Följ oss

Nyheter

Zink – råvaran som US Mint förlitar sig på

Publicerat

den

Tackor av zink redo för råvarumarknadenRåvaran zink, används bland annat av US Mint, det amerikanska myntverket i tillverkningen av den amerikanska pennyn. Sedan 1981 har zink varit den metall som det amerikanska myntverket har förlitat sig på vid tillverkningen av U.S. Penny, och där myntet sedan täckts av ett lager koppar för att det skall behålla sin ursprungliga färg och utseende.

Zink är ett metalliskt grundämne med kemiskt tecken Zn och atomnummer 30. Även om zink har använts i koppar-zink-legeringen mässing sedan det romerska rikets dagar och producerades i stor skala i Indien runt år 1200, så var den rena metallen okänd för européerna fram till slutet på 1500-talet. Zink är inte ett särskilt vanligt grundämne och utgör endast 0,007 % av jordskorpan och förekommer normalt som Zinksulfid.

I Kina gick legeringen under namnet ”packyyn. Den industriella produktionen av zink i Europa kom inte igång förrän den senare delen av 1700-talet. Korrosionsbeständiga zinkbeläggningar på stål är ett viktigt användningsområde för metallen. Andra användningsområden är i batterier och legering, som exempelvis mässing. Zinkblände, en zinksulfid, är den viktigaste zinkmalmen. Zinkproduktion innefattar rostning, lakning och slutligen pyrometallurgisk vinning eller elektrovinning. Zink är en vital mineral, nödvändig för allt liv. Enzymer med en zinkatom i sitt reaktiva centrum är vitt spridda inom biokemin, exempelvis alkoholdehydrogenas hos människan. Konsumtion av högre koncentrationer zink kan leda till ataxi, trötthet och kopparbrist.

Användningsområden

Zink används ofta för ytbehandling, särskilt när det gäller galvanisering och så kallad varmförzinkning. Metallen är också vanligt förekommande i brunstensbatterier då dess elektrokemiska potential om -0,7628 volt gör zink till en ypperlig metall för anodmaterial eftersom oxidationen av zink är reaktionen på anoden. Zink används även som en ”offeranod” på båtar och skepp som använder katodskydd för att förhindra korrosion hos de metaller som utsätts för havsvatten. Zink används också till specialstål som skall användas utomhus eller i transportrelaterad verksamhet, men också i gjutmaterial.

Trender och drivkrafter

Den nedgång vi såg i världens ekonomier för ett par år sedan ledde till att ett stort antal zinkgruvor lades ned på grund av allt för låga priser på metallen på världsmarknaderna. Därtill ledde öppnandet av en rad nya gruvor i Kina, Australien, Bolivia, Kazakstan, Indien och Kanada till att de globala zinklagren steg med cirka 150.000 ton under 2008 vilket fick priset att sjunka med 48 procent samma år.

De lägre priserna minskade den redan låga marginalen för alla utom de mest kostnadseffektiva gruvorna runt om i världen. Intec, Aim Resources och Hudson Bay Minerals avbröt flera av sina verksamheter, medan Perilya och CBH Resources lät meddela produktionsminskningar om 20 procent. På senare tid har vi emellertid sett en uppgång i priserna på denna råvara.

Zinkproducenter

Nedan har vi listat ett antal av de företag som är verksamma på zinkmarknaden, vare sig det är gruvföretag, smältverk eller sådana bolag som är vertikalt integrerade och verksamma inom flera delområden.

  • Xstrata har sitt huvudkontor i Zug, Schweiz och är ett diversifierat gruvföretag. Företaget producerar koppar, kokskol, termiskt kol, ferrokrom, nickel, vanadin och zink. Xstrata har produktionsanläggningar i Tyskland, Storbritannien, Spanien och gruvor i Australien.
  • Teck Cominco har sitt huvudkontor i Vancouver, Kanada och koncernens huvudsakliga verksamhet är smältning och raffinering som innehåller zink och bly, men företaget är också aktivt inom elkraft, konstgödsel och specialmetaller. Teck Cominco driver Red Dog Mine i Alaska som är världens största zinkgruva. Det ger också guld, koppar, molybden, niob, silver och metallurgisk kol. Under 2007 förvärvades 93 % av Aur Resources Inc.
  • Glencore har sitt huvudkontor i Baar, Schweiz. Det arbetar med metaller och mineraler, energiprodukter, och jordbruksprodukter. Bortsett från Zznk, producerar företaget aluminium, aluminium, bly, koppar, nickel och kobolt.
  • Boliden är ett gruv-och smältverksföretag med säte i Stockholm, Sverige. Det har verksamhet inom prospektering, gruvdrift, smältverk, raffinering och återvinning. Förutom zink producerar företaget koppar, bly, guld och silver. I dag har Boliden åtta gruvor.

Gruvföretag

  • Chinese Minmetals förvärvade samtliga OZ Minerals gruvtillgångar med undantag för den nya Prominent Hill Copper som producerar koppar och guld i juni 2009. Verksamheten omfattar brytning och prospektering av zink, koppar, silver, guld, bly, nickel och andra metaller. Företaget driver zinkgruvor i Century i Queensland, Roseberry i Tasmanien och Golden Groove i västra Australien och en rad ytterligare koppar- och guldgruvor.
  • Anglo American har sitt huvudkontor i London, Storbritannien. Bolaget och dess dotterbolag är ledande producenter av guld (AngloGold Ashanti), platina (Anglo Platinum), diamanter (De Beers), järnmalm, kol (Anglo Coal), krom, zink, bly, stål och förpackningar och papper.

Smältverk

  • Nyrstar som har sitt huvudkontor i Belgien är världens största smältverk. Bolaget bildades 2007 som ett joint venture mellan Umicore och Zinifex. Därefter genomförde Nyrstar en börsnotering på Euronext i Bryssel. Bolaget hanterar mer än en miljon ton zink per år varav mer än hälften av produktionen säljs till Europa.
  • Korea Zinc med huvudkontor i Sydkorea, producerar främst zink och bly men har också produktion av guld, silver, platina och koppar. Korea Zinc förvärvade Big River Zink år 1996 och startade sin verksamhet i USA som pågick till februari 2006 då Korea Zinc stängde denna gruva.

Jämförelse zinkproducenter

Jämförelse av zinkproducenter - Vinst och omsättning

Marknadsandelar

Marknadsandel för olika zink-företag (Gruvor och smältverk)

Även om HZL är den näst största integrerade zinkproducenten är bolaget endast det femte största i termer av gruvbolag och sjunde största i termer av smältverksföretag.

Handel i zinkfutures

Terminskontrakt i zink äger huvudsakligen rum på London Metal Exchange där metallen handlas under tickerkoden ZS. Zink prissätts i amerikanska dollar, men avräkning sker i såväl US dollar, Japanese yen, sterling och euro.

Kvalitet

Primärt zink med en renhet om minst 99.995 procent.

Lot size (warrant)

25 ton med en godkänd avvikelse om +/- 2 %.

Form

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Göt, tackor, suggor.

Lagstiftning

Dessa kontrakt lyder under engelsk lag, och regleras dessutom av LME och Financial Services Authority (FSA).

Terminskontrakt på LME får endast erbjudas eller säljas till amerikanska termins- eller optionskunder av företag som är registrerade hos Commodity Futures Trading Commission (CFTC), eller företag som har tillstånd att begära och ta emot pengar från utländska termins- och optionskunder för handel på LME i enlighet med CFTC regel 30,10.

Skiljedom

I de fall som parterna inte kan enas, skall medling ske via LME:s skiljedomsförfarande och / eller genom annat organ som parterna kommit överens om.

Nyheter

Uranbrytning ska bli tillåtet i Sverige

Publicerat

den

Romina Pourmokhtari

Regeringen går vidare med planerna att ta bort förbudet mot uranbrytning i Sverige. Kommuner ska kunna stoppa utvecklingen av urangruvor om de klassas som kärnteknisk verksamhet. Är uran en biprodukt till annan brytning räknas det dock inte som kärnteknisk verksamhet. Den exakta definitionen är ännu inte bestämd. Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari säger till Sveriges Radio att det är hyckleri att förbjuda uranbrytning i Sverige samtidigt som vi har kärnkraftverk som är beroende av uran.

Fortsätt läsa

Nyheter

Tuffa tider för stål i Europa

Publicerat

den

Felix Lindberg

Stålmarknaden befinner sig i en svår situation där Kinas enorma kapacitet i kombination med att den inhemska efterfrågan har gått ner skapar press på branschen i hela världen. Skrothandlaren och stålexperten Felix Lindberg berättar om Europas svåra situation, med en bilindustri som går på knäna med minskad efterfrågan på stål som följd. Under 2025 kan hårdare tongångar och handelsfrågor komma i fokus. Inte minst spelar en ny administration i USA och ett val i Tyskland roll.

Felix Lindberg kommenterar stålmarknaden.
Fortsätt läsa

Nyheter

LKAB och Luleå kan bli en betydande aktör för fosfor och sällsynta jordartsmetaller i Europa

Publicerat

den

Illustration LKABs industripark för kritiska mineral med fullt utbyggda anläggningar

LKAB lämnar idag in sin ansökan om miljötillstånd för förädling av fosfor och sällsynta jordartsmetaller i Luleå. Den planerade industriparken kan bli den första i sitt slag i Europa och en betydande byggsten i att öka självförsörjningen av kritiska mineral, med potential att täcka sju gånger behovet av fosfor till svenskt jordbruk.

– Denna ansökan är resultatet av ett gediget arbete under fyra års tid. Det handlar om en viktig milstolpe som är av stor betydelse för regionen, Sverige och för Europas beredskap. Genom att utvinna fosfor och sällsynta jordartsmetaller från det material som vi redan bryter kan vi stärka vår framtida konkurrenskraft när vi planerar att expandera våra gruvor, samtidigt som vi kan öka försörjningstryggheten och förse samhället med dessa kritiska mineral som behövs för omställningen, säger Darren Wilson, direktör affärsområde Specialprodukter, LKAB.

