Följ oss

Nyheter

Brasiliens dåliga väder skapar kafferally

Publicerat

den

Kaffebönor allt dyrare

Börshandlade produkter i kaffe upplever just nu ett rally när allt fler handlare försöker kapitalisera på den utökade torkan i Brasilien, världens största kaffeproducent. Fler och fler börjar dessutom oroa sig för nästa års skörd vilket eldar på uppgången. Kaffe har varit den råvara som utvecklats bäst under 2014, både i form av terminer och relaterade certifikat, där iPath Dow Jones-UBS Coffee Total Return Sub-Index ETN (JO) är upp med 70,3 % och konkurrenten iPath Pure Beta Coffee ETN (CAFE) har stigit med 64,5 % i år. På ICE börjar terminer på kaffe att närma sig 2 USD per pound.

Brasiliens National Coffee Council har sänkt sina skördeprognoser till mellan 40,1 och 43,3 miljoner 60-kilossäckar med kaffe från den tidigare prognosen på 44 miljoner, detta på grund av den oförutsedda klimatsituationen i Brasiliens kaffeproducerande bälte som i år haft en brist på regn, speciellt i januari och februari.

Brasilianska Somar Meteorologia har bekräftat att januari och februari 2014 är de torraste månaderna på 30 år vilket har hämmat kaffebönornas mognadsprocess. Torkan väntas fortsätta plåga de brasilianska kaffeodlingsområdena åtminstone nästa vecka också.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Brasiliens National Coffee Council sänkte även prognosen för 2015 till mellan 38,7 och 43,6 miljoner 60-kilossäckar med kaffe, från tidigare 43 till 44 miljoner säckar, eftersom de skador som de brasilianska odlarna drabbats av sannolikt kommer att omöjliggöra en bättre skörd nästa år.

Fortsätt läsa
Annons Centaur
1 kommentar

1 kommentar

  1. Eric

    10 april, 2014 vid 09:23

    Men är inte den senaste veckans rally en överreaktion? Det verkar dessutom finnas osäkerhet kring de verkliga volymerna på den brasilianska kaffemarknaden och risk för prismanipulation.

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Vetepriset kommer att gå upp – hur man än vrider och vänder på det

Publicerat

den

Vete i närbild

Priset på vete har halverats på två, samtidigt sjunker vetelagren. Torbjörn Iwarson på Centaur Commodity Fund säger i DiTV att priset måste upp för att motivera bönder att odla mer. Han konstaterar att hur man än vrider och vänder på det så måste priset gå upp för världen kan inte vara utan vete.

Torbjörn Iwarson kommenterar vete och apelsinjuice.
Fortsätt läsa

Nyheter

Bra start för Centaur Commodity Fund

Publicerat

den

Tre olika råvaror

Centaur Commodity Fund är den nya råvarufonden i Sverige som förvaltas av den erfarna råvaruprofilen Torbjörn Iwarson. Fonden har en bred exponering mot råvarumarknaden och mäter sig mot det etablerade indexet Bloomberg Commodity Ex Energy Total Return Index.

Fonden har fått en bra start och presterade bäst jämfört med sina närmaste konkurrenter. Förvaltaren skriver på LinkedIn med glimten i ögat ”Nybörjartur med råvarufonden.” En fond ska självklart utvärderas över längre tid, inte en enskild månad, men det måste ändå vara trevligt att börja med att vara bäst.

Fortsätt läsa

Nyheter

Vinregionen Champagne drabbad av hagelstorm

Publicerat

den

Hagelskadad vinodling i Champagne

Den 12 maj bröt våldsamma hagelstormar ut i vid Champagnes vingårdar i Frankrike. Särskilt drabbat är området Vitry-le François där odlare har fått mellan 50-100 procent av sina odlingar förstörda.

Vingårdarna i södra Aisne hade 70-100 mm regn och stora översvämningar.  Svåra hagelskador drabbade regionerna Courcelles, Barzy-sur-Marne, Passy-sur-Marne och Trélou-sur-Marne som hade hagelstormar som varade i hela 45 minuter.

– Det är väldigt ovanligt att en enda storm drabbar ett sådant stort område. Detta är givetvis en stor katastrof för odlarnas ekonomi, deras familjer och anställda.  För odlare som säljer sin skörd är detta ofta den enda inkomstkällan. Medan odlare och producenter som skapar sin egen champagne oftast kan fylla ut med reserv-vin som man sparar tillbaka från bättre skördeår, säger Fredrik Schelin, vinexpert i Sverige.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

– Vi har inget hagel just nu men vi har det besvärligt med vädret just nu. Massor av regn, och möglet har redan satt sina spår. Det är svårt för oss att arbeta med jorden, men förhoppningsvis blir det bättre till sommaren, säger Jean-Paul Hébrart, Champagne Marc Hébrart – Mareuil sur AŸ.

Det är svårt att bedöma de övergripande skadorna av stormen. Mellan 450-500 hektar vinstockar, det vill säga ca 1,4 procent av hela Champagnes vinodlingar har drabbats i varierande grad, från 50 till 100%. Fram till skörden är Champagne-regionen fortsatt utsatt för risk för hagel och storm.

Isabelle Diebolt från Champagne Diebolt-Vallois – Cramant rapporterar:
– Vi har inget hagel, men oändligt mycket regn, så det är svårt att odla och jobba med vin just nu.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära