Connect with us

Nyheter

Xstratas förra ledning tar in 1 miljard dollar i nytt gruvprojekt

Published

on

Mick Davis, grundare av X2 Resources

Mick Davis, grundare av X2 ResourcesMick Davis. också känd som ”Mick the Miner”, tidigare VD för Xstrata, har tillsammans med en grupp tidigare anställda inom Xstrata tagit in handelshuset Noble och riskkapitalbolaget TPG som delägare i hans nya gruvbolag, X2 Resources. Noble och TPG går in med en halv miljard dollar vardera i det nystartade bolaget.

Davis var fram till i våras VD för Xstrata som då köptes upp av råvarujätten Glencore för 44 miljarder USD. Bland övriga personer i X2 Resources ledning återfinns Xstratas före detta CFO Trevor Reid och ett icke-namngivet team av före detta chefer. Tillsammans har detta team för avsikt att söka värdeskapande möjligheter i gruv-och metallindustrin, bland annat genom att identifiera och förvärva tillgångar och verksamheter. X2 Resources har inte angivit vilka geografiska områden eller vilken typ av projekt som bolaget kommer att arbeta mot.

Vi vet emellertid att Noble kommer att vara ”preferred partner” när det gäller att hantera försäljningen av X2 Resources produktion.

Davis ser X2 Resources som grunden för att bygga ett nytt medelstort gruv- och metallföretag som är redo att dry nytta av att värderingarna i sektorn har drabbats av fallande råvarupriser och osäkerheter om Kinas framtida aptit på råvaror.

Davis startade Xstrata med mindre än 500 MUSD och etablerade snabbt ett rykte som en dealmaker som skickligt klarade av att rida på gruvboomen och hanterade Glencores övertagande, men missbedömde företagsklimatet och hamnade i en tvist över chefslöner som resulterade i att han lämnade Xstrata med ett avgångsvederlag på 15 MGBP.

Nyheter

Lundin Mining gör stort förvärv – 75 procent av bolagets intäkter kommer nu från koppar

Published

on

Koppar-gruvan Caserones

Lundin Mining meddelade tidigare idag att de förvärvar 51 procent av SCM Minera Lumina Copper av JX Nippon Mining & Metals Corporation. Lundin Mining har rätt att förvärva ytterligare 19 procent under en femårsperiod. Det förvärvade bolaget driver koppar-molybden-gruvan Caserones i Chile.

Lundin Mining betalar 800 miljoner USD vid tillträde och sedan 150 miljoner USD under en period på sex år. De ytterligare 19 procenten kan förvärvas för 350 miljoner USD.

Förvärvet är i linje med Lundin Minings strategiska mål och ger företaget en storskalig kopparproduktion med lång livstid med ett bra kassaflöde, som kompletterar Lundin Minings befintliga verksamheter och högkvalitativa tillgångar inom basmetaller med stort fokus på koppar. Förvärvet gör att 75 procent av Lundin Minings intäkter kommer att komma från koppar.

Dagens industri frågar vd Peter Rockandel om det är rimligt att köpa Caserones med tanke på investeringsbehovet för Josemaria. Han svarar ”Att få köpa en världsklasstillgång som dessutom är strategiskt helt rätt för den existerande portföljen är otroligt ovanligt så det är inget man kan tacka nej till. Dessutom gör vi det här köpet utan skuld och gruvan kommer direkt att generera fritt kassaflöde”.

Continue Reading

Nyheter

Robusta-bönan är rebellen på kaffemarknaden

Published

on

Rostade kaffebönor

Kaffe, drycken som så många av oss i världen älskar att konsumera, görs på rostade och malda kaffebönor. Det finns två huvudsakliga bönor i världen, Arabica och Robusta. Arabica är bönan som används i bra kaffe, medan Robusta används i billigare kaffe och snabbkaffe.

Men måste verkligen Robusta vara sämre? Det finns en rörelse som drivs av två faktorer som talar för en uppvärdering av Robusta-bönan.

Den ena faktorn är marknadsföring, Arabica har marknadsförts som kvalitét och Robusta som dålig. Det har gjort att Robusta prissätts lägre än Arabica och säljs som ett bulkkaffe. Kaffeodlare har inte kunnat investera i att utveckla Robusta-bönan eftersom ingen har velat betala extra för något som uppfattas som dåligt. Men det finns ett nytt intresse för Robusta-bönan bland kaffe-konnässörer. Och när det finns ett intresse, så finns det en vilja att betala och då blir det möjligt för odlare att investera i utveckling av bönan.

Den andra faktorn är klimatet. Arabica är en känslig växt som kräver ett mycket speciellt klimat. Det är svårt att expandera produktionen i takt med att fler vill dricka kaffe. Tvärt om har klimatförändringar gjort att områden där Arabica trivs har minskat. Robusta däremot är mycket tåligare.

Continue Reading

Nyheter

Kopparpriset stiger på lägre utbud

Published

on

Koppar

Kopparpriset steg på måndagen, med stöd av sänkta globala leveranser och lägre utbud. Koppar för leverans i maj på Comex-marknaden i New York nådde 4,09 USD per pound (8 998 USD per ton), en ökning med 0,5 procent jämfört med fredagens stängning.

Mängden koppar i de lager som övervakas av Shanghai Futures Exchange minskade med 11,6 procent i fredags, och föll för fjärde veckan i rad. Lagren har hittills minskat med 36,2 procent till 161 152 ton, från en topp i slutet av februari.

Continue Reading

Populära