Följ oss

Nyheter

Vetepriset stiger då rädslan för skördarna ökar

Publicerat

den

Veteskördar är mindre och sämre, vilket får vetepriset att stigaPriset på vete stiger på båda sidorna av Atlanten och i London stängde vetet i fredags på den högsta nivån på tre månader efter att rapporter från Argentina och Ryssland smulat sönder förhoppningarna om en högre produktion.

Julivetet i Chicago stängde 2,0 procent högre när marknaden stängde i fredags, en uppgång på över tio procent. I London där det är novembervetet som tilldrar sig det högsta intresset, steg med 1,1 procent till 161,55 GBP per ton, den högsta stängningsnivån sedan slutet av mars. Uppgångarna har skett som en följd av nya, mer pessimistiska rapporter om tillståndet bland världens grödor, bland annat den kanadensiska provinsen Saskatchewan som är en av världens största jordbruksproducenter där vissa delar av delstaten under föregående vecka fick mer än tio centimeters nederbörd.

I Argentina, där bönderna har belagts med exportrestriktioner, var den regeringens prognoser för vetesådden 3,82 miljoner hektar, den lägsta rapporterade siffran på årtionden. Siffran skall även ställas mot skörden 1970/1971 när de argentinska bönderna endast skördade vete på 3,70 miljoner hektar.

Låga skördar

Samtidigt rapporterar forna Sovjetunionen en nedslående avkastning från den tidiga skörden av vintergrödan. I Ryssland har torkan drabbade Rostov-regionen vilket har resulterat i spannmålsskördar om 1-1,3 ton per hektar i de östra delarna av landet, men i södra delarna där värme har haft en mindre inverkan har resultaten kom in på 3,2-3,4 ton per hektar. I Ukraina har den första skörden visat ”låg avkastning” på cirka 2 ton per hektar, säger Agritel och tillade att den nationella grödan såg ut att komma bli ”lägre än 8m ton, nära 7,7 ton” jämfört med 9m ton förra året.

Ett icke namngivet råvarurelaterat företag med stora intressen inom bland annat Svarta Havsvete och andra jordbruksprodukter i regionen rapporterar en avkastning på ”1,6 ton per hektar jämfört med 4,3 ton förra året”. Även kvalitén är en besvikelse med låga specifika vikter på sädeskornen och det talas om sjukdomar och insektsangripna skördar.

Tysk uppgradering

Från den europeiska unionen är rapporterna något mer positiva, till exempel har Toepfer International höjt prognosen för den tyska skörden till 22,71m ton, från tidigare estimerade 21,49m ton. Detta är en marginellt högre siffra än förra årets skörd om 22,70m ton, vilken verkar stödjas av Strategie Grains som förra veckan publicerade en prognos om 22,5m ton. De tyska bönderna är emellertid mer försiktiga och tror själva på en skörd om 21,3m ton enligt den senast publicerade prognosen.

I Frankrike rapporterat FranceAgriMer att 73 procent av den inhemska veteskörden, Europas största, klassificeras som ”good” eller ”excellent” vilket är en betydande uppgång från förra årets siffra på 27 procent som följde av den ovanligt torra våren 2011.

Nyheter

Danska Seaborg Technologies siktar på serieproduktion av smältsaltsreaktorer till mitten av 2030-talet

Publicerat

den

Kärnkraftverk från Seaborg Technologies

Seaborg Technologies är ett danskt företag som utvecklar ett speciellt koncept inom kärnkraft. Reaktorn är en smältsaltsreaktor, vilken ger en hög säkerhetsprofil. Om bränslet mot förmodan skulle komma i kontakt med atmosfären så svalnar det och blir till sten.

Kärnkraftsreaktorn är på 200-800 MW och byggs på en pråm. Pråmen ankras upp där den ska användas och ansluts till elnätet (eller fjärrvärmenät, industriell användning, avsaltning av vatten). Bolagets huvudfokus är Asien där det bor miljarder med människor i närheten av havet och samtidigt har en väldigt hög koldioxidprofil på sin energianvändning.

Att kärnkraftsreaktorerna byggs på pråmar innebär också att de kommer att serieproduceras på skeppsvarv. I stället för platsbyggda kärnkraftverk så serieproduceras de och körs dit de ska användas. Man skulle kunna säga att de på det sättet blir ännu mer modulära än SMR-reaktorer.

200 miljoner danska kronor i ny finansiering

I torsdags fick Seaborg Technologies 200 miljoner danska kronor i ny finansiering, dvs närmare 300 miljoner svenska kronor. Allt kapital tillfördes från existerande investerare. Kapitalet ska användas till att accelerera utvecklingen och expandera utvecklingsteamet i Danmark och Korea, liksom att lansera flera utvecklingsprojekt med partners i Europa, USA och Korea.

Under 2024 gjordes stora framsteg i utvecklingen av Seaborg-tekniken, bland annat genom utvecklingsprojekt med Idaho National Laboratory i USA och EU:s Joint Research Centre i Karlsruhe, Tyskland. I Korea går förstudien om produktion av bränslesalt med Kepco Nuclear Fuel och GS E&C framåt och samarbetet med Korea Atomic Energy Research Institute har stärkts ytterligare.

Andreas Schofield, medgrundare och CTO på Seaborg, säger: ”Tack vare vårt teams hängivna arbete har designen och forskningsbasen för vår reaktorteknik nu nått en mognadsgrad som gör att vi är redo att inleda licensaktiviteter med kärnkraftsmyndigheterna i Sydkorea. Nästa designfas kommer att fokusera på att skala upp testning och validering i våra nyligen utbyggda anläggningar och med externa partners i Korea och globalt.”

”Tillsammans med våra två starka konsortiepartners, Samsung Heavy Industries och Korea Hydro and Nuclear Power, planerar vi för att vår första reaktor ska vara klar under första halvan av 2030-talet, följt av serieproduktion från mitten av 2030-talet”, säger Klaus Nyengaard, VD för Seaborg Technologies.

Seaborg TEchnologies kärnkraftsreaktor på 1 minut.
Fortsätt läsa

Nyheter

Ett samtal om läget på uranmarknaden

Publicerat

den

Bram Vanderelst, uranhandlare och delägare i Curzon Uranium

I den här intervjun med Bram Vanderelst, uranhandlare och delägare i Curzon Uranium, diskuteras läget på uranmarknaden. Samtalet utforskar dynamiken på spotmarknaden, skillnaderna mellan kortsiktig och långsiktig prissättning och de faktorer som påverkar utbud och efterfrågan. Bram ger insikter om den senaste tidens prisfluktuationer, potentialen för en marknadsbotten och framtidsutsikterna för uranpriserna, och betonar vikten av långsiktiga kontrakt och de utmaningar som branschen står inför. Vidare tar man upp de strukturella underskotten, potentialen för små modulära reaktorer (SMR) och investeringsstrategier. Behovet av högre incitamentspriser för att stimulera produktionen betonas och att ta itu med de utmaningar som branschen står inför. Diskussionen berör också framtida prisprognoser och vikten av en balanserad investeringsportfölj i uran.

intervju med Bram Vanderelst om uranmarknaden.
Fortsätt läsa

Nyheter

Arctic Minerals aktiekurs rusar i höjden på presenterad mineraltillgång

Publicerat

den

I onsdags presenterade Arctic Minerals en mineraltillgång för koppar-silverprojektet Henneviken.

Mineraltillgången för Henneviken uppgår till 55,39 miljoner ton med 1,0% koppar-ekvivalens (0,8% koppar och 20,8 g/ton silver), motsvarande 543 000 ton koppar-ekvivalent (cut-off 0,8% koppar-ekvivalent). Det totala metallinnehållet uppgår till 447 000 ton koppar och 1 049 ton silver.

Kombinationen av relativt stora tonnage, höga halter och förutsägbar malmkroppsgeometri gör den mycket attraktiva för storskalig brytning.

Det har fått aktien att rusa i höjden, den är upp nästan 300 procent från vad priset var vid tisdagens avslut.

Graf över Arctic Minerals aktiekurs de senaste 7 dagarna.
Arctic Minerals aktiekurs de senaste 7 dagarna.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära