Följ oss

Nyheter

Världens rikaste kvinnor och råvaror

Publicerat

den

Rik på råvaror

Råvaror är grunden till många av världens rikaste personers förmögenheter och det är extra slående när vi tittar på världens rikaste kvinnor. Nedan är fyra kvinnor vars förmögenheter kommer från råvarumarknaden, samt två kvinnor som kommer att bli förmögna.

Iris Fontbona från Chile har en förmögenhet på 17,4 miljarder dollar. När hennes man Andronico Luksic gick bort år 2005 lämnade han sitt gruvföretag till sin fru Iris Fontbona och deras tre söner. Familjen kontrollerar Antofagasta, en av världens största gruvföretag inom koppar.

Rik på råvarorGeorgina Rinehart från Australien är god för 17 miljarder dollar och är fortfarande regionens rikaste kvinna, trots att järnmalmspriserna har filat på förmögenheten. Hon ärvde gruvimperiet, med bland annat Hancock Prospecting och HPPL- gruppen, av sin far och har sedan dess varit Australiens kraftfulla gruvdrottning.

Savitri Jindal från Indien är god för 7,6 miljarder dollar. Förmögenheten består av ägande i energi- och stål-konglomeratet OP Jindal Group, som hon ärvde när hennes man dog i en helikopterolycka år 2005.

Margarita Louis-Dreyfus är god för 6 miljarder dollar. Hon är från Ryssland, men är sedan länge medborgare och bosatt i Schweiz. Hennes man Robert Louis-Dreyfus kontrollerade det stora franska råvaruhandelsföretaget Louis Dreyfus Holdings. När han gick bort i cancer år 2009 tog hon över kontrollen och har sedan styrt företaget tillbaka mot att fokusera på spannmål.

Två kvinnor som kommer att bli förmögna

Julia Louis-DreyfusJulia Louis-Dreyfus är kusin till Margaritas bortgångne man Robert Louis-Dreyfus. Viktigare för hennes framtida förmögenhet är att hon är dotter till Gerard Louis-Dreyfus, ordförande för Louis-Dreyfus Group Energy Services. Hon brukar i skvallerpressen sägas vara god för 3 miljarder dollar. Men det är vad hennes far är god för, och ett framtida arv ska trots allt delas med hans nya fru och deras två barn. Varför är skvallerpressen en källa? Julia Louis-Dreyfus är nämligen en framgångsrik skådespelerska som har skrivit tv-historia. Du känner henne som Elaine i tv-serien Seinfeld. Hon har för övrigt också varit aktiv inom råvaror, fast då som stor motståndare till oljeledningen Keystone XL.

Sue Ann Arnall kommer snart att bli en av världens rikaste kvinnor. Hon har ansökt om skilsmässa från sin man Harold Hamm. Hamm är grundare och VD för Continental Resources, den ledande oljeproducenten i Bakken-regionen i USA. Hamm är god för upp till 17 miljarder dollar och det finns inget äktenskapsförord. Enligt media kan Arnalls andel bli 3 miljarder dollar.

Fortsätt läsa
Annons Centaur

Nyheter

Bixias vinterprognos – Låga elpriser, men inte hela tiden

Publicerat

den

En förväntat mild vinter väntas hålla elkonsumtionen och därmed elpriserna nere. Dock kan enstaka kalla veckor pressa upp priserna, i synnerhet om kylan kombineras med låg vindkraftsproduktion. Det visar elbolaget Bixias prognos för vintern 2024-2025.

Efter en mild september följde även oktober samma mönster, vilket ledde till ett fortsatt lågt genomsnittligt systempris på 27 öre/kWh. Även vintern förväntas bli mild vilket siar om låga elpriser. Dock finns risk för tillfälliga prishöjningar eftersom omställningen till förnybar energi gjort Europa mer beroende av vädret för sin elproduktion.

– Vi har en kontrollerad marknad med ett generellt överskott i energibalansen så vi förväntar oss överlag låga elpriser i vinter. Men den snabba omställningen till förnybar energi, där bland annat Tyskland stängt flera kärnkrafts- och kolkraftverk de senaste åren, gör att en vecka med sträng kyla och svag vindkraftsproduktion kan leda till tillfälliga men kraftiga prishöjningar, precis som vi såg exempel på för ett par veckor sedan säger Johan Sigvardsson, elmarknadsanalytiker på Bixia

I Sverige kommer fortfarande en stor del av elproduktionen från kärnkraft, men när det blåser lite och blir kallt i Europa påverkas även vi eftersom vi är tätt sammankopplade med den europeiska marknaden.

– Om elpriset i Europa stiger och vi har ett överskott kommer vi per automatik exportera vår billiga el vilket gör att våra elpriser ökar. Och om motsatsen sker, att vi inte har tillräckligt med el för att täcka våra behov vid en köldknäpp och behöver importera får vi automatiskt i princip samma pris som övriga länder förklarar Johan Sigvardsson.

Så väntas elpriset bli i december 2024 och januari och februari 2025 (föregående års utfall inom parentes).

DecemberJanuariFebruari
Systempris65 öre/kWh (81 öre, förra årets pris)67 öre/kWh (76 öre, förra årets pris)71 öre/kWh (57 öre, förra årets pris)
SE140 öre/kWh (73 öre)39 öre/kWh (61 öre)43 öre/kWh (45 öre)
SE240 öre/kWh (73 öre)39 öre/kWh (61 öre)43 öre/kWh (45 öre)
SE377 öre/kWh (79 öre)78 öre/kWh (80 öre)76 öre/kWh (50 öre)
SE482 öre/kWh (80 öre)79 öre/kWh (84 öre)83 öre/kWh (55 öre)
Fortsätt läsa

Nyheter

Kina ska införa exportkontroller på flera kritiska mineraler

Publicerat

den

Kinesisk flagga

Kina ska införa exportkontroller på kritiska mineraler som volfram, grafit, magnesium och aluminiumlegeringar vilket analytiker ser som en manöver inför att Donald Trump tillträder som president i USA och då förväntas införa nya begränsningar för vad som kan exporteras till Kina.

Kina kontrollerar mer än 80 procent av världens volfram-utbud och 90 procent av magnesium-produktionen enligt en uppskattning, råvaror som är avgörande för att producera saker inom bland annat försvarsteknik, vapen, flygplansutrustning och rymdfarkoster.

USA, och för den delen västvärlden i största allmänhet, har arbetat för att koppla fort Kina från försörningskedjorna, både vad gäller produktion av själva råvarorna och processandet till mer förädlade produkter. Men det har hittills inte skett någon stor förändring. Det är inte helt oväntat, det tar tid att bygga upp både ny produktion och förädling.

En viss förändring har ändå skett i världen, även inom EU och Sverige. Här i Sverige har alltid inställning varit att vi ska använda alla mineraler, men de ska inte produceras i Sverige. Där har man nu kunnat se förändring vad gäller synen på gruvor i Sverige. Det finns också en stor satsning inom EU i stort att unionen ska bli mer självförsörjande.

Det kan även vara värt att påminna om att Kina sedan flera år tillbaka har ett exportförbud gällande grafit till Sverige.

Fortsätt läsa

Nyheter

Guldpriset kommer stå i 3000 USD i slutet av 2025

Publicerat

den

Goldman Sachs upprepar sin prognos för guldpriset, uppgången kommer att fortsätta och priset vara 3000 USD per uns i december 2025.

”Go for gold” skriver banken i en uppdatering. Den strukturella drivkraften för guld är högre efterfrågan från centralbanker, samtidigt som ett cykliskt lyft kan komma från flöden inom ETF-fonder när den amerikanska centralbanken sänker räntorna. På toppen av det kommer spänningar inom handelsrelationer vilket kan leda till spekulativa köp av guld, liksom det eviga ämnet om hållbarheten för den amerikanska statsbudgeten vilket kan göra att ägare av amerikanska statspapper kan gå över till guld.

Guldpriset har haft en mycket stark utveckling de senaste fem åren. Pris i USD per uns.
Guldpriset det senaste året har utvecklats starkt, men har kommit ner något från sin topp de senaste veckorna. Pris i USD per uns.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära