Följ oss

Nyheter

Var kommer platina från?

Publicerat

den

Platina-tacka med 999,5
Platina-tacka från Credit Suisse

Platina är en sällsynt råvara som endast förekommer på några få platser på jorden. Det kan inte utvinnas på ett enkelt sätt. Platina är trettio gånger sällsyntare än guld, och förekommer i mycket låga koncentrationer i jordskorpan. Det finns bara fyra länder i världen som har platinagruvdrift av någon betydelse och av dessa har Sydafrika de överlägset största platinafyndigheterna.

Ungefär 6 moz (190 ton) platina utvinns över hela världen varje år, jämfört med 108 miljoner ton guld. Av dessa kommer 72 procent av den årliga platinaproduktionen från Sydafrika. Resten kommer från: Ryssland (11 procent), Zimbabwe (8 procent) och Nordamerika (6 procent). Övriga mindre producenter, inklusive Kina, Colombia och Finland, producerar resterande tre procent.

Inte lätt att utvinna

Förutom sin sällsynthet är platina inte lätt att utvinna. Medan över 70 procent av all mineralutvinning globalt genereras från ytgruvning, innebär geologin och lokaliseringen av världens platinareserver att platinautvinningen huvudsakligen sker under jord. Huvudundantaget för detta är Mogalakwena i Sydafrika, som är den största platinagruvan i världen som producerar cirka 8 procent av den årliga platinatillförseln.

Jämfört med guld- och silvergruvindustrin framhävs platinas sällsynthet ytterligare. I 2018 var den minskade produktionen av silver, guld och platina 860 moz, 108 moz respektive 6m oz.

Varje år tillkommer ytterligare 2 moz (60 ton) platina från huvudsakligen fordonskatalysator och återvinning av smycken.

PGM-korgen

Sydafrikas Merensky-malmkropp har historiskt dominerat den globala platinaproduktionen. Här har platina den högsta koncentrationen, 50-60 procent. Platinas systrar i metallgruppen Platinum Group Metals (PGM) – palladium, rodium, ruthenium, iridium och osmium – förekommer också, tillsammans med basmetaller som nickel och koppar samt guld och silver.

Detta innebär att en platinagruva, som är etablerad för att möta den framtida tillväxten i den globala efterfrågan på platina, producerar en korg med PGM och andra metaller för varje uns platina som utvinns, raffineras och säljs. Det pris som ett gruvbolag mottar från försäljningen av platina och andra metaller, som är beroende av priset på den enskilda metallen på den globala råvarumarknaden, kallat the basket price.

Beroende på sammansättningen av malmen som extraheras kan platina klassas som antingen den primära eller sekundära metallen som produceras. I Sydafrika och Zimbabwe bryts platina som en primärmetall, medan i Ryssland produceras platina främst som en biprodukt till nickel. I Nordamerika produceras platina som en biprodukt till palladium.

Nyheter

Mjölkpriset har gått upp 80 procent på fem år – nu mår bönderna bra

Publicerat

den

Graf över mjölkpriset

Mjölkpriset i Sverige är på en historiskt hög nivå, det har gått upp omkring 80 procent på fem år. Nu känner mjölkbönderna att priset är på en nivå som fungerar för dem. Här blir Thomas Åkerlund på Brorsans Lantbruk intervjuad om utvecklingen och sin verksamhet.

Fortsätt läsa

Nyheter

Den viktiga råvaruvalutan USD faller kraftigt

Publicerat

den

Priset på USD går ner

En stor del av all råvaruhandel och -affärer prissätts i amerikanska dollar. Därför ser man exempelvis ofta att när dollarkursen går ner så går guldpriset upp, den ena förändringen tar ut den andra.

Valutor är något knepigt eftersom alla priser är relativa. För att få en bättre uppfattning om hur USD utvecklas så brukar man använda ett index som mäter USD mot ett flertal andra valutor. Ett av de vanligaste indexen är DXY.

Nedan är en graf över utvecklingen på DXY under handelstimmarna i april. Trumps agerande har fått dollarn att falla kraftigt, där framför allt tre händelser har lett till branta fall.

Utvecklingen på dollarindexet DXY per handelstimme hittills under april.

En svagare dollar gör att råvaror vid samma pris i dollar blir billigare för alla kunder utanför USA. För länder som importerar mycket råvaror är en svagare USD oftast positivt, som exempelvis Indien. För länder som exporterar mycket råvaror är en svagare USD oftast dåligt, som exempelvis Brasilien och Ryssland.

Det finns en stor allmän efterfrågan på guld just nu, men det får även understöd av en svagare USD. För oljeproducenter är utvecklingen desto tråkigare. Samtidigt som USD går ner så går också priset på olja i USD ner. De drabbas av en dubbel negativ effekt.

Trump har hela tiden pratat om att han vill få ner priset på USD då han anser att det är konstgjort högt, så ur det perspektivet är utvecklingen en stor framgång. Sedan var nog inte tanken att det skulle gå ner på detta sätt utan att det skulle ske genom att andra länder tvingades att skriva på avtal om att höja priset på sina valutor.

Fortsätt läsa

Nyheter

Ingenting stoppar guldets uppgång, nu 3400 USD per uns

Publicerat

den

Den allt större geopolitiska oron och Trumps ekonomiska kaos har gett bränsle till guldpriset. Tidigare idag tangerade spotpriset på guld 3400 USD och terminspriset var uppe på 3402 USD. Just nu finns det ingenting som stoppar guldpriset, det tillkommer hela tiden fler köpare. Vi ser dock inte bara en kraftigt uppgång det senaste året, priset har stigit kraftigt under en period på 20 år. Det är egentligen inte så konstigt, för 20 år sedan var världen väldigt mycket fattigare än idag, flera miljarder människor har fått det avsevärt bättre, och om de ekonomierna lägger en liten andel av sin ökade rikedom på guld så slår det igenom.

Spotpriset på guld i USA
Spotpriset på guld i USA.
Spotpriset på guld i USD över lång tid
Spotpriset på guld i USA under lång tid.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära