Följ oss

Nyheter

Zink – råvaran som US Mint förlitar sig på

Publicerat

den

Tackor av zink redo för råvarumarknadenRåvaran zink, används bland annat av US Mint, det amerikanska myntverket i tillverkningen av den amerikanska pennyn. Sedan 1981 har zink varit den metall som det amerikanska myntverket har förlitat sig på vid tillverkningen av U.S. Penny, och där myntet sedan täckts av ett lager koppar för att det skall behålla sin ursprungliga färg och utseende.

Zink är ett metalliskt grundämne med kemiskt tecken Zn och atomnummer 30. Även om zink har använts i koppar-zink-legeringen mässing sedan det romerska rikets dagar och producerades i stor skala i Indien runt år 1200, så var den rena metallen okänd för européerna fram till slutet på 1500-talet. Zink är inte ett särskilt vanligt grundämne och utgör endast 0,007 % av jordskorpan och förekommer normalt som Zinksulfid.

I Kina gick legeringen under namnet ”packyyn. Den industriella produktionen av zink i Europa kom inte igång förrän den senare delen av 1700-talet. Korrosionsbeständiga zinkbeläggningar på stål är ett viktigt användningsområde för metallen. Andra användningsområden är i batterier och legering, som exempelvis mässing. Zinkblände, en zinksulfid, är den viktigaste zinkmalmen. Zinkproduktion innefattar rostning, lakning och slutligen pyrometallurgisk vinning eller elektrovinning. Zink är en vital mineral, nödvändig för allt liv. Enzymer med en zinkatom i sitt reaktiva centrum är vitt spridda inom biokemin, exempelvis alkoholdehydrogenas hos människan. Konsumtion av högre koncentrationer zink kan leda till ataxi, trötthet och kopparbrist.

Användningsområden

Zink används ofta för ytbehandling, särskilt när det gäller galvanisering och så kallad varmförzinkning. Metallen är också vanligt förekommande i brunstensbatterier då dess elektrokemiska potential om -0,7628 volt gör zink till en ypperlig metall för anodmaterial eftersom oxidationen av zink är reaktionen på anoden. Zink används även som en ”offeranod” på båtar och skepp som använder katodskydd för att förhindra korrosion hos de metaller som utsätts för havsvatten. Zink används också till specialstål som skall användas utomhus eller i transportrelaterad verksamhet, men också i gjutmaterial.

Trender och drivkrafter

Den nedgång vi såg i världens ekonomier för ett par år sedan ledde till att ett stort antal zinkgruvor lades ned på grund av allt för låga priser på metallen på världsmarknaderna. Därtill ledde öppnandet av en rad nya gruvor i Kina, Australien, Bolivia, Kazakstan, Indien och Kanada till att de globala zinklagren steg med cirka 150.000 ton under 2008 vilket fick priset att sjunka med 48 procent samma år.

De lägre priserna minskade den redan låga marginalen för alla utom de mest kostnadseffektiva gruvorna runt om i världen. Intec, Aim Resources och Hudson Bay Minerals avbröt flera av sina verksamheter, medan Perilya och CBH Resources lät meddela produktionsminskningar om 20 procent. På senare tid har vi emellertid sett en uppgång i priserna på denna råvara.

Zinkproducenter

Nedan har vi listat ett antal av de företag som är verksamma på zinkmarknaden, vare sig det är gruvföretag, smältverk eller sådana bolag som är vertikalt integrerade och verksamma inom flera delområden.

  • Xstrata har sitt huvudkontor i Zug, Schweiz och är ett diversifierat gruvföretag. Företaget producerar koppar, kokskol, termiskt kol, ferrokrom, nickel, vanadin och zink. Xstrata har produktionsanläggningar i Tyskland, Storbritannien, Spanien och gruvor i Australien.
  • Teck Cominco har sitt huvudkontor i Vancouver, Kanada och koncernens huvudsakliga verksamhet är smältning och raffinering som innehåller zink och bly, men företaget är också aktivt inom elkraft, konstgödsel och specialmetaller. Teck Cominco driver Red Dog Mine i Alaska som är världens största zinkgruva. Det ger också guld, koppar, molybden, niob, silver och metallurgisk kol. Under 2007 förvärvades 93 % av Aur Resources Inc.
  • Glencore har sitt huvudkontor i Baar, Schweiz. Det arbetar med metaller och mineraler, energiprodukter, och jordbruksprodukter. Bortsett från Zznk, producerar företaget aluminium, aluminium, bly, koppar, nickel och kobolt.
  • Boliden är ett gruv-och smältverksföretag med säte i Stockholm, Sverige. Det har verksamhet inom prospektering, gruvdrift, smältverk, raffinering och återvinning. Förutom zink producerar företaget koppar, bly, guld och silver. I dag har Boliden åtta gruvor.

