Nyheter

Billigare kakao i sikte?

Published

on

De globala livsmedelspriserna i form av FAO Food Price Index steg enligt FN med en procent under april 2013 vilket gör att FAO nu handlas endast nio procent under sin toppnotering från februari 2011. Prisuppgången är främst en följd av en kraftig prisutveckling för mejeriprodukter.

Det är emellertid få aktörer som erbjuder handel i till exempel mjölk på den svenska marknaden, SEB är ett av de få undantagen, varför vi har tittat närmare på andra livsmedelsbaserade råvaror som befinner sig i samma trend och kan konstatera att den öppna balansen och volymen i till exempel kakao gör det till en betydligt enklare råvara att handla.

Kakaopriset har stigit 17 procent sedan i mars

Kan den senaste tidens uppgång i kakaopriset påverkat de globala livsmedelspriserna? Kakaopriset har stigit med cirka 17 procent sedan sin botten den 7 mars, varför det är troligt att kakaopriset har haft en viss inverkan, men FAO Food Price Index består av fem subindex, baserat på varsin råvarugrupp och består totalt sett av 55 priser varför det inte går att förklara hela uppgången med kakaoprisets utveckling. Vi bedömer emellertid att det är en tillfällig topp vi ser i kakaopriset just nu. Priset har precis brutit genom 9 dagars MA (den röda linjen) och är på väg att testa 20 dagars MA (den ljusblåa linjen).

På kort sikt kan kakaopriset komma att backa med cirka fem procent ner till 2225, men det betyder inte att vi tror att kakao har gjort sitt. I vissa fall är det emellertid bäst att stå utanför marknaden eller agera på den korta sidan och det är vad vi tror kommer att vara bäst att göra under de kommande veckorna.

Faktum är att det finns flera så kallade softs som visar intressanta formationer, till exempel apelsinjuice, socker och kaffe. Det kan därför vara värt att titta på korta positioner i dessa råvaror.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populära

Exit mobile version