel naturgas blev för Ryssland när de invaderade Ukraina.
Nyheter
Oljepriset reagerar inte längre vidare mycket av oroligheter i Mellanöstern
Vi har under en längre tid sett krig och oroligheter i Mellanöstern. Men till skillnad mot tidigare så reagerar inte längre oljepriset vidare mycket på händelserna. Går vi tillbaka längre i tiden så kunde ett enda pistolskott få oljepriset att reagera märkbart.
Den senaste händelsen är Israels attack på Hizbollah och med utgångspunkt i den händelsen så kommenterar Christian Kopfer oljemarknaden.
Nyheter
Ett samtal om hur man förverkligar sina investeringsidéer inom råvaror
Ara Mustafa, Nordnets investeringscoach och tidigare programledare för EFN Råvaror, för ett samtal med Gabriel Mellqvist om hur man går till väga för att förverkliga sina investeringsidéer när det kommer till råvaror.
-
Nyheter1 vecka sedan
En 25 år lång megatrend för järnmalm är över – konsekvenserna kommer bli många och kraftiga
-
Nyheter4 veckor sedan
Lucara Diamond har hittat en diamant på 2492 karat
-
Nyheter3 veckor sedan
Torbjörn Iwarson kommenterar vad som händer på råvarumarknaden
-
Analys4 veckor sedan
Fear of coming weakness trumps current tightness
-
Nyheter3 veckor sedan
Bixias höstprognos: Fortsatt låga elpriser
-
Nyheter2 veckor sedan
Christian Kopfer kommenterar vad som händer med oljepriset
-
Nyheter4 veckor sedan
Tata Steel vill bygga 200 kärnkraftsreaktorer på 220 MW vardera för att producera grönt stål
-
Nyheter2 veckor sedan
Italien satsar på ny kärnkraft