Gruvföretag

  • Chinese Minmetals förvärvade samtliga OZ Minerals gruvtillgångar med undantag för den nya Prominent Hill Copper som producerar koppar och guld i juni 2009. Verksamheten omfattar brytning och prospektering av zink, koppar, silver, guld, bly, nickel och andra metaller. Företaget driver zinkgruvor i Century i Queensland, Roseberry i Tasmanien och Golden Groove i västra Australien och en rad ytterligare koppar- och guldgruvor.
  • Anglo American har sitt huvudkontor i London, Storbritannien. Bolaget och dess dotterbolag är ledande producenter av guld (AngloGold Ashanti), platina (Anglo Platinum), diamanter (De Beers), järnmalm, kol (Anglo Coal), krom, zink, bly, stål och förpackningar och papper.

Smältverk

  • Nyrstar som har sitt huvudkontor i Belgien är världens största smältverk. Bolaget bildades 2007 som ett joint venture mellan Umicore och Zinifex. Därefter genomförde Nyrstar en börsnotering på Euronext i Bryssel. Bolaget hanterar mer än en miljon ton zink per år varav mer än hälften av produktionen säljs till Europa.
  • Korea Zinc med huvudkontor i Sydkorea, producerar främst zink och bly men har också produktion av guld, silver, platina och koppar. Korea Zinc förvärvade Big River Zink år 1996 och startade sin verksamhet i USA som pågick till februari 2006 då Korea Zinc stängde denna gruva.

Jämförelse zinkproducenter

Jämförelse av zinkproducenter - Vinst och omsättning

Marknadsandelar

Marknadsandel för olika zink-företag (Gruvor och smältverk)

Även om HZL är den näst största integrerade zinkproducenten är bolaget endast det femte största i termer av gruvbolag och sjunde största i termer av smältverksföretag.

Handel i zinkfutures

Terminskontrakt i zink äger huvudsakligen rum på London Metal Exchange där metallen handlas under tickerkoden ZS. Zink prissätts i amerikanska dollar, men avräkning sker i såväl US dollar, Japanese yen, sterling och euro.

Kvalitet

Primärt zink med en renhet om minst 99.995 procent.

Lot size (warrant)

25 ton med en godkänd avvikelse om +/- 2 %.

Form

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Göt, tackor, suggor.

Lagstiftning

Dessa kontrakt lyder under engelsk lag, och regleras dessutom av LME och Financial Services Authority (FSA).

Terminskontrakt på LME får endast erbjudas eller säljas till amerikanska termins- eller optionskunder av företag som är registrerade hos Commodity Futures Trading Commission (CFTC), eller företag som har tillstånd att begära och ta emot pengar från utländska termins- och optionskunder för handel på LME i enlighet med CFTC regel 30,10.

Skiljedom

I de fall som parterna inte kan enas, skall medling ske via LME:s skiljedomsförfarande och / eller genom annat organ som parterna kommit överens om.

Nyheter

Guld kostar över 3100 USD per uns och 1 miljoner kronor per kilo

Publicerat

den

Guldtacka i popart-stil

För några veckor sedan passerade guldpriset den jämna och fina nivån av 1 miljon kronor per kilo. Något senare passerade priset den fantastiska nivån av 3000 USD per uns. Men när det senare hände så hade den svenska kronan förstärkts så priset var tillbaka under 1 miljon kronor.

Nu är dock guldpriset över båda dessa nivåer samtidigt. I skrivande stund är guldpriset 3 123 USD per uns och några få kronor över 1 miljon kronor per kilo. Detta trots att den svenska kronan ligger kvar kring 10 kronor per USD, en nivå som det var länge sedan vi hade.

