Följ oss

Nyheter

2013 års fem bästa råvaror

Publicerat

den

Naturgasens prisutveckling

Även om 2013 var ett dåligt år för många råvaror så fanns det några som stack ut litet extra. Nedan har vi listat 2013 års fem bästa råvaror som alla steg med tio procent eller mer. Det var emellertid bara en råvara som outperformade S&P 500 (riktmärket för den amerikanska aktiemarknaden).

5. Bomull,10,1 procent

Prisutveckling på bomull år 2013

Även om bomullspriset rusade i år, förväntas bomullsmarknaden vara relativt balanserad framöver enligt US Department of Agriculture.

4. Palmolja, 12,2 procent

Prisutveckling på palmolja år 2013

Lagren av palmolja i Indonesien, världens största producent, sjönk kraftigt under 2013 som en följd av en kombination av fallande produktion och växande konsumtion. Landets produktion väntas ha minskat för första gången sedan 1998.

3. Apelsinjuice, 15,9 procent

Prisutveckling på apelsinjuice år 2013

Citrus Greening, Huanglongbing, HLB och Gula drakens sjuka är alla namn för den sjukdom som på allvar slog till mot Floridas apelsinodlingar under 2013. Sjukdomen gjorde att delstatens apelsinproduktion drabbades extra hårt under året. Som världens näst största producent efter Brasilien är Florida en viktig aktör på marknaden för apelsinjuice.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

2. Kakao, 26,7 procent

Prisutveckling på kakao år 2013

Ett minskat utbud och en ökad efterfrågan drev upp priset på kakao under 2013. Uppgången gjorde att kakao var den råvara som utvecklades näst bäst under 2013.

Ogynnsamma väderförhållanden hos världens största producenter – Elfenbenskusten och Ghana – gjorde att produktionen föll, medan rekordförsäljning i Asien ökade konsumtionen. Den asiatisk efterfrågan på kakaoprodukter har fördubblats under de senaste tio åren, men är fortfarande långt under nivåerna i väst något som lämnar gott om utrymme för tillväxt, enligt den internationella kakaoorganisationen ICO, som spår att efterfrågan på kakao ökar snabbare än utbudet under de kommande sex åren.

1. Naturgas, 32,1 procent

Prisutveckling på naturgas år 2013

Med den starka utvecklingen under 2013 var naturgas den enda råvaran som överträffade utvecklingen för S&P 500, indexet som speglar den amerikanska aktiemarknaden, som ”endast” presterade 28 procent under året. Det kalla vädret under december var den största bidragande orsaken till att priset på naturgas drog så starkt. Fram till i november var priset på denna råvara som oftast används för uppvärmning i det närmaste oförändrat, men då det kalla klimatet slog till minskade lagren till långt under sina normala nivåer.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa
Annons Centaur
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Priset på vete når sin högsta nivå på nio månader

Publicerat

den

Ett fält med vete

Vetepriset har nått sin högsta nivå på 9-10 månader. Det är flera faktorer som sammanfaller, men i grunden är det vädret som inte är vidare bra hos flera av de stora producenterna i världen. Prognoserna för Rysslands produktion från vinterodlingen har skrivits ner på grund av frost i maj. I Ukraina har det torra vädret minskat skördeutsikterna och enligt Bloomberg så har Australien historiskt låg nederbörd vilket skapar stress.

Det framförs även att priserna till viss del även stiger då bönder lagerhåller sina skördar för att se var turbulensen tar vägen innan de säljer.

Att priset går upp är visserligen dåligt på kort sikt för konsumenter, men som Torbjörn Iwarson var inne på för en vecka sedan så måste priset upp för att motivera bönder att odla mer, för vi kan inte leva utan vete.

Fortsätt läsa

Nyheter

Aluminiumproducenten Novelis börsnoteras på NYSE

Publicerat

den

Aluminium på rulle

Aluminiumproducenten Novelis vill ta in närmare en miljard USD inför sin notering på NYSE-börsen i USA idag. Företaget kontrolleras av Kumar Mangalam Birla och hans företag Hindalco Industries. Novelis har under många arbetat med att expandera sin produktion och är världens största återvinnare av aluminium med 14 återvinningsanläggningar runt om i världen.

Aktierna erbjuds inom spannet 18-21 USD och ett pris på 21 USD innebär ett totalt börsvärde på 12,6 miljarder USD.

Fortsätt läsa

Nyheter

Africa Oil kan se fram mot bra kassaflöde – köp aktien säger Affärsvärlden

Publicerat

den

Africa Oil-anställda

Africa Oil-aktien går nästan att räkna hem enbart på de producerande tillgångarna och kassan skriver Affärsvärlden i en analys som mynnar ut i en köprekommendation för investerare som accepterar en extra hög risk. bolaget kan se fram mot ett bra kassaflöde från oljeproduktionen i Nigeria samtidigt som det finns en stor uppsida i jätteprojektet utanför Namibias kust.

”Ett oljebolag med sina tillgångar Afrika och en stor del av substansen i ett outvecklat projekt är såklart inte en investering som passar alla. Den som kan leva med de extra riskerna kan dock överväga aktien som del i sin portfölj”

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära