Nyheter
Virkets år, den gröna trähästens år

I väst är det nog ganska få personer som har tänkt på det, men i år är det enligt den kinesiska zodiaken den gröna trähästens år (馬 午) och enligt kinesisk astrologi skall hästens år vara extra gynnsamt för råvaror och för virke i synnerhet. En sektor som står beredd att dra fördel av detta är den kinesiska sågverksindustrin som kommer att gynnas av Kinas byggboom.
Timmer, annorlunda än andra råvaror
Vad är viktigt att komma ihåg i fråga om virkespriserna är att dessa kan vara mer volatila än råvaror med mer utvecklade terminsmarknader. Eftersom virkesmarknaden är mer lokal än vad många av de största råvarorna som till exempel vete, guld eller olja kan det förekomma ganska betydande prisskillnader mellan olika regioner. Av den anledningen fungerar inte terminsmarknaden virke som ett säkringsverktyg eftersom de lokala prisskillnaderna gör att den blir mindre effektiv för både producenter och konsumenter.
Timmerpriserna har emellertid andra saker gemensamt med andra, mer likvida råvaror, till exempel att virke är extremt känsligt för utbudsstörningar.
Vilka faktorer påverkar timmer?
Läget på den amerikanska bostadsmarknaden, till exempel antal påbörjade bostäder, den kinesiska urbaniseringen eller den potentiella tillväxten i den indiska ekonomin är faktorer som har stor påverkan på efterfrågan på träindustrin på global bas. Den största påverkan är emellertid Kinas inhemska sågverksindustri som har utvecklats för att stödja landets byggboom.
Det är billigare för Kina att importera hela stockar och såga upp det till virke än att importera färdigsågat virke. Även skogsägare har dragit nytta av den kraftiga kinesiska efterfrågan på timmer medan sågverk och andra delar av skogsproduktindustrin från den nordamerikanska västkusten till nordvästra Ryssland lider hårt. De radikalt förändrade globala handelsflödena har skapat ett antal vinnare och förlorare i den nya tidens träindustri.
Vilka faktorer påverkar timmerpriset?
En möjlig vikande efterfrågan från Japan och Kanada måste kompenseras av en ökad efterfrågan från Kina och USA. De amerikanska bostadsbyggandets produktionsstarter har ett stort inflytande på priserna på virke som handlas på CME i Chicago, och stiger priserna för mycket kan detta komma att leda till att många projekt aldrig byggs då de helt enkelt blir för dyra.
Många analytiker tror att nya påbörjade bostäder kommer att behöva öka med mer än 20 procent eller 175 000 enheter för att timmerpriset skall komma att ha ett starkt år. Om den globala efterfrågan på timmer växer med cirka 3,5 procent skulle det komma att utgöra ett kraftfullt stöd för virkespriserna och en eventuell efterfrågetillväxt på mer än 4 procent bör vara mycket gynnsam.
Timmerpriset är precis som priset för alla råvaror känsligt för utbudsstörningar. En av de stora riskerna för utbudsstörningar inom virkessektorn är till exempel skadliga skalbaggar som länge plågat skogsägare i framförallt Nordamerika. Denna anmärkningsvärda epidemi verkar emellertid vara över.
Nyheter
Ett samtal om råvarorna som behövs för batterier

Roberto García Martínez, vd för Eurobattery Minerals, gästar EFN för ett samtal om råvarorna som behövs för den gröna omställningen. Han tar bland annat upp koppar, kobolt och volfram.
Samtalet kommer sedan även in på att imorgon tisdag är en mycket spännande dag då EU ska presentera rekommendationer inom Critical Raw Materials Act (CRMA) vilket ska göra att det kommer att gå snabbare och bli enklare att öppna gruvor inom EU för att få igång produktionen av kritiska råvaror.
Nyheter
700 timmar med negativa elpriser och dyrare biobränsle gav lägre resultat för Jämtkraft

Ett år med mycket låga elpriser har gjort att Jämtkrafts resultat bara blev 212 miljoner kronor efter skatt för 2024. Bolaget har vidtagit åtgärder för att hålla lönsamheten uppe för att klara de investeringar som är planerade de kommande åren.
– Under 2024 har vi inte bara haft låga elpriser i vårt elprisområde utan också perioder med negativa elpriser. Vi arbetar hårt med att anpassa vår produktion efter dessa förhållanden, men det är ändå oundvikligt att det påverkar våra intäkter kraftigt, säger Jämtkrafts vd Ylva Andersson.
Högre kostnader för fjärrvärme på grund av dyrare biobränsle
Jämtkraft har även sett fortsatt ökade priser på det biobränsle som bolaget använder i sin fjärrvärmeverksamhet, vilket sätter en mycket stor press på den affären. Även material och utrustning som behövs till Jämtkrafts verksamheter har ökat kraftigt i pris på grund av inflation och global efterfrågan. Lönsamhet är därför företagets fokus framåt säger Ylva Andersson.
– Vi fortsätter att fokusera på att utveckla det energisystem som vi ansvarar för i syfte att skapa värde och tillväxt för våra ägarkommuner. Det kräver en fortsatt hög investeringstakt där vi behöver vara noga med att fatta bra beslut och arbeta för att minimera påverkbara kostnader.
700 timmar med negativa elpriser skapar problem
Åren 2022 och 2023 visade en ny trend på elmarknaden med kraftigt varierande priser och fler timmar med negativa elpriser. För den som producerar el betyder ett negativt elpris att man får betala för att mata ut el på elnätet.
År 2022 hade elprisområde 2, där Jämtlands län ingår, 30 timmar med negativa elpriser. 2023 steg antalet till cirka 400 timmar och 2024 blev det cirka 700 timmar. Orsaken till negativa elpriser är att utbudet av el stundtals överskrider efterfrågan samt att det finns en begränsad möjlighet att exportera el söderut.
Jämtkraft konstaterar att det är trevligt för konsumenter av elektricitet att priserna är låga, men att det skapar långsiktiga problem när producenter inte får avkastning på sina investeringar.
Nyheter
SGU vill att uranförbudet upphävs

Dagens förbud mot utvinning av uran i Sverige snedvrider konkurrensen, både inom EU och globalt, och försvårar dessutom utvinning av andra kritiska metaller och mineral som är nödvändiga för energiomställningen. Det fastslår Sveriges geologiska undersökning (SGU) i sitt yttrande över regeringens förslag om att åter möjliggöra utvinning av uran.
Sverige har en lång tradition av gruvdrift och metallproduktion, en rik berggrund som dessutom är gynnsam att bryta ur, samt en stark miljölagstiftning. Med dessa goda förutsättningar spelar Sverige en avgörande roll för Europas försörjning av de kritiska och strategiska metaller och mineral som behövs för den gröna omställningen och vårt försvar.
Uran finns naturligt i svensk berggrund och förekommer ofta tillsammans med andra metaller och mineral, däribland flera som räknas som kritiska. Sedan 2018 råder dock förbud mot att utvinna uran och det går heller inte att få undersökningstillstånd för att prospektera efter uran. Det vill regeringen ändra på och har bett flera olika samhällsaktörer att yttra sig över sitt förslag, däribland SGU. Nu har yttrandet, som ställer sig positivt till framtida utvinning av uran, överlämnats till regeringen.
– Vi anser att dagens förbud mot utvinning av uran står i vägen för en effektiv undersökning av Sveriges berggrund och därmed ett effektivt nyttjande av våra mineraltillgångar, vilka är helt grundläggande för hela vårt samhällsbygge och inte minst för den gröna omställningen, säger Anette Madsen, generaldirektör för SGU.
SGU betonar att den svenska lagstiftningen riskerar att snedvrida konkurrensen både inom EU och globalt. I dag är prospektering och utvinning av uran tillåtet i flera delar av världen. Metall- och mineralmarknaden är global och tillgången till kapital för prospekteringsverksamhet begränsat. Läget förvärras ytterligare av att nuvarande lagstiftning även försvårar för verksamheter där uran inte är aktuellt som vare sig huvud- eller biprodukt.
– För att prospektering ska vara ekonomiskt motiverad krävs, förutom god potential i mineralfyndigheten, tydliga och förutsägbara regelverk och en attraktiv investeringsmiljö. Regelverk ska inte skapa olika förutsättningar för investering i prospektering så att Sverige hamnar på efterkälken i försörjningstrygghet, säger Peter Åkerhammar, utredare vid SGU.
SGU konstaterar att uran inte bör vara föremål för särlagstiftning i förhållande till andra metaller som ingår i den svenska minerallagen. De kriterier som ställts upp för alla andra koncessionsmineral bör även uran kunna uppfylla på vissa platser. De specifika risker som är kopplade till uranbrytning behöver beaktas i miljöprövningsprocessen i enlighet med gällande regler.
Källa: Sveriges geologiska undersökning
-
Nyheter4 veckor sedan
70 procent av världens koboltproduktion exportstoppas i fyra månader
-
Nyheter4 veckor sedan
I mars offentliggör EU en lista på prioriterade gruvprojekt, betydelsefullt för Norra Kärr
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: Price reaction driven by intensified sanctions on Iran
-
Nyheter4 veckor sedan
First Nordic Metals ska noteras på First North i Sverige
-
Nyheter3 veckor sedan
OPEC+ börjar öka oljeutbudet från april
-
Nyheter2 veckor sedan
USA är världens största importör av aluminium
-
Analys2 veckor sedan
Crude oil comment: Unable to rebound as the US SPX is signaling dark clouds on the horizon
-
Nyheter4 veckor sedan
De största inflödena till guld-ETF:er sedan 2022