Nyheter

Vinnare i oljekrisen, Mexiko tjänar två miljarder dollar på oljehedge

Publicerat

den

När medlemmar av OPEC-kartellen argumenterar om att förlänga produktionsnedskärningarna, minskade marknadsandelar och inhemska statliga intäkter som rasar mitt i en pandemidriven global ekonomisk nedgång, gör en oljeproducerande nation mycket bra på egen hand … igen.

Nyhetsbyrån Bloomberg rapporterar att Mexiko kommer att få en rejäl utbetalning från sin oljeprishedge för fjärde gången under de senaste två decennierna. Mexiko kommer att få en utbetalning på cirka 2,5 miljarder dollar från sin statliga oljehedge i år sade personer som är bekanta med transaktionen.

Som bakgrund skrev Bloombergs Javier Blas att Mexiko de två senaste decennierna har prissäkrat sin oljeförsäljning genom att köpa ”asiatiska” säljoptioner från några av de mest framstående amerikanska investeringsbankerna och oljebolagen, i vad som anses vara Wall Streets största – och mest bevakade – årliga oljeavtal.

Optionerna ger Mexiko rätten att sälja sin olja till ett förutbestämt pris. De motsvarar en försäkring: landet tjänar på högre oljepriser men åtnjuter säkerheten av ett prisgolv. Så – till skillnad från alla sina OPEC-kamrater – om oljepriserna förblir svaga eller sjunker ytterligare, kommer Mexiko fortfarande att kunna sälja till högre priser.

En försäkring för tider som nu

”Försäkringsskyddet är inte billigt”, sa den mexikanska finansministern Arturo Herrera till Televisa tidigare i år. ”Men det är försäkring för tider som nu. Vår finanspolitiska budget kommer inte att drabbas”

Hedgen kommer att räcka långt för att täcka underskottet eftersom Mexikos oljekorgspris i genomsnitt uppgick till 36,40 dollar per fat från 1 december till 30 november, långt under den budgeterade nivån på 49 dollar per fat.

Mexikos motparter i affären inkluderar banker som Goldman Sachs och JPMorgan Chase såväl som interna handelsenheter på stora oljebolag som Royal Dutch Shell och BP.

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populära

Exit mobile version