Trump-administrationen har kastat både ekonomi och världsordning in i ett kaos, och det är till guld som många vänder sig för att i alla fall skydda sina egna ekonomiska tillgångar.

Fortsätt läsa

Nyheter

Danska Seaborg Technologies siktar på serieproduktion av smältsaltsreaktorer till mitten av 2030-talet

Publicerat

den

Kärnkraftverk från Seaborg Technologies

Seaborg Technologies är ett danskt företag som utvecklar ett speciellt koncept inom kärnkraft. Reaktorn är en smältsaltsreaktor, vilken ger en hög säkerhetsprofil. Om bränslet mot förmodan skulle komma i kontakt med atmosfären så svalnar det och blir till sten.

Kärnkraftsreaktorn är på 200-800 MW och byggs på en pråm. Pråmen ankras upp där den ska användas och ansluts till elnätet (eller fjärrvärmenät, industriell användning, avsaltning av vatten). Bolagets huvudfokus är Asien där det bor miljarder med människor i närheten av havet och samtidigt har en väldigt hög koldioxidprofil på sin energianvändning.

Att kärnkraftsreaktorerna byggs på pråmar innebär också att de kommer att serieproduceras på skeppsvarv. I stället för platsbyggda kärnkraftverk så serieproduceras de och körs dit de ska användas. Man skulle kunna säga att de på det sättet blir ännu mer modulära än SMR-reaktorer.

200 miljoner danska kronor i ny finansiering

I torsdags fick Seaborg Technologies 200 miljoner danska kronor i ny finansiering, dvs närmare 300 miljoner svenska kronor. Allt kapital tillfördes från existerande investerare. Kapitalet ska användas till att accelerera utvecklingen och expandera utvecklingsteamet i Danmark och Korea, liksom att lansera flera utvecklingsprojekt med partners i Europa, USA och Korea.

Under 2024 gjordes stora framsteg i utvecklingen av Seaborg-tekniken, bland annat genom utvecklingsprojekt med Idaho National Laboratory i USA och EU:s Joint Research Centre i Karlsruhe, Tyskland. I Korea går förstudien om produktion av bränslesalt med Kepco Nuclear Fuel och GS E&C framåt och samarbetet med Korea Atomic Energy Research Institute har stärkts ytterligare.

Andreas Schofield, medgrundare och CTO på Seaborg, säger: ”Tack vare vårt teams hängivna arbete har designen och forskningsbasen för vår reaktorteknik nu nått en mognadsgrad som gör att vi är redo att inleda licensaktiviteter med kärnkraftsmyndigheterna i Sydkorea. Nästa designfas kommer att fokusera på att skala upp testning och validering i våra nyligen utbyggda anläggningar och med externa partners i Korea och globalt.”

”Tillsammans med våra två starka konsortiepartners, Samsung Heavy Industries och Korea Hydro and Nuclear Power, planerar vi för att vår första reaktor ska vara klar under första halvan av 2030-talet, följt av serieproduktion från mitten av 2030-talet”, säger Klaus Nyengaard, VD för Seaborg Technologies.

Seaborg TEchnologies kärnkraftsreaktor på 1 minut.
Fortsätt läsa

Nyheter

Ett samtal om läget på uranmarknaden

Publicerat

den

Bram Vanderelst, uranhandlare och delägare i Curzon Uranium

I den här intervjun med Bram Vanderelst, uranhandlare och delägare i Curzon Uranium, diskuteras läget på uranmarknaden. Samtalet utforskar dynamiken på spotmarknaden, skillnaderna mellan kortsiktig och långsiktig prissättning och de faktorer som påverkar utbud och efterfrågan. Bram ger insikter om den senaste tidens prisfluktuationer, potentialen för en marknadsbotten och framtidsutsikterna för uranpriserna, och betonar vikten av långsiktiga kontrakt och de utmaningar som branschen står inför. Vidare tar man upp de strukturella underskotten, potentialen för små modulära reaktorer (SMR) och investeringsstrategier. Behovet av högre incitamentspriser för att stimulera produktionen betonas och att ta itu med de utmaningar som branschen står inför. Diskussionen berör också framtida prisprognoser och vikten av en balanserad investeringsportfölj i uran.

intervju med Bram Vanderelst om uranmarknaden.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära