Nyheter
Varför stiger kopparpriset trots oro för världsekonomin?
Under 2020 ser vi hur kopparpriserna ökar, och för en gångs skull beror det inte på att ekonomin blomstrar. Denna basmetall, som ofta refereras till som Dr. Copper eftersom dess prisutveckling ofta används för att mäta hälsan i den totala ekonomin, har stigit med nästan 45 procent sedan i mars 2020. Det är trots att Internationella valutafonden sänkte sin globala prognos och en stigande trend för Covid-19-infektioner som tvingar regeringar runt om i världen att återinförda nedstängningar av företag.
Kopparpriset har främst drivits av oro över leveransoro från nyckelproducenter i Sydamerika. Tusentals koppararbetare har blivit sjuka i Chile som står för mer än en fjärdedel av det globala utbudet. De chilenska gruvorna har skjutit upp icke-nödvändig verksamhet och minskat sin arbetskraft i ett försök att hålla arbetarna säkra utan att ha för mycket för produktion. Infektioner bromsar också utvinning i Peru, världens näst största producent.
Den kinesiska efterfrågan återhämtar sig
Under tiden återhämtar sig efterfrågan i Kina där fabrikerna öppnade upp igen under andra kvartalet.
I producentlandet Chile kräver fackföreningar och lokalpolitiker hårdare begränsningar, vilket kan ytterligare minska utbudet. BHP Group meddelade sina planer på att stänga en av sina gruvor, medan Codelco avbröt smältning och skärning av raffinering vid en gruva och stoppade utvecklingsarbetet på sin största anläggning. Arbetare vid två gruvor röstar om de ska gå i strejk, vilket ökar sannolikheten för ytterligare utbudsstörningar.
Den produktionsrisk som vissa analytiker varnar för visar att det kan komma att bli ett produktionsunderskott av koppar under 2020. Chiles regering förväntar sig emellertid en återhämtning i de globala leveranserna 2021. Det chilenska gruvministeriet tror att efterfrågan kommer att återhämta sig när världens ekonomier kommer tillbaka från pandemin.
Arbetstagare blir sjuka även i Peru, vilket bromsar återhämtningstakten. Gruvorna i Peru förväntades nästan vara tillbaka till pre-pandemiska nivåer i slutet av månaden efter en stegvis omstart, men landets minister för energi och gruvor sa på torsdagen att prognosen nu var alltför optimistisk.
Förutom ökningen i den kinesiska efterfrågan finns det några andra signaler om en framtida återhämtning som också kan tala för högre priser för metallen. Bloomberg Economics globala BNP-tillväxtindex återhämtade sig i juni till den högsta nivån sedan början av 2019, vilket indikerar en återhämtning efter att lockdowns som inrättades för att hindra Covid-19-utbrottet lyfts.
Nyheter
Kommande 25 år behöver vi lika mycket koppar som vi producerat sedan stenåldern
Den nya Dagens industri-podden ”Den nya ekonomin” har i sitt första avsnitt grävt sig ner i ämnet koppar. Världen kommer att behöva helt ofantliga mängder koppar för det mesta vi vill göra, samtidigt går det långsamt att öppna nya gruvor. I de största kopparregionerna i världen tar det 20 år från beslut till produktion och i USA tar det 29 år.
”Det ska möjliggöra AI-revolutionen, tillväxten av den globala medelklassen och den gröna omställningen. De kommande 25 åren kommer vi behöva mer koppar än vi producerat sedan stenåldern. Men var ska vi få den ifrån? Varje gruva är också en konflikt, och vi har åkt till en av dem.”
Journalisten Gunnar Harrius pratar flera personer och besöker även Viscariagruvan, den koppargruva som Viscaria öppnar i Sverige.
Nyheter
Silverpriset kan bara gå upp
Jochen Staiger går igenom det aktuella läget för ädelmetallen silver och allting talar för att silverpriset bara kan gå upp, frågan är mer i vilken omfattning priset går upp. Vi är inne på det sjätte året med ett underskott på silver och allt från förnybar energi till centralbanksreserver talar för en ökad efterfrågan. Silver är en volatil tillgång så på kort sikt kan priset studsa runt, men det strukturella underskottet gör att priset bara kan ha en riktning.
Nyheter
Michel Rufli förklarar vad som händer på guldmarknaden
Michel Rufli från Nordic Gold Trade svarar på Gabriel Mellqvists frågor om vad som händer med guld. Det är ett intressant samtal om både vilka faktorer som driver guldpriset rent generellt, men även hur olika saker har påverkat priset det senaste året och inte minst den senaste tiden.
Man kommer bland annat in på att det finns olika typer av osäkerhet, så som geopolitisk, finansiell (långa räntor börjar falla vilket är bra för guld) och politisk. Det fanns exempelvis en positionering i guld inför det amerikanska presidentvalet där man förväntade sig politisk osäkerhet om valet blev mycket jämt, men när valresultatet var tydligt så försvann just den typen av osäkerhet.
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: Market battling between spike-risk versus 2025 surplus
-
Nyheter4 veckor sedan
Uniper har säkrat 175 MW elektricitet i Östersund för e-metanol
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: It takes guts to hold short positions
-
Nyheter4 veckor sedan
District Metals prospekterar uran i Sverige, nu noteras även aktierna här
-
Analys2 veckor sedan
Crude oil comment: A price rise driven by fundamentals
-
Nyheter3 veckor sedan
Guldpriset stiger hela tiden till nya rekord
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: Recent ’geopolitical relief’ seems premature
-
Nyheter2 veckor sedan
Oljepriset kommer gå upp till 500 USD per fat år 2030