Connect with us

Nyheter

Vinnare i oljekrisen, Mexiko tjänar två miljarder dollar på oljehedge

Published

on

Mexikos flagga

När medlemmar av OPEC-kartellen argumenterar om att förlänga produktionsnedskärningarna, minskade marknadsandelar och inhemska statliga intäkter som rasar mitt i en pandemidriven global ekonomisk nedgång, gör en oljeproducerande nation mycket bra på egen hand … igen.

Mexikos flagga

Nyhetsbyrån Bloomberg rapporterar att Mexiko kommer att få en rejäl utbetalning från sin oljeprishedge för fjärde gången under de senaste två decennierna. Mexiko kommer att få en utbetalning på cirka 2,5 miljarder dollar från sin statliga oljehedge i år sade personer som är bekanta med transaktionen.

Som bakgrund skrev Bloombergs Javier Blas att Mexiko de två senaste decennierna har prissäkrat sin oljeförsäljning genom att köpa ”asiatiska” säljoptioner från några av de mest framstående amerikanska investeringsbankerna och oljebolagen, i vad som anses vara Wall Streets största – och mest bevakade – årliga oljeavtal.

Optionerna ger Mexiko rätten att sälja sin olja till ett förutbestämt pris. De motsvarar en försäkring: landet tjänar på högre oljepriser men åtnjuter säkerheten av ett prisgolv. Så – till skillnad från alla sina OPEC-kamrater – om oljepriserna förblir svaga eller sjunker ytterligare, kommer Mexiko fortfarande att kunna sälja till högre priser.

En försäkring för tider som nu

”Försäkringsskyddet är inte billigt”, sa den mexikanska finansministern Arturo Herrera till Televisa tidigare i år. ”Men det är försäkring för tider som nu. Vår finanspolitiska budget kommer inte att drabbas”

Hedgen kommer att räcka långt för att täcka underskottet eftersom Mexikos oljekorgspris i genomsnitt uppgick till 36,40 dollar per fat från 1 december till 30 november, långt under den budgeterade nivån på 49 dollar per fat.

Mexikos motparter i affären inkluderar banker som Goldman Sachs och JPMorgan Chase såväl som interna handelsenheter på stora oljebolag som Royal Dutch Shell och BP.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Priset på sojabönor nästan oförändrat

Published

on

Traktor på åker

Sojabönsterminer på Chicago Board of Trade avslutade en kort, hackig handelssession i mitten av förra veckan, efter att Argentina meddelade att de skulle återupprätta en förmånlig valutaväxling för sojabönsexport fram till slutet av året.

Argentina, som stimulerade enorm sojaexport i september med den så kallade ”sojadollarkursen”, har kommit överens om ett ”golv” på cirka 3 miljarder dollar i export med spannmålsföretag, sade en källa till ekonomiministeriet på fredagen. Det amerikanska jordbruksdepartementet rapporterade en veckovis nettoförsäljning av sojabönor i USA på 690 100 ton för 2022/2023 under veckan som slutade den 17 november och 10 000 ton för 2023/2024.

Analytiker förväntade sig 500 000 till 1,7 miljoner ton för 2022/2023 och högst 150 000 ton för 2023/2024.

Samtidigt sjönk priset på veteterminer på Chicago Board of Trade kraftigt på en kort och hackig handelsdag under fredagen, med decemberkontraktet som nådde sin lägsta nivå sedan den 22 augusti, eftersom den senaste tidens svaghet i ryska vetepriser fortsatte att tynga marknaden, sa handlare.

Continue Reading

Nyheter

Guldet stiger när dollarn faller efter duvaktigt agerande från Fed

Published

on

Guldet gick upp på fredagen, understött av dollarns reträtt på ett uppfattat duvaktigt agerande i den amerikanska centralbankens räntehöjningsstrategi. En ”betydlig majoritet” av Fed-politikerna var överens om att det ”sannolikt snart skulle vara lämpligt” att bromsa takten i räntehöjningarna, visade protokollet från mötet den 1-2 november på onsdagen. Detta satte dollarn på kurs mot en veckovis nedgång, vilket gjorde guld billigare för utländska köpare.

Men mötet i Federal Open Market Committee i december kommer att bli en ”black box”-händelse med tanke på variationen i prognoser före och efter den senaste tidens svalare än förväntade amerikanska inflationsdata, vilket gör guld känsligt för kommande data när köpare letar efter en ”större övertygelse om att nuvarande räntehöjning förväntningarna är väl förankrade”.

En majoritet av valutahandlare förväntar sig en räntehöjning på 50 punkter vid Feds decembermöte, medan chanserna för en höjning på 75 bps var fastställda till cirka 34,5 procent. Höga räntor har fungerat som tak för guldets traditionella status som en säkring mot hög inflation och andra osäkerheter i år, eftersom de leder till högre alternativkostnad för att behålla den icke-avkastande tillgången.

Continue Reading

Nyheter

WTI-oljan är bara 2 USD från att staten börjar köpa

Published

on

Fat med olja

Flera stora städer i Kina stänger åter ner och låser in medborgarna. Den senaste tiden har det uppstått protestkravaller på stora fabriker och de senaste dagarna har det uppstått protester på gatorna. Kinas hantering av covid gör att ekonomin i landet nu ännu en gång saktar in. Det har fått oljepriset att falla ytterligare.

WTI-oljan handlas nu till 74 USD per fat, vilket bara är 2 USD från prisnivån då den amerikanska staten börjar köpa olja för att åter fylla på de strategiska reserverna (SPR, Strategic Petroleum Reserve). Enligt planen ska olja köpas när priset är vid 67-72 USD eller lägre.

Continue Reading

Populära