Utbudet av fosfor för mineralgödsel är avgörande för matförsörjningen i Sverige och EU, medan sällsynta jordartsmetaller används för elektrifieringen och digitaliseringen av samhället, till exempel tillverkning av permanentmagneter i elbilar och vindkraftverk. Fullt utbyggd beräknas produktionen från industriparken kunna täcka cirka sju gånger Sveriges behov och åtta procent av EU:s behov av fosfor. Idag finns ingen utvinning av sällsynta jordartsmetaller i Europa.

– Behovet av kritiska mineral är brådskande sett till det geopolitiska läget och Sveriges mål om att nå fossilfrihet år 2045. EU är idag helt importberoende av fosfor och sällsynta jordartsmetaller och har klassificerat dessa som kritiska råmaterial för samhället. Denna ansökan är avgörande för att möjliggöra ett framtida investeringsbeslut om fullskalig produktion i Luleå, säger Darren Wilson.

Ansökan till Mark- och miljödomstolen avser ett miljötillstånd att bedriva storskalig industriverksamhet samt hamnverksamhet på Svartön i Luleå. Verksamheten bygger på att nyttja avfallsströmmar från järnmalmsproduktionen i Gällivare, där apatitkoncentrat framställs för vidareförädling i Luleå. Här planerar LKAB att producera fosfor och sällsynta jordartsmetaller, samt gips som biprodukt. Genom en stegvis uppskalning kan verksamheten utökas med fler processanläggningar över tid, för att stå i full drift under 2030-talet.

– LKAB:s tillståndsansökan är ytterligare ett steg på vägen mot en utbyggd industripark i Luleå. Det är glädjande att de arbetar på enligt sin plan med etableringen, som är betydelsefull för kommunens och regionens fortsatta utveckling som nav i omställningen. Produktionen av dessa kritiska mineral för vindkraftverk, elbilar och matförsörjning är viktigt för hela vårt samhälle och ger oss möjligheten till att skapa nya arbetstillfällen inför framtiden, säger Carina Sammeli, kommunstyrelsens ordförande, Luleå kommun.

Den 24 oktober 2024 fattade LKAB beslut om att investera i en demonstrationsanläggning i Luleå, som kommer att verifiera de teknologier som krävs för utvinning av kritiska mineral. Resultaten från anläggningen, tillsammans med miljötillståndet för industriparken, kommer att ligga till grund för kommande beslut om storskalig produktion. Det är även avhängigt av miljötillståndet för LKAB:s verksamhet och apatitverk i Gällivare, där tillståndsprocessen pågår.

Fakta om LKAB och kritiska mineral

  • LKAB planerar att börja utvinna kritiska mineral från den befintliga järnmalmsgruvan i Gällivare genom att etablera ett nytt förädlingsverk för apatit. Detta genom att ta vara på flöden från järnmalmsproduktionen som idag inte tas till vara och blir till avfall.
  • Apatitkoncentratet från Gällivare transporteras sedan till den planerade industriparken i Luleå. Här planerar LKAB att producera sällsynta jordartsmetaller, fosfor för produktion av mineralgödsel till jordbruket, samt gips som biprodukt för byggindustrin.
  • Den 24 oktober 2024 fattade LKAB beslut om att investera 800 MSEK i en demonstrationsanläggning i Luleå, som kommer att verifiera och vidareutveckla de teknologier som krävs för utvinning av fosfor och sällsynta jordartsmetaller. Den planeras vara i drift i slutet av 2026 och är en viktig del i arbetet med att utveckla den fullskaliga anläggningen.
  • EU klassificerar råvaror som kritiska på grund av det stora importberoendet och den stora betydelsen de har för vår ekonomi och den gröna omställningen. Detta inkluderar fosfor och sällsynta jordartsmetaller. Gemensamt för dessa råmaterial är även att det finns en stor risk för försörjningsavbrott, till exempel relaterat till geopolitiska risker.
  • Fosfor används främst för produktion av mineralgödsel och ungefär hälften av världens livsmedelsproduktion är beroende av detta. Europa är till 90 procent beroende av import, där Ryssland har stått för en betydande del av produktionen.
  • Sällsynta jordartsmetaller (REE) används bland annat i permanentmagneter i elbilsmotorer och generatorer för vindkraftverk, där Kina dominerar värdekedjan. Europa har idag ingen egen utvinning av dessa sällsynta jordartsmetaller.
  • LKAB har ansökt om att göra järnmalmsgruvan i Gällivare, den planerade industriparken i Luleå och den nya järnmalmsfyndigheten Per Geijer med höga halter sällsynta jordartsmetaller och fosfor i Kiruna till strategiska projekt enligt EU:s Critical Raw Materials Act.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära