Nyheter

Varför stiger kopparpriset trots oro för världsekonomin?

Publicerat

den

Under 2020 ser vi hur kopparpriserna ökar, och för en gångs skull beror det inte på att ekonomin blomstrar. Denna basmetall, som ofta refereras till som Dr. Copper eftersom dess prisutveckling ofta används för att mäta hälsan i den totala ekonomin, har stigit med nästan 45 procent sedan i mars 2020. Det är trots att Internationella valutafonden sänkte sin globala prognos och en stigande trend för Covid-19-infektioner som tvingar regeringar runt om i världen att återinförda nedstängningar av företag.

Kopparpriset har främst drivits av oro över leveransoro från nyckelproducenter i Sydamerika. Tusentals koppararbetare har blivit sjuka i Chile som står för mer än en fjärdedel av det globala utbudet. De chilenska gruvorna har skjutit upp icke-nödvändig verksamhet och minskat sin arbetskraft i ett försök att hålla arbetarna säkra utan att ha för mycket för produktion. Infektioner bromsar också utvinning i Peru, världens näst största producent.

Den kinesiska efterfrågan återhämtar sig

Under tiden återhämtar sig efterfrågan i Kina där fabrikerna öppnade upp igen under andra kvartalet.

I producentlandet Chile kräver fackföreningar och lokalpolitiker hårdare begränsningar, vilket kan ytterligare minska utbudet. BHP Group meddelade sina planer på att stänga en av sina gruvor, medan Codelco avbröt smältning och skärning av raffinering vid en gruva och stoppade utvecklingsarbetet på sin största anläggning. Arbetare vid två gruvor röstar om de ska gå i strejk, vilket ökar sannolikheten för ytterligare utbudsstörningar.

Den produktionsrisk som vissa analytiker varnar för visar att det kan komma att bli ett produktionsunderskott av koppar under 2020. Chiles regering förväntar sig emellertid en återhämtning i de globala leveranserna 2021. Det chilenska gruvministeriet tror att efterfrågan kommer att återhämta sig när världens ekonomier kommer tillbaka från pandemin.

Arbetstagare blir sjuka även i Peru, vilket bromsar återhämtningstakten. Gruvorna i Peru förväntades nästan vara tillbaka till pre-pandemiska nivåer i slutet av månaden efter en stegvis omstart, men landets minister för energi och gruvor sa på torsdagen att prognosen nu var alltför optimistisk.

Förutom ökningen i den kinesiska efterfrågan finns det några andra signaler om en framtida återhämtning som också kan tala för högre priser för metallen. Bloomberg Economics globala BNP-tillväxtindex återhämtade sig i juni till den högsta nivån sedan början av 2019, vilket indikerar en återhämtning efter att lockdowns som inrättades för att hindra Covid-19-utbrottet lyfts.

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populära

Exit mobile version