Nyheter

Centralbanker köper guld – Prognos på 1900 USD för 2012

Published

on

Det stora fallet i pris på guld under september kan vara en signal att den långsiktiga prisstegringen åter tar fart enligt Bloomberg. Förra gången guldet hade ett större prisfall var i oktober 2008, när priset föll 18 procent då den kraftigaste globala recessionen sedan andra världskriget drev ner priserna på aktier och råvaror. Priset på guld steg sedan 23 procent under de kommande två månaderna.

Det är inte bara investerare som köper investeringsguld. Under september 2011 ökade bland andra Thailand, Bolivia, Kazakhstan och Tajikistan på sina guldreserver enligt data från Internationella Valutafonden (IMF).

“Det finns en enorm potential i guld under de kommande åren” säger Jochen Hitzfeld, analytiker på UniCredit SpA i München. Han är den analytiker som haft mest rätt i sina prognoser på guld under de senaste två åren av alla de analytiker som Bloomberg följer och utvärderar.

“Investerare köper guld. Vilket förstärks av att centralbanker köper guld. Priset gick upp lite väl snabbt, men nedgången var bara en andhämtning.”

Jochen Hitzfeld publicerade den 12 oktober en prognos som säger att guldet under fjärde kvartalet 2012 kommer att ha ett genomsnittligt pris på 1900 USD.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populära

Exit mobile version