Följ oss

Nyheter

Billigare kakao i sikte?

Publicerat

den

Kakao har stigit i pris

Kakao har stigit i prisDe globala livsmedelspriserna i form av FAO Food Price Index steg enligt FN med en procent under april 2013 vilket gör att FAO nu handlas endast nio procent under sin toppnotering från februari 2011. Prisuppgången är främst en följd av en kraftig prisutveckling för mejeriprodukter.

Det är emellertid få aktörer som erbjuder handel i till exempel mjölk på den svenska marknaden, SEB är ett av de få undantagen, varför vi har tittat närmare på andra livsmedelsbaserade råvaror som befinner sig i samma trend och kan konstatera att den öppna balansen och volymen i till exempel kakao gör det till en betydligt enklare råvara att handla.

Kakaopriset har stigit 17 procent sedan i mars

Kan den senaste tidens uppgång i kakaopriset påverkat de globala livsmedelspriserna? Kakaopriset har stigit med cirka 17 procent sedan sin botten den 7 mars, varför det är troligt att kakaopriset har haft en viss inverkan, men FAO Food Price Index består av fem subindex, baserat på varsin råvarugrupp och består totalt sett av 55 priser varför det inte går att förklara hela uppgången med kakaoprisets utveckling. Vi bedömer emellertid att det är en tillfällig topp vi ser i kakaopriset just nu. Priset har precis brutit genom 9 dagars MA (den röda linjen) och är på väg att testa 20 dagars MA (den ljusblåa linjen).

Diagram på kakao-pris

På kort sikt kan kakaopriset komma att backa med cirka fem procent ner till 2225, men det betyder inte att vi tror att kakao har gjort sitt. I vissa fall är det emellertid bäst att stå utanför marknaden eller agera på den korta sidan och det är vad vi tror kommer att vara bäst att göra under de kommande veckorna.

Faktum är att det finns flera så kallade softs som visar intressanta formationer, till exempel apelsinjuice, socker och kaffe. Det kan därför vara värt att titta på korta positioner i dessa råvaror.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Guldpriset faller nästan 4 procent i Shanghai

Publicerat

den

Tre mindre guldtackor

Priset på guld i Kina föll nästan 4 procent idag där prisfallet tilltog mot slutet av handelsdagen rapporterar Bloomberg. Detta kommer efter ett månader långt prisrally. Orsaken till de udda prisrörelserna är att Kommunistpartiet först kraftigt begränsade den privata marknadens möjligheter att importera guld, vilket gjorde att guldpriset i Kina blev högre än på den internationella marknaden, för att nu dela ut nya importkvoter vilket fick priset att falla.

Den kinesiska centralbanken begränsade möjligheten att importera guld då man försöker vända sin valutas försvagning mot den amerikanska dollarn.

Fortsätt läsa

Nyheter

Lucara Diamond – diamantbolaget i Lundin-sfären

Publicerat

den

Lucara Diamonds gruva

Lucara Diamond är ett gruvbolag i Lundin-sfären som bryter diamanter och har nu varit i produktion under hela 12,5 år. Aktien är noterad både i Kanada och på Stockholmsbörsen. Aktiekursen har kommit ner rejält och ligger nu på sin lägsta nivå någonsin.

William Lamb är tillbaka i VD-rollen med full energi sedan några veckor, efter att ha varit VD under åren 2011-2018. Den 12 september presenterade han verksamheten för investerare i Stockholm, en inspelning kan ses nedan. Dr John Armstrong, som är Vice President, ger även en presentation av tillgångarna.

William Lamb, VD för Lucara Diamond, presenterar verksamheten i Stockholm.
Fortsätt läsa

Nyheter

Ökat intresse för oljeterminer i Mellanöstern

Publicerat

den

Dubai Mercantile Exchange (DME), den främsta internationella energiterminsbörsen i Mellanöstern, noterade en ökning med 18 procent i fysiska leveranser jämfört med föregående år, tillsammans med en femtonprocentig ökning av handelsvolymer, under första halvåret 2023, jämfört med samma period förra året.

DME Oman-kontraktet fortsatte att attrahera ett brett spektrum av deltagare från hela världen, vilket understryker dess status som det främsta råoljeriktmärket i East of Suez-marknaden. DME Omans frontmånadshandelsvolymer har ökat från 361 miljoner fat under de första sex månaderna 2022 till 415 miljoner fat för samma period 2023. Den fysiska leveransvolymen nådde 106 miljoner fat från mars till augusti 2023 jämfört med 90 miljoner fat för samma period 2022.

Fortsätt läsa

Populära