Följ oss

Nyheter

Vetepriserna återhämtar sig i väntan på USDA-prognosen för den nya säsongen

Publicerat

den

Ett fält med vete

Efter att ha sjunkit förra veckan återhämtar sig vetepriserna gradvis på uppgifter om förseningen av plantering av vårvete i USA, nyheter om blockeringen av export från Ukraina och tvivel om förlängningen av spannmålsavtalet.

Under regleringsåret 2022/2023 exporterade Ukraina 14,5 miljoner ton vete, vilket motsvarar USDAs prognos, men under de kommande 2 månaderna skulle landet fortfarande kunna leverera 1-2 miljoner ton vete. Förbudet mot veteleveranser till EU-länderna som gränsar till Ukraina och anklagelserna om fallande priser i EU är överraskande, särskilt med tanke på ökningen av veteleveranser från Ryska federationen under de senaste 5 månaderna. Sabotage av fartygsinspektioner av ryska representanter i JCC stoppade exporten av vete från Ukraina, men världsmarknaden upplever ingen brist på spannmål, eftersom leveranserna från Ryska federationen fortsätter, inklusive till Europa.

Enligt Rusagrotrans prognos kan Ryska federationen i maj exportera rekordhöga 4,1 miljoner ton vete denna månad, vilket emellertid kommer att vara sämre än de 4,4 miljoner ton som exporterades i april 2023. För femte månaden i rad kommer exporten av vete från ryska federationen överstiga 4 miljoner ton. Under samma period förra året var den ryska veteexporten hälften så hög.

Redan den 11 maj kommer USDA att publicera vetebalanser för 2022/2023 och 2023/2024. Analytiker förväntar sig en nedgång i lageruppskattningar nästa säsong vilket bör stödja priserna på nytt vete.

Enligt FNs FAOs uppskattningar kommer världens veteproduktion 2023/2024 att nå 785 miljoner ton, varav EU svarar för 139,5 miljoner ton. De initiala lagren spås uppgå till 309,7 miljoner ton.

NASS USDA-undersökningen visade att den 7 maj att i USA planterades 24 % av arealen med vårvete (26 % förra året och 38 % i genomsnitt över 5 år) och majs – 48 % av arean (21 % förra året och 42 % i genomsnitt över 5 år). Bönder föredrar att så majs snarare än vete, så arealen under vårvete kan visa sig vara mindre än förutspått. Antalet höstveteskördar i gott eller utmärkt skick ökade med 1 % till 29 % under veckan, vilket motsvarar fjolårets nivå. Under veckan kommer Texas, Oklahoma, Kansas och Nebraska att få 50-70 mm regn, vilket avsevärt kommer att förbättra grödans tillstånd.

I Ukraina gynnar vädret utvecklingen av höstvete, även om kraftiga regn och låga temperaturer leder till utveckling av sjukdomar, så bönder kommer att tvingas öka utgifterna för bekämpningsmedel för svamp.

Nyheter

Kommande 25 år behöver vi lika mycket koppar som vi producerat sedan stenåldern

Publicerat

den

Borrkärnor med koppar

Den nya Dagens industri-podden ”Den nya ekonomin” har i sitt första avsnitt grävt sig ner i ämnet koppar. Världen kommer att behöva helt ofantliga mängder koppar för det mesta vi vill göra, samtidigt går det långsamt att öppna nya gruvor. I de största kopparregionerna i världen tar det 20 år från beslut till produktion och i USA tar det 29 år.

”Det ska möjliggöra AI-revolutionen, tillväxten av den globala medelklassen och den gröna omställningen. De kommande 25 åren kommer vi behöva mer koppar än vi producerat sedan stenåldern. Men var ska vi få den ifrån? Varje gruva är också en konflikt, och vi har åkt till en av dem.”

Journalisten Gunnar Harrius pratar flera personer och besöker även Viscariagruvan, den koppargruva som Viscaria öppnar i Sverige.

Fortsätt läsa

Nyheter

Silverpriset kan bara gå upp

Publicerat

den

Silvertacka i popart-stil

Jochen Staiger går igenom det aktuella läget för ädelmetallen silver och allting talar för att silverpriset bara kan gå upp, frågan är mer i vilken omfattning priset går upp. Vi är inne på det sjätte året med ett underskott på silver och allt från förnybar energi till centralbanksreserver talar för en ökad efterfrågan. Silver är en volatil tillgång så på kort sikt kan priset studsa runt, men det strukturella underskottet gör att priset bara kan ha en riktning.

Jochen Staiger går igenom läget för ädelmetallen silver.
Fortsätt läsa

Nyheter

Michel Rufli förklarar vad som händer på guldmarknaden

Publicerat

den

Michel Rufli på Nordic Gold Trade pratar om guld

Michel Rufli från Nordic Gold Trade svarar på Gabriel Mellqvists frågor om vad som händer med guld. Det är ett intressant samtal om både vilka faktorer som driver guldpriset rent generellt, men även hur olika saker har påverkat priset det senaste året och inte minst den senaste tiden.

Man kommer bland annat in på att det finns olika typer av osäkerhet, så som geopolitisk, finansiell (långa räntor börjar falla vilket är bra för guld) och politisk. Det fanns exempelvis en positionering i guld inför det amerikanska presidentvalet där man förväntade sig politisk osäkerhet om valet blev mycket jämt, men när valresultatet var tydligt så försvann just den typen av osäkerhet.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära