Connect with us

Nyheter

Är det dags att köpa socker?

Published

on

Sockerbitar

Tack vare den pågående geopolitiska spänningarna i Ryssland har råvarumarknaden, och energiråvaror i synnerhet, varit i rampljuset i år och utvecklats väl. Vi har emellertid sett en del vinnare bland de råvaror som kallas för softs också, till exempel socker har noterat nya toppar och fortsatt sin trend uppåt.

Socker i säckEtt globalt överflöd av socker under de senaste fyra åren har lett till enorma lager som lett till en nedgång i sockerpriset. Dessa förhållanden har emellertid ändrats och sockerpriset förväntas göra en U-sväng under resten av 2014. Det är bland annat extrema väderförhållanden i Brasilien – världens största producent och exportör av socker – som väntas ha den största negativa inverkan på sockerförsörjningen i år.

Kommer vi se El Niño i år?

Det finns anledning att tro att vi under året får se hur klimatfenomenet El Niño, som sällan förekommer utanför Sydamerikas västkurs, kommer att utvecklas på ett sådant sätt att väderförhållandena i Brasilien utvecklas och blir extrema, vilket i sin tur kommer att få en negativ påverkan på landets sockerproduktion. El Niño kan även leda till ett extremt torrt väder i Indien – världens näst största sockerproducent – som i sådant fall kommer att få en negativ påverkan på Indiens sockerproduktion.

Även om tillgången till socker krymper, är efterfrågan på socker fortsatt stark. Den globala konsumtionen av socker väntas öka med 2,3 procent i år, vilket bör ge ett ytterligare uppsving för sockerpriset. Kina importerade 411 132 ton socker i mars 2014, nästan dubbelt så mycket som landet importerade året innan. Ökningen är en effekt av ett ökat välstånd hos landets växande medelklass.

Minskad produktion och ökad efterfrågan

Med tanke på det försämrade försörjningsläget som väntas de kommande två åren hos de största sockerproducerande länderna, Brasilien och Indien, och en växande efterfrågan på socker i världen, kan det uppstå ett underskott för den söta råvaran. Ett underskott kan driva upp priserna på socker på världens råvarubörser vilket gör att den bear market vi sett i socker de senaste åren kan få ett slut